5 tanács a fül-orr-gégésztől, hogy hatékony legyen az orrmosás

0
566

Az orrmosás egyszerű, mégis hatékony segítséget jelent az orrjáratok tisztán tartásához és a bonyolultabb fül-orr-gégészeti betegségek megelőzéséhez. Ez a természetes módszer, amit évezredek óta alkalmaznak a keleti orvoslásban, és immár a nyugati gyógyászatban is népszerűvé vált, segíthet enyhíteni a megfázás, az influenza, az allergia és az orrmelléküreg gyulladás okozta duzzanatot. A gyógyszertárakban és drogériákban megvásárolható speciális orrmosó készülékek megfelelő használatához kértük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsát.

Az orrmosásról

-Az orrmosás sokak számára kissé szokatlan és ijesztő eljárásnak tűnhet, pedig érdemes megbarátkozni vele, hiszen még a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja az orrváladékot, és átjárhatóvá teszi az orrüreget, átöblíti az arcüreget is. Rendszeres alkalmazásával csökkenthetők a légúti allergiák gyulladásos tünetei, megszüntethető az orrdugulás, felső légúti fertőzések esetén pedig felgyorsíthatjuk a betegségből való gyógyulást is. 5 éves kortól alkalmazható, gyermekek kisebb méretű eszközt használnak. Használatának ellenjavallata a nagyfokú orrdugulás, amely akadályozza az átöblítést, így a nyomással bejutó folyadék a fülkürtbe juthat, illetve a heveny középfülgyulladás. Mivel hatékonyságát tudományos bizonyítékok is alátámasztják, ezért használatát fül-orr-gégészeti és egyéb szakmai ajánlások is javasolják – ismertette dr. Augusztinovicz Monika.

Az orrmosás szabályai

Válasszon gyógyszertári készítményt!

-Az oldat készítéséhez speciális, patikában vagy drogériában beszerezhető előre elkészített por alakú keveréket javasol a doktornő, amit vízben kell feloldani. Ezek a készítmények általában nátrium-klorid és bikarbonát meghatározott arányú keverékét tartalmazzák, és felhasználásra készek. A boltban vásárolható sókkal az a probléma, hogy sok oldhatatlan részecskét, adalékanyagot, jódot és szennyeződést tartalmaznak, amelyek irritálhatják az orrmelléküregeket, emellett otthoni körülmények között nehéz az optimális koncentráció létrehozása – figyelmeztet a doktornő.

Ügyeljen a mennyiségre!

Az orrüreg öblítéséhez, a hatékonyság érdekében 2-3 dl-nyi mennyiségű oldatot kell az orrjáratba juttatni.

Használjon langyos, testhőmérsékletű oldatot!

A hideg víz nemcsak kellemetlen, de fejfájást is okozhat, és kifejezetten ellenjavallt, ha a közelmúltban arcüregműtéten esett át. A túl meleg víz is kerülendő, mert irritálhat és égési sérülést is okozhat, ráadásul a vérbőséget fokozva csak tovább ront az orrduguláson. A felforralt és testhőmérsékletűre hűtött víz a legbiztonságosabb.

Fontos a helyes technika!

Többféle készítmény érhető el: van, amelyiknél enyhe nyomással lehet átöblíteni az orrüreget, máshol a gravitáció biztosítja az átmosást. Mindkét módszer egyformán hatékony – mondja Augusztinovicz doktornő. Az egyik orrfélbe bejuttatott folyadék a másik orrfélen át távozik. Mindkét oldalról szükséges az átöblítés, mosdókagyló felett, enyhén előrehajtott fejhelyzetben alkalmazva. Öblítés után óvatosan fújja ki az orrát!

Ügyeljen a higiéniára!

Orröblítés előtt és után is alaposan mosson kezet, a készüléket szedje szét, és mossa ki alaposan! A fertőzések elkerülése érdekében fertőtlenítse gyakran az orrmosót! – tanácsolja a szakember.

Útravalóul

Az orrmosás elsősorban az allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban, heveny náthában szenvedők számára jelent hatékony segítséget, de az orrüregi műtéteket követő gyógyulást is támogatja. Bizonytalan eredetű panasz esetén és műtéti beavatkozások után azonban érdemes fül-orr-gégész szakemberrel egyeztetni, mielőtt kipróbálná! – javasolj dr. Augusztinovicz Monika.

Forrás: Fül-orr-gége Központ