A gyógynövények egy része bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva olyan kölcsönhatásokat eredményezhet, amiknek a kimenetele akár a gyógyszerhatás elmaradása vagy súlyos mellékhatások fellépése lehet.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd.

A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.

 

Ami a hátrány, az az előny is!

Mivel fokozza a vérnyomáscsökkentők hatását, így magas vérnyomásos betegek kiegészítő kezeléseként is számításba jöhet a fokhagyma. Mindössze ezt be kell kalkulálni a gyógyszer adagolásába. Enyhe vérnyomás-emelkedésnél önálló terápiaként is szóba jöhet, a kezelőorvos tudtával. Kísérleti körülmények között a fokhagyma csökkenti a vérszérum magas koleszterinszintjét is.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész