Nyaralás, szerelem, szex – már ha megy…

Megoldás a potenciálzavarral küzdő férfiak számára!

A lenge nyári ruhák, a kellemes, langyos esték, a nyaralások élményei nemcsak az új szerelmek születését, de a régi párkapcsolatok felpezsdítését is segíthetik. Mindezek ellenére sok férfi számára ez az időszak nem a felhőtlen kikapcsolódásról, hanem a szorongásról, a szexuális együttlétek kínkeserves elkerülési stratégiáiról szól.

Feszültségek a nyaraláson

A május végétől szeptember elejéig tartó időszakban párok tízezrei döntenek úgy, hogy a mindennapi munka fáradalmai után valamelyik tengerpart pálmafáinak árnyékában keresnek kikapcsolódást. Egy-egy hosszabb nyaralás távol a gondoktól kiváló alkalom lehet a kapcsolat elmélyítésére, közös élmények megélésére és nem utolsósorban egy kis változatosságra a szexuális életben. Abban az esetben, ha a vágy mindkét félnél hasonló mértékben kap lángra, a nyaralás minden szempontból kiváló lehet. Akkor azonban, ha a férfi merevedési zavarban szenved, az együtt töltött hetek súlyos feszültségekhez, vitákhoz vezethetnek. Sajnos a problémában érintett férfiak jelentős részére jellemző, hogy titkolni próbálja párja elől a kialakult helyzetet és mindenféle trükköt bevet a szexuális együttlétek kerüléséért. Ez a stratégia a mindennapi rohanásban esetleg beválik: lehet hivatkozni a munkahelyi stresszre és a túlhajszoltságra… Nyaraláskor azonban hirtelen elfogynak a kifogások, a hölgypartner joggal várhatná el, hogy a zavaró külső tényezők megszűnésével minden visszaálljon a régi kerékvágásba. Ilyenkor a “sarokba szorított” férfiak gyakran még mindig képtelenek őszintén beszélni problémájukról, idegesen reagálnak, sőt számos esetben feleségüket, élettársukat teszik felelőssé a kialakult helyzetért (?). Ezek után érthető, hogy a kikapcsolódásnak indult utazás mindkét fél számára csak rossz emlék marad a hazatérés után.

A megoldás: őszinteség

A férfiaknak fontos tudniuk, mint mindig, itt is az őszinteség a legjobb megoldás, hiszen a merevedési zavar általában nem múlik el magától, sőt egyre súlyosabb lesz! Ezzel fokozódnak az önértékelési problémák és mélyül a szakadék a pár között. Szerencsére ma már vannak olyan anonim megoldások, ahol az érintett férfiak számos hasznos információt találhatnak a problémáról. A www.potencialis.hu honlapon például párkapcsolati kvízt és a családon belüli kommunikációt segítő tippeket találnak, valamint lehetőségük van arra is, hogy megkeressék a hozzájuk legközelebb eső urológus, vagy andrológus szakorvos elérhetőségét. Ezután a következő lépés lehet egy kellemes vacsora, vagy kirándulás alkalmával őszintén beszélni a problémáról, és segítséget, támogatást kérni a partnertől.

Az öngyógyítás nem a legjobb módszer

Az interneten és “szájhagyomány” útján is terjednek különböző, a merevedési zavarra “biztosan ható” csodaszerek. Ezeket a legtöbben azért választják, mert el szeretnék kerülni az orvosi kontrollt. Aki így tesz, többszörös kockázatot vállal. Egyrészt a bizonytalan eredetű és összetételű készítmények hatástalanságuk mellett akár egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak. Másrészt a merevedési zavar olyan súlyos betegségek előjelzője is lehet, mint például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség. Nem szabad tehát öngyógyításba kezdeni, hanem fel kell keresni urológus, andrológus szakorvost, aki egyszerre tudja megállapítani a probléma kiváltó okait (megelőzve ezzel egy súlyosabb betegséget), és javasol hatékony, a páciens igényeit figyelembe vevő terápiát.

Mindezekből látszik, van segítség, sőt akár még a nyaralás előtt érdemes orvoshoz fordulni, annak érdekében, hogy a várt közös utazás ne viták forrása, hanem valóban feledhetetlen nyári élmény legyen!

 

Galenus