Szexuális fogyatékosságaink

0
509

„Már megint ez a szex! Nem beszélni kell róla, hanem csinálni!” – mondják sokan a cím láttán. Ez így is van mindaddig, amíg nincs a szexualitással gondunk, nincs egy olyan kérdés a fejünkben, amire nem tudjuk a választ.

A szexuális fogyatékosságok rendszerint csak részben tudatosak. Így egyáltalán nem lehet biztos abban a kedves olvasó, hogy ezek a sorok nem önhöz szólnak. Erről esetleg partnere tudna nyilatkozni.

Pácienseim kapcsán mindenesetre nemegyszer tapasztaltam ilyet.

 

Például: fiatal nő járt hozzám, mivel soha nem jutott el a kielégülésig. A férjjel beszélgetve aztán kiderült, hogy az „én aztán mindent megpróbáltam” mondat mit is takar. A férfi elég tájékozott volt a szakirodalomban, jól ismerte pl. az ún. erogén zónákat. Ismereteit a gyakorlatban is kipróbálta, s rettentően csodálkozott azon, hogy felesége mégsem jön kellő izgalomba. Ezért küldte el hozzám az asszonyt, hogy itt valami nem működik jól. Csak arra nem jött rá a férj, hogy nála sem működik valami, pontosabban a nagy igyekezet közben elfelejtett a feleségére figyelni, nem is kérdezgette. Így nem jöhetett rá, hogy feleségének teste máshol volt izgatható, mint a „klasszikus” helyeken. Ezt a fogyatékosságát még fokozta, hogy amikor a hármasban történt beszélgetés során ez kiderült, a férfi beszűkült gondolkodásával nem tudta felfogni és elfogadni, hogy felesége miért nem a „nagy könyv” szerint működik.

Szóval mindenkinek van még mit tanulnia

Hiába árasztja el a mai fiatalokat a nyílt szexualitás a tévéből, magazinokból, még az utcán is, szexuális kulturáltságuk hiányos. (Ezt tapasztalom pácienseim körében is, akiknek többsége huszonéves.)

Szexuális fogyatékosságaink megtalálhatók az ismerkedéstől kezdve az együttjáráson át a családalapításig mindenben. A leggyakoribb szexuális problémák, így a merevedési zavarok, korai magömlés stb. is idetartoznak, amelyeket könnyű észrevenni. Az empátia hiányából adódó fogyatékosságokról viszont sokkal kevesebben tudnak. Pedig néhány problémát már az is megoldana, ha megpróbálnának a másik fejével is gondolkozni, s őszintén beszélnének róla.

 

Tapasztalataim alapján mondhatom, hogy aki igazán szeretne, az képes is a változtatásra!

 

Bede Zsuzsanna

szexuálpszichológus