Növények a járvány idejére?

0
452
Fotó: gettyimages.com

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy nincs olyan növény vagy növényi készítmény (pl. illóolaj), amelynek az alkalmazásával bizonyítottan megelőzhető vagy gyógyítható lenne az új típusú, Covid-19 elnevezésű koronavírus okozta fertőzés.

Akkor nincsenek vírusellenes hatású növények?
Vannak ugyan igazoltan vírusellenes hatású gyógynövények, de ez a hatás mindig adott növény (vegyület, kivonat) és adott vírusok esetén értelmezhető, nem létezik ugyanis általános vírusellenes hatású növény. Az, hogy egy növény valamely vírus ellen hatásos (pl. a citromfű a herpeszvírus ellen), még nem jelenti azt, hogy más vírusok, így akár az új koronavírus ellen is hatásos lenne. Jelenlegi ismereteink alapján nem védekezhetünk tehát sem citromfű-, sem más tea fogyasztásával a koronavírus ellen.

Mi a helyzet a fokhagymával, a mézzel és a citrommal?
A magyar köztudatban előforduló házi praktikák egyikére vonatkozóan sincs semmiféle bizonyíték. Ugyanakkor elmondható, hogy a citromban és más gyümölcsökben, zöldségekben (pl. paprika, káposzta) található C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez, ezért a járvány idején is ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

És az aromaterápia?
Az illóolajok párologtatása, inhalálása sem véd a koronavírus ellen. Jelenlegi ismereteink alapján sem a szájon át fogyasztott, sem a belélegzett illóolajokkal nem előzhető vagy gyógyítható meg a betegség.

Mit tehetek az immunrendszer megfelelő működéséért?
Az egészséges immunrendszer minden élethelyzetben fontos. A kiegyensúlyozott, állati fehérjét is tartalmazó táplálkozás az immunrendszer egészséges működéséhez szükséges vitamin- és ásványianyag-szükségletet többnyire fedezi. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a D-vitamin-pótlás sok esetben indokolt lehet, főleg akkor, ha nem tudunk elegendő időt a napon tölteni.

Fotó: 123rf.com

Az immunrendszer működésére kedvező hatású növények a kasvirág– (Echina cea) fajok és a dél-afrikai muskátli. Megfázás esetén, a betegség első tüneteinek észlelésekor megkezdett alkalmazásuk kedvező hatású. Fontos tudni, hogy a fenti növényekből készült gyógyszereket nem szabad és nem is érdemes folyamatosan szedni, alkalmazásukat csak a megfázás első tüneteinek megjelenésekor kell elkezdeni. De az új típusú koronavírus-fertőzés esetén való alkalmazhatóságukra nincsenek adatok, ezért megelőzési célból ne szedje ezeket folyamatosan!

Hallottam a grépfrútcseppről, az nem lehet jó most?
Egyelőre nem igazolt, hogy a grépfrútmagnak bármilyen kedvező hatása lenne, ezért a grépfrútmagból készült termékek fogyasztását sem a jelen helyzetben, sem máskor nem ajánljuk. És akkor mit tegyek, ha köhögök, lázas vagyok vagy fáj a torkom? A koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek észlelésekor értesítse telefonon háziorvosát, és az ő utasításainak megfelelően járjon el.

Dr. Tóth Barbara
egyetemi adjunktus
Dr. Csupor Dezső
egyetemi docens

A cikk a Patika Magazin mellékletében jelent meg, ami letölthető ITT!