Milyen a jó szemfestéklemosó?

0
796

Szemészeti ellenőrzés mellett egy jó minőségű szemfestéklemosó-készítménynek maximálisan meg kell könnyítenie a festék eltávolítását, anélkül, hogy a szemkörnyék bőrét irritálná. Nem tartalmazhat más hatóanyagot, mint amellyel kíméletesen letisztíthatjuk a szemünkre felvitt sminket. Íme a megfelelő termék néhány jellemzője a tökéletes választáshoz…

Nyugtatja a szemkörnyéket

Vizes alapú gél vagy lotion formájában a szemfesték-lemosó túlnyomórészt tisztított vagy ásványi tartalom nélküli (demineralizált) vízből áll, ami részben helyettesíthető különféle hidrolátumokkal. Ezek a „virágvizek” növényi anyagok, elsősorban virágok desztillátumai.  A  búzavirág- és a kamilla-hidrolátum tartalmú készítmények például kifejezetten ajánlottak, mivel frissítő, nyugtató hatásúak, egyúttal pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságuk is van, így megelőzhető vagy csillapítható velük az esetleges bőrirritáció.

Eltávolítja a mikroszennyeződéseket is

A szemfesték eltávolítására szánt készítmények közül a tisztító hatású, tenzióaktív (felületaktív) anyagokat (poloxamer 184, polysorbate 20) tartalmazó lemosókkal lágyan kezelhetjük az érzékeny bőrt, a szemhéjat, szempillákat. Ezek a termékekkel a legjobb kompromisszumot jelentik, ha hatékonyság és a bőrkímélés szempontjai kerülnek előtérbe. Így például a micellás zselék lehetnek ideálisak a szemfesték lemosására, mivel nem sértik a szemet, szemkörnyéket. A micellák tenzióaktív részecskéi csapdát állítanak minden apró szennyeződésnek, festékmaradványnak, és ily módon kiküszöbölik a dörzsölés okozta irritációt.  Annak érdekében, hogy a készítmény ne váltson ki csípő érzést, a jó szemfestéklemosó pH-értéke (amely 1-től 14-ig terjedő skálán méri egy oldat savas vagy lúgos kémhatását) akkor megfelelő, ha  hasonlatos a könnyek kémhatásához (7,5 Ph).

Hidratálja a szemhéj bőrét és a szemkörnyéket

A frissítő és hidratáló hatóanyagok (allantoin, hialuronsav, glicerin, panthenol stb.) puhítják, hidratálják a szemkörnyék és a szemhéj finom, érzékeny bőrét. Könnyű filmogén bevonatot hagynak maguk után, annak érdekében, hogy a bőr a tisztítás hatására ne húzódjon, hanem puha és lágy maradjon.

Szempillát erősítő hatás

Egyes termékek olyan hatóanyagokat foglalnak magukban (peptidek, selyemproteinek…), melyek többek közt erősítik a szempillát. Egy jó szemfestéklemosónak tehát a szempilla épsége szempontjából is elég hatékonynak kell lenni ahhoz, hogy dörzsölés nélkül alkalmazhassuk. Ellenkező esetben ugyanis a lemosó a szempilla hullását is előidézheti.

A gyakorlatban…

Hogyan használjuk a szemfesték- lemosót?

Nedvesítsük meg a szempillákat és a szemkörnyéket, lehetőleg frissítő, termálvizes spray vagy pamutvatta-korong segítségével. Ezután bőven itassunk át egy sminkeltávolító korongot a szemfesték-lemosóval, és hagyjuk a szempillán, szemhéjon legalább 30 másodpercig. Utána finoman távolítsuk el a korongot a szemről, belülről kifelé haladva, dörzsölés nélkül. Ha pedig szükséges, egy benedvesített fültisztító pálcikával könnyedén eltávolíthatjuk a maradék festékrészecskéket a szempillákról és a szemzugokból.

Tisztítás után kell-e öblíteni?

Igen, tanácsos, különösen érzékeny szem esetén. Öblítéshez használjunk vattára felvitt fiziológiás szérumot.Ha úgy érezzük, a lemosó csípi a szemet, az nem feltétlenül a szemfesték-lemosónak tudható be. A szempillaspirál, szemceruza vagy a szemhéjfesték is okozhatja, amely ha felhígul/ oldódik, bejuthat a szembe, illetvea szemkörnyék bőrébe. Ha módunkban áll, ezért is érdemes minőségi kozmetikumokat, sminktermékeket választani, amelyek eleve kevéssé irritálják a bőrt.

[Forrás:Galenus]