Fáradtság elleni tippek

0
362
Fotó: 123rf.com

A COVID-19 világjárvány megjelenése óta eltelt időt figyelembe véve sokunk érzi úgy, hogy egészségi állapota romlott, rosszabbul alszik, állandóan fáradt… A krónikus fáradtság, kimerültség mégsem elkerülhetetlen: íme néhány tipp a gyors  regenerálódáshoz, korábbi erőnlétünk visszanyeréséhez.

Senki sem szereti, ha nap mint nap fáradtnak érzi magát… Hiszen ez az állapot korlátokat szab, akadályoz feladataink elvégzésében, olykor azok feladására késztet, és emiatt pihenést kívánna. A kellemetlen érzésen túl a fáradtság lényeges, élettanilag hátrányos jelenség is.

Vészjelzés, amely arra figyelmeztet, hogy szükségessé vált a lassítás, a teher csökkentése túlzsúfolt napirendünkben. Lehetővé teszi számunkra, hogy korlátozzuk fizikai vagy szellemi tevékenységeink számát, növeljük pihenőidőnket, nehogy egészségi állapotunk romlása mellett akár a kiégést (burn-out) kockáztassuk.

Így, ha hallgatunk a fáradtság szervezetünknek küldött üzeneteire, akkor kikerülhetünk az életünket megkeserítő állapotból.  Ehhez sokszor elég, ha változtatunk több, egymással összefüggő (rossz) szokásunkon.

Ilyen pl., hogy rátaláljunk a valóban pihentető, elegendő időtartamú alvásra, válaszoljunk a relaxálás hívó szavára, vitamindús ételeket fogyasszunk, mozogjunk többet, enyhítsünk a stresszen, végezzünk légzőgyakorlatokat, adjunk magunknak időt arra, hogy csak magunkkal törődjünk, kötelezettségek nélkül. Nem túl bonyolult tehát leküzdeni az átmeneti fáradtságot, amely annak állandósulásával fenyeget. 

Amikor nem múlik a fáradtság

Természetesen nem minden fáradtság egyforma jellegű és mértékű. Amikor a végére érünk egy hosszú munkanapnak, vagy pl. a legkisebb csemete miatt egy kevés alvással töltött éjszakának, egy hosszabb, intenzív sportolásnak, egy baráti társasággal eltöltött hosszú estének, a fáradtság teljesen normális jelenség. De ha az enerváltság rendszeressé válik, és három hétnél tovább tart, konzultálnunk kell orvosunkkal, a hátérben esetleg meghúzódó, komolyabb okok tisztázására. A fáradtság számos betegség tünete lehet, ilyen pl. a pajzsmirigy alulműködés, a depresszió vagy a fibromyalgia (reumás kötőszöveti és izomfájdalom).

A fáradtság élen jár az ún. hosszú COVID-19 betegségben is, amely sokak életét megkeseríti. Egyes felmérések szerint a vírussal fertőzöttek több mint 10%-a három hónappal később is tapasztalja a tüneteket. De amikor az intenzív fáradtság nem múlik el, bármit is teszünk ellene, egyéb ok is fennállhat. Ha pedig fájdalom, koncentrálási nehézség vagy fejfájás kíséri, krónikus fáradtság szindrómát lehet azonosítani.  Ezt a korábban kevéssé ismert betegséget néha lekicsinylik, alábecsülik, pedig nagyon is valódi szenvedést okoz az érintetteknek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni vele.

Az 5 tippet tartalmazó, alábbi regenerálódási terv lehetővé teheti, hogy akár egy hónapon belül visszanyerjük jó erőnlétünket, vitalitásunkat.

1. Vegyük számba a fáradtság okait

Szokványosnak tűnhet, mégis elengedhetetlen, hogy amikor fáradtak vagyunk, először tegyük fel magunknak a kérdést, mi válthatta azt ki. A kimerültség azt jelenti, hogy túlléptük a határainkat, nem hallgattunk szervezetünk szavára. Tanácsolható, hogy szánjunk időt „helyzetfelmérés” készítésére. Ebből a gyors és egyszerű mozzanatból tudatosság bontakozhat ki, amely a változáshoz vezet.

2. Sportoljunk, ha fáradtak vagyunk

Ritkán gondolunk a sportra, amikor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Pedig a sportolás nagyszerű módja az energikusság visszanyerésének. Az izmok erősítésével a fizikai aktivitás megemeli a fáradékonysági küszöböt, amellett segíti a jobb alvást. Kulcsszavak: a sport szeretete, a rendszeresség és a progresszivitás…

3. Energiát adó tápanyagok előnyben 

A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul helyes testsúlyunk megtartásához, és egyúttal kiváló fáradtság elleni fegyver. A megfelelő élelmiszerek kiválasztásával a sejteket minden olyan tápanyaggal ellátjuk, amelyekre szükségük van az energiatermeléshez – magyarázzák a táplálkozási szakértők. Az energiapazarlás elkerülése érdekében ne feledkezzünk meg a kellő folyadékbevitelről egész nap. Mivel testünk 65%-a víz, még az enyhe dehidratáció is fáradtsághoz vezet.

4. Pihenjünk jógával

Míg a stressz kis adagokban serkentő hatású, felhalmozódva minden egyes napunkat tönkreteheti, felemésztve a szervezet erőforrásait. Ahhoz, hogy feltöltődjünk energiával, meg kell szabadulnunk az állandó stressztől, és nem szabad eljutnunk teljesítőképességünk határáig. Próbáljuk meg elengedni magunkat, amihez egyik kiváló eszköz, ha a nap végén pl. egy jóga foglalkozáson veszünk részt, vagy otthon jógázunk.

Fotó: gettyimages.com

5. Csökkentsük követelményszintünket

 A fáradtság csökkentéséhez fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, hogy mihez van kedvünk, mit végzünk szívesen. És engedjük meg magunknak, hogy olykor ne engedelmeskedjünk a számtalan kötelezettségnek. Ha mindig „utasításként” tekintjük őket, megmérgezik az életünket Ezzel összefüggésben, csökkentsük követelményszintünket, ellenkező esetben a vég nélküli elvárásoknak való megfelelés kimerítő és kontraproduktív hatást vált ki.

Forrás: Galenus