Nyáron gipszben? A kellemetlenségekre van megoldás!

0
502

(Hirdetés) Itt a jó idő és végre egyre többet lehetünk a szabadban. Irány a játszótér, görkorizás, bicajozás, közeleg a nyári szünet nyakunkon a táborok és nyaralás időszaka! A szabadban töltött órák növekedésével, sajnos megnövekszik a balesetek száma is, így ezekben a hónapokban az ambulanciákon megfordult betegek száma is hirtelen megugrik.

Nemcsak a fiatalabb generációt éri több baj a napos órák számának emelkedésével, a házkörüli munkákkal járó veszélyekből fakadó balesetek száma sem csekély. Ki ne hallott volna akár egy fűnyírás közbeni rossz lépés miatt kificamodott bokáról, vagy egy gyümölcsszedés közben létráról leesés miatti végtagtörésről; a vízpartokon, strandokon történt balesteket ne is említsük. 

Ha megtörténik a baj, nincs mit tenni pár hétig a gipsz viselése sajnos elkerülhetetlen. Ez alighanem a felnőtteket is megviseli, nemhogy az ilyenkor amúgy is nagyobb mozgásigényű gyerekeket, ne adj isten kamaszokat.

A törések, repedések, valamint az ízületi szalagok és inak húzódásai, hosszabb-rövidebb idejű nyugalomba helyezést igényelnek. Az ilyen sérülések kezelésében már évezredek óta alkalmaznak különböző rögzítő és sínező módszereket. A természeti népek a törtvégek, illetve a ficamodott ízület helyrehúzását követően nedves bőrökből és fából eszkábáltak, jobb-rosszabb rögzítéseket. Európában a római kor óta alkalmaznak gipszet a nyugalomba helyezésre, amely módszer kisebb-nagyobb változásokkal azóta is alapja a baleseti immobilizációnak.

Napjainkban már nemcsak a fehérgipszet alkalmazzák a gyógyításban, a műanyag rögzítők is egyre inkább elterjedtek. Népszerűségük, könnyebb súlyuknak, esetleges mozdíthatóságuknak – emiatt a sérült végtag könnyebb tisztántartásnak – köszönhető.  A gyógyulást elősegítheti, ha a gipsz alatt mikro mozgásokkal serkentjük a vérkeringést, ezáltal a csontosodást és persze, ha a gipsz alatt tud szellőzni a végtag.

Mit tehet az, akinek kijutott a jóból és törött csontja vagy meghúzódott ízülete miatt gipszet kell hordani idén nyáron? A rögzített kötés alatt bizony viszketés, duzzanat teszi kellemetlenné az alighanem – minimum – 6 hetes gyógyulási időszakot.

Léteznek szájhagyomány útján terjedő „trükkök”, a gipsz alatt melegtől duzzadó, viszkető végtagok ápolására, kezelésére, ám hatékonyságuk – nos – megkérdőjelezhető. 

Ilyen például a gipsz jegelése külsőleg, vagy a nagymamától elkért hosszú kötőtű „vakarópálcaként” való alkalmazása. Előbbi ugyan a gipszet lehűti, de ezzel csak csökkenti az ember a gipszrögzítés térfogatát, amitől még jobban szoríthat; a második hatékonysága a viszkető terület és a kötőtű hosszának különbségétől függ. 

Régi bevált módszer még a hintőpor is a viszketés ellen, ennek a megfelelő helyre juttatása szintén nem mindig egyszerű, ráadásul a bőrt is szárítja.

A GYPSOTRON spray használata megkönnyíti a rögzített kötésben töltött időszakot. A viszketés megelőzésére és kezelésére használható, természetes összetevőkből álló készítmény a gipsz viselésének teljes időtartalma alatt védi a bőrt, hidratálja azt. Önmagában már ez is alkalmasabbá teszi a fent említett praktikáktól, ám nem ez az egyetlen jó tulajdonsága. 

Megszünteti a kellemetlen szagokat, enyhíti a gipsz vagy egyéb kötések viselésével járó bőrelváltozásokat, bőrpanaszokat. Használata egyszerű, megelőzi a viszketést, hűsíti és nyugtatja a bőrt, mérsékli a duzzanatot, 2 szórófejre illeszthető hosszabbító csővel használata egyszerű. 

A külföldön népszerű, köztudatban forgó gyógyászati készítmény a MESOPHARMA Kft. forgalmazza Magyarországon.

A termék webshopunkból már rendelhető és hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható, gyógyászati segédeszköz kereskedelemmel foglalkozó partnereinknél.