PATIKANAP – 2024. JÚNIUS 5.

0
427

Az év egyetlen napja, amikor a figyelem a gyógyszerészek munkája felé fordul, és az az ő tevékenységük ünnepe.

A gyógyszerészi tevékenység komplex, intellektuális tevékenység. Számos ága, szerteágazó területe van. Nyilván a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek képezik a hivatás bázisát, és a betegek is az ő tevékenységüket ismerik leginkább.

Ez évi 60 millió találkozást jelent a betegekkel, 60 millió kommunikációs lehetőséget, 60 millió terápiás tanácsadást.

A gyógyszerészek „könnyen hozzáférhetőek” az egészségügyi szakemberek közül, és így jelentős szerepet játszanak az emberek egészségkultúrájában, az egészségmegőrzésben, a betegségek optimálisabb elviselésében. A gyógyszertári tanácsadás –amennyiben a beteg igényli – sok mindenre kiterjedhet, a megfelelő gyógyszerhasználattól kezdve az életvitelen, a prevención át a szűrővizsgálatok szükségességéig. A 60 millió találkozás alkalmával ez egész évben a beteggel való foglalkozást jelenti.

A Patikanap az év egyetlen napja, amikor ráirányul a figyelem a gyógyszerészekre, értékelve egész éves munkájukat,
és ily módon legyen ez az ő napjuk.

Ám ők ekkor sem feledkeznek el a betegekről, sőt kitüntetett figyelemmel, külön-leges programokkal, aktivitásokkal, esetleg kedvezményekkel várják az érdeklődőket. Az országos, központi megnyitó a Pest vármegyei Alsónémediben, a dr. Nagy Vilmos vezette Glória Gyógyszertárban lesz megtartva. De várhatóan a többi vármegyének is lesz saját központi megnyitója.

Minden Patikanapnak van egy kiemelt egészségügyi témája is, mely központi szerepet játszik a következő évi Patikanapig. 2024-ben ez a diabetes.

Ez azért is fontos, mert a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas cukorbevitel mind-mind hozzájárul a betegség kialakulásához. Megfelelő információ és egészségügyi tanácsadás, viszont segíthet e körkép kialakulásának megakadályozásában, vagy legalább a késleltetésében. Hamarosan elindul a Nemzeti Diabetes Program, melynek a stratégiai kialakításában a gyógyszerészi kamara is közreműködik. Ha már valaki cukorbeteg, akkor rendkívül fontos a megfelelő gyógyszerelés, a vércukorszint karbantartása, mert ez az élethosszig tartó betegség számtalan kockázattal jár. Ezért a tanácsadásban nagyon nagy szerepe lehet a gyógyszerésznek, mert ő az, aki időről időre találkozik a beteggel, nyomon tudja követni az orvos által előírt terápiát, és kérdés esetén megfelelő, hiteles információkkal szolgálhat. A patikák tehát ezen a napon kitüntetett figyelemmel várják nemcsak a cukorbetegeket, hogy a szakemberek minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudjanak adni.

A hivatalos országos ünnepi megnyitóra Alsónémediben 2024. június 5-én, szerdán kerül sor. Erre a napra biztosított a szűrőbusz egész napos jelenléte is, amelyen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt.