Milyen méregtelenítést válasszunk?

0
1739
Fotó: 123rf.com

Ilyenkor, tavasz idején jól tesszük, ha megfogadjuk a tanácsot: a téli hónapokba belefáradt szervezetünket célszerű alávetnünk egy jó alapos méregtelenítésnek.

Hiszen az év leghidegebb évszakában testünk valószínűleg úgy “bepiszkolódott”, azaz telítődött salakanyagokkal, mint egy öreg kazán, amelyet felújítás nélkül nehéz ismét beindítani… Vállalkozzunk hát minél előbb egy jól megválasztott tisztítókúrára!

Tavasszal gyakori vendég a hirtelen meghűlés, a hörghurut, az étvágytalanság, a bélhurut; fokozódik a fáradtság, az ingerlékenység. Ezek a tünetek felfoghatók úgy is, hogy szervezetünk természetes módon próbál megszabadulni a méreganyagoktól, érzékeli a toxikus lerakódás következményeit. Miért ne segítenénk elő annak megtisztulását mi magunk is egy “testre szabott” kúrával?

Legyengült immunrendszer

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy immunrendszerünk is valószínűleg legyengült a téli hónapokban. Így nagy szükségünk van megcsappant vitamin- és ásványi anyag készletünk pótlására, hiszen szervezetünk tartalékai kimerültek. Emiatt tavasszal helyre kell állítani a téli “megrázkódtatások” miatt megbillent egyensúlyt, és orvosolni az ebből fakadó testi-lelki bajokat. A toxikus anyagok eltávolítása mellett fontos még a szervezet savtalanítása, a máj tisztítása is.

Vannak egyéni megoldások is: egyesek rendszeresen éhgyomorra isznak egy kevés citromlevet, hogy májukat rendbe hozzák, mások egy pohár citromos és juharszirupos vízre esküsznek. Nincsenek kizárólagos receptek, mert a szervezet “megtisztításának” különféle módszerei egyénre szabottak.

A kúrák lényege

A tisztítókúrák lényege az emésztőrendszer tehermentesítését jelenti a belek kiürítésével, csökkentett illetve módosított táplálékbevitel, és lényegesen több folyadékfogyasztás útján. Egyéni adottságoktól függően a méregtelenítés tarthat pár naptól, egy héttől kezdődően akár két-három hétig is. Gondos felkészülés és orvosi tanácsok betartása mellett bizonyosan nem válik kárára még ez a hosszabb kúra sem. Utána azonban gondolni kell a szervezet egészséges állapotának fenntartása, ezért azt vitaminokkal és ásványi anyagokkal el kell látni. Ennek módjáról szintén tanácsos szakemberrel konzultálni.

Fotó: pixabay.com

Milyen böjtöt válasszunk?

A jól átgondolt, orvosi ellenőrzés mellett tartott böjtölés – amely nemcsak tavasszal, hanem más időszakokban is, kétszer-háromszor ajánlott évente – az egészségmegőrzés mellett a lelki egyensúly visszanyerése szempontjából is fontos. Azután szükség van még rá, mert a méreganyagok nem tudnak teljes mértékben távozni a szervezetből természetes úton, hiszen azt különböző gátló tényezők akadályozzák.

Ezek közé tartozik a helytelen táplálkozás (magas cukor-, só-, zsiradéktartalmú, rostszegény étrend vagy a tartósítószert tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása), de hozzájárulnak olyan egyéb hatások is, mint a stressz, a túlhajszolt életmód vagy a légszennyezettség.

Életkorunktól, életmódunktól, testi alkatunktól, szervezetünk általános egészségi állapotától is függ, hogyan böjtölünk, milyen módszerrel méregtelenítünk. Létezik teljes böjt, azután pld. a gyümölcs- vagy léböjt, a zöldséglé- vagy zöldségleves-böjt, a pároltzöldség-böjt: a leghelyesebb, ha táplálkozási szakember vagy kezelőorvosunk tanácsát kérjük ki a választásnál.

Forrás: Galenus