Ha ezek a tüneteid, azonnal fordulj urológushoz

0
729

Évente körülbelül 1600 férfi veszíti életét prosztatarákban hazánkban, pedig a betegség korai tünetmentes stádiumban jó eséllyel gyógyítható, illetve megfelelő kezeléssel és rendszeres követéssel több évtizeden át stabil állapotban tartható. Sok férfi nem tudja, hogy néhány, mindennapokba könnyen átemelhető szokással sokat tehet egészsége megőrzéséért. Ülve pisilés, rendszeres szexuális élet, intimtorna és megfelelő táplálkozás – ezek együttese jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Hazánkban minden tizedik daganatos beteg prosztatarákkal küzd. A férfiak körében világszerte a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség, ami miatt évente egy kisvárosnyi férfit veszítünk el Magyarországon: 1500-1600 fő hal bele egy olyan betegségbe, ami megelőzhető és nagy eséllyel gyógyítható is, ha idejében észreveszik. Összegyűjtöttük, hogy milyen tünetek esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Ülve pisiléssel és szexszel csökkenthető a prosztatarák kialakulásának esélye

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a vizeletürítési problémák és az utócsepegés állandóan jelen vannak. A daganat kialakulása sokszor fizikai tünetek megjelenése nélkül történik, éppen ezért nagyon fontos a gyakori szűrővizsgálat, ami a specifikus laborvizsgálattal és manuális vizsgálattal, valamint prosztata multiparametrikus MR vizsgálattal lehetséges. Ezen első vizsgálatokat követően, daganatgyanú esetén a fájdalmas és sokszor a daganatot nem eltaláló klasszikus, 10-12 szúrásos mintavétel helyett manapság már MR-vizsgálattal kombinálva lehetségessé vált a célzott mintavétel: célzottan arról a helyről vesznek mintát, ahol az MR vizsgálat során a daganat jól látható, így kevesebb fájdalommal jár a mintavétel.

A férfiak a fizikális prosztatavizsgálattól félnek leginkább, ezeket az aggodalmakat a sok szúrással járó klasszikus vak-biopszia tovább fokozza. Sokan emiatt hezitálnak, és nem fordulnak orvoshoz, ill. megelégszenek egy negatív laborvizsgálati eredménnyel – ez viszont akár végzetes is lehet számukra. Ma már az MR-vizsgálatok révén egy olyan korszerű képalkotó módszer van a kezünkben, amely minden eddiginél kíméletesebb és pontosabb képi diagnosztikát tesz lehetővé.” – mondja Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Így előzd meg a prosztatarák kialakulását

Számos életmódbeli és étkezési szokás, valamint bizonyos mozgásformák gyakori végzése segítenek megvédeni a prosztata egészségét. Nézzük meg ezek közül azokat, amelyek a legkönnyebben átemelhetőek a mindennapokba!

Ülve pisilés

Habár a férfiak többsége állva végzi a kisdolgát, kevesen tudják, hogy az ülve pisilés nemcsak higiénikusabb, de egészségesebb is. Az ülés ugyanis segít ellazítani a medence és a gerinc izmait, ami a hólyag gyors és teljesebb kiürítését is könnyebbé teszi, ez pedig csökkenti a prosztata-megnagyobbodás esélyeit.

Rendszeres szexuális élet

A prosztata egy mirigyszerv, ami többek között az ondó folyékony állagát biztosítja. A rendszeres szexuális élettel gyakrabban ürül a prosztata, így kisebb az esély a gyulladásra.

Intimtorna

Az intimtorna kifejezetten férfiak számára kifejlesztett változata erősíti az ágyék körüli izmokat, a mozgás maga pedig fokozza a vérkeringést a területen, így csökken a prosztatagyulladás kockázata, illetve a fájdalom is csökkenthető a torna segítségével, amennyiben már kialakult a gyulladás.

Megfelelő étkezés

Néhány élelmiszer étrendünkbe történő beépítésével sokat tehetünk a férfiegészség megőrzéséért. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok, mint amilyen a szezámolaj vagy az olívaolaj, bizonyítottan jó hatással vannak a prosztata egészségére. A mogyoró, a dió, a tökmag, a brokkoli, a kelbimbó és a káposzta gyakoribb fogyasztása is segíthet megelőzni a prosztatmegbetegedéseket, és ugyanígy javasolt több tengeri algát és halolajat fogyasztani, mert a bennük lévő szelén és jód jó hatással van a prosztatára.

Ami jó a szívnek, az jó a prosztatának is

A Harvard Egyetem kutatásai szerint a szívkímélő étrend és a rendszeres testmozgás nemcsak a prosztatarák kialakulásának esélyét csökkenti, hanem azoknak is növeli a túlélési esélyeit, akiknél már kialakult a daganat*. A tanulmány szerint azok a betegek, akik az étrendjükben a vöröshúst és a szénhidrátokat növényi eredetű zsírokra cserélték, nagyobb eséllyel kerülik el a prosztatarák agresszív, halált okozó formáját.

Forrás: Affidea

*https://www.health.harvard.edu/mens-health/new-evidence-that-a-heart-healthy-diet-also-helps-fight-prostate-cancer