Köhögés­csillapítás gyógynövényekkel

0
3936

A meghűlésnek sokszor az az oka, hogy a hirtelen időjárás-változáshoz nem tudunk alkalmazkodni, vagy hogy a napfényről azt hisszük, melegít eléggé ahhoz, hogy nekivetkőzzünk. Ennek a következménye gyakran légúti betegség. Ilyenkor segíthetnek a jól bevált gyógyfüvek, amelyeket a patikákban is beszerezhetünk. Összeállításunk a köhögéscsillapítás fajtáira ad recepteket.

Nem mindegy, milyen a köhögés  – jellegétől függően eltérő készítményeket kell használnunk:

  • hurutos köhögésre

Produktív köhögésnél, amikor a beteg a légutakra, hörgőkre letapadt kóros váladékot felköhögi, nem tanácsos elfojtani a köhögést. Ilyenkor a tavaszi kankalin gyökerének, a közönséges borostyán leveleinek, illetve az ökörfarkkóró virágainak kivonatát ajánlják, amelyek a légutakra tapadt nyák elfolyósítását és kiürítését segítik.

  • száraz köhögésre

Száraz köhögésnél, amikor a légutak nyálkahártyái erős irritációnak vannak kitéve, elsősorban a fehérmályva vagy orvosi ziliz levelének és gyökerének, a keskenylevelű útifű levelének vagy a hársfa virágának nyálkaanyagai mérsékelhetik a légutak nyálkahártyájának irritálását és a torokkaparás érzését. Mellettük köhögést csillapító és nyugtató hatású növényi drogok (pl. kakukkfű, orvosi pemetefű, citromfű) is jótékonyak lehetnek a kínzó köhögések csillapításában.

Méz és illóolajok, kenőcsök

A különféle gyógyteákat célszerű mézzel fogyasztani, mert a torokkaparás érzésének megszüntetését a méz is segítheti. A gyógyteák és cseppek hatékonyságát a külsőleg alkalmazható kenőcsökkel, gyógyfürdőkkel és illóolajok inhalálásával (1 liter vízre kb. 5-10 cseppnyi illóolajat téve) fokozhatjuk.

Teakeverék kínzó, száraz köhögés csillapítására:

Orvosiziliz-levél 3 rész
Hársfavirág 2,5 rész
Kakukkfű 1,5 rész
Ökörfarkkóró-virág 1,5 rész
Ánizsmag 1,5 rész

A teakeverékből 1 csapott evőkanálnyit három deciliter forrásban lévő vízzel leöntünk, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük le, és a teát lehetőleg mézzel ízesítve kortyonként fogyasszuk, naponta 2-4 adagnyit. Az így készült teából gyermekeknek is adhatunk, kisebbeknek félóránként egy, nagyobbaknak óránként 2 evőkanálnyit.

 

Galenus