Nem csak vírusok és baktériumok okozhatnak orrdugulást

0
758
Fotó: 123rf.com

Télen leggyakrabban vírusos és bakteriális fertőzések, míg a tavaszi és nyári szezonban az allergének a leggyakoribb okai az orrdugulásnak. A vírusokon, baktériumokon és allergizáló anyagokon kívül azonban egyéb okai is lehetnek az orrdugulásnak.

Veleszületett okok, tumor és hormonhatás is kiválthat orrdugulást

Gondolni kell arra, hogy az orrüreg anatómiai rendellenességei (pl. orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula) is okozhatnak orrdugulást. Lehetséges, hogy az orrüregbe „nem illő” kóros képletek (pl. orrpolip vagy orrüregi daganatos elváltozások) megjelenése vezet – akár tartósan fennálló – orrduguláshoz.

Hormonális és anyagcserével összefüggő okai is lehetnek annak, hogy nehezen átjárható az orrüreg. Ezzel magyarázható, hogy terhességük alatt a kismamák közül többen szembesülnek orrdugulással, de az orrdugulásos panasz megjelenhet akár a pubertáskori
ingadozó hormonszintek hatására is. Előfordulhat, hogy pajzsmirigy-alulműködés okozza a kellemetlen orrpanaszokat.

Gyógyszermellékhatás is lehet az orrdugulás

Tudni kell, hogy több gyógyszer alkalmazása is vezethet dugult orrhoz. A betegek nagy része tisztában van
azzal, hogy az érösszehúzó hatóanyagú orrcseppeket és orrsprayket (fenilefrin, oximetazolin, tramazolin, tuaminoheptán, xilometazolin hatóanyagokkal) jellemzően maximum 7 napon át szabad egyhuzamban használni, különben mellékhatásként orrdugulás alakulhat ki.

Azonban nem csak közvetlenül az orrban alkalmazott patikaszerek (orrcseppekre és orrspraykre gondolva) mellékhatása lehet orrdugulás

A szájon át szedett gyógyszerek közül említhetők a fogamzásgátlók vagy a vérnyomás csökkentésére használt béta-blokkolók, amik mellékhatásként orrdugulást válthatnak ki. Figyelmet érdemelnek továbbá a merevedési zavarok kezelésében használt foszfodiészterázgátlók (azaz a szildenafil és rokonvegyületei: avanafil, tadalafil, vardenafil), amelyek orrdugulás és szipogás révén okozhatnak kellemetlenséget a férfiaknak. A vény nélkül kapható készítmények között is vannak olyanok, amik „az orra mehetnek”; így pl. egyes, a fájdalom csillapításában alkalmazott nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID).

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazin februári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!