9 tipp, hogy a nyaralás ne legyen tömény idegbaj

0
756

Itt a nyár, mindenki arról álmodozik, mennyire nagyon ki fogja majd pihenni magát. És a pihenésre mindenkinek szüksége van, feltöltődés nélkül senki sem tud jól teljesíteni.

A legtöbb ember számára a nyár leginkább az iskolai szünetek emlékét jelenti: mintha a nyár az a házifeladat-mentes időszak lenne, amikor reggeltől estik együtt lehetett lógni a barátokkal. Az idősebbek számára a nyaralásról a hosszú és nyugodt baráti vacsorák, és borozások jutnak eszükbe. Egy jó könyv társaságában az erkélyen sütkérezni, vagy végre moziban szórakozni kiszabadulva a mindennapok szorításából.
A legtöbbünk számára, mindez csak álom. A nyarak pillanatok alatt elrepülnek, és még mielőtt ráeszmélnénk, máris itt a szeptember, és még egyetlen oldalt sem olvastunk el könyvből, és még egyetlen fimlet sem néztünk meg. A borozás és a nyugodt baráti vacsorák elfelejtve. Az a szekrény ki lesz végre pucolva ezen a nyáron?

Miért kell előre felpörgetni a motorokat

A nyár közepén a gyerekeknek lassan el kell kezdeni az olvasónapló-írást, megoldani a nyárra kapott házifeladatokat, és persze a szülőknek noszogatni kell őket, hogy valóban hozzá is kezdjenek. Itt az idő, hogy nyári nyelvtanulás vegye kezdetét, vagy felzárkóztató óra, ha éppen gyenge valamelyik tárgyból. Ahogyan közeledik a szeptember, iskolaszer-vásárlás veszi kezdetét, és már előre felpörgetjük a motorokat, hogy kirobbanó legyen az őszi kezdés. Pedig a nyári hónapok igazán sok lazítást tartogathatnának…

Az élet nem lesz csak azért kevésbé stresszes, ment július van, és a munkában sincs szünidő. Ráadásul a vakációk is tudnak annyira idegfeszítőek lenni, mint a hétköznapok.

Mégis, mit lehet tenni, hogy az emberek ki tudják pihenni a fáradalmakat?

  1. Annyit lehet álmodozni a nyaralásról, amennnyi csak belefér, ám jobb, ha az álmodozást cselekedetek is követik. Minél több az előretervezés és a szervezés, annál többet lehet majd pihenni, ha elkezdődik a vakáció és ebből a szempontból teljesen mindegy hogy a tengerparton heverészünk, vagy a nappaliban pihenünk.
  2. A tervezés és a szervezés mind nagyon jó, de nem árt emlékezni arra, hogy a tervek nem kőtáblába vannak belevésve. Ezek megváltoztathatók, kihúzhatók, átszervezhetők. Ha erdei túra van betervezve, ám tikkasztó a kánikula, akkor érdemes kihúzni ezt a programot.
  3. Ne jó marcangolni magunkat, vagy akár épp az utazótársat akkor, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan elképzeltük. Ugyan a tervezés, és a szervezés fontos, de amint megvan, akkor legyen inkább ezt csak inkább egy vázlat, egy sorvezető, nem pedig teljesítésre váró elvárás. Nem lesz attól rosszabb ember, hogy nem azt teszi, amit eltervezett.
  4. Az utazás maga is lehet stressz. Utazáskor érdemes hagyni egy kis időt a merengésre és a semmittevésre. Nem lehet végigjárni, és megemészteni és feldolgozni egy-egy új hely összes látnivalóját, nem lehet egész nap talpon lenni annélkül, hogy ki ne merülnénk. Ahhoz, hogy ne kelljen hazaérkezés után kiheverni a nyaralást, érdemes minden nap szakítani egy kis időt a pihenésre.
  5. Ha csoportos az utazás, legyenek a társak családtagok, barátok vagy akár idegenek, akkor is kell egy kis időt szakítani magunkra. Az utazás maga is lehet stresszes. Egy kis magányos nézelődés, alvás, olvasás segíthet megbirkózni vele.
  6. Rendszeres étkezés! A napirend, legyen bármennyire is hektikus, mégis csak valami, amihez tartani tudjuk magunkat. Ráadásul a napirend kényelmessé teszi az életünket. Ha lazítunk a napirenden, akkor lazítunk a szokásokon, és ez azzal járhat, hogy vagy túl keveset, vagy túl sokat eszünk.
  7. Elegendő alvás! Ez különösen fontos. Nem lehet minden estét végigbulizni, és minden nappalt végigvárosnézni annélkül, hogy felborulna a harmónia.
  8. Egy kis mozgás minden nap. A testnek és a szellemnek is jót tesz. Nem arról van szó, hogy minden nap teniszezni, vagy futni kellene. A városnéző séta nagyszerű mozgás, de süttetni a hasat a napon nem, csakúgy mint ülni a városnéző buszon sem. Ússzon egyet, vagy biciklizzen, ha van kedve hozzá. Semmi nagyobb dolog, csak egy kicsit frissüljön fel az agy és a test is.
  9. És végül, a nyaralás csak egy rövid időszak: sokkal hosszabban álmodozunk róla, mint amennyi ideig tart az egész. A legfontosabb feladata a vakációnak az, hogy egy kicsit megélhessük milyen az, amikor a hétköznapok gondjai nem léteznek. Bár a nyaralás ritkán sikerül úgy, ahogyan azt elképzelték: ki lehet élvezni minden percét, de azért a tökéletességet nem szabad elvárni. És amikor kirmerült, frusztrált és a boldogtalan nyaralás közben, meg lehet engedni magunknak azt, hogy arról álmodozzunk mennyire jó lesz majd otthon, amikor minden visszatér majd a régi kerékvágásba.

Forrás: Galenus