A szürke 50+ árnyalatai – Kapunyitás nőknél

0
3186
Fotó: 123rf.com

Amikor pár évvel ezelőtt megjelent a világsikerű „Szürke 50 árnyalata” c. könyvről hallottam, meg voltam győződve, hogy a középkorú nők szerelmi életéről szól a regény. Meglepetten tapasztaltam, hogy tévedtem, a szereplők 20-as éveikben járó fiatalok. Viszont rátapintottam a lényegre, a könyv vásárlói, olvasói között magasan reprezentáltak az érett hölgyek! Ez összecseng a saját szakmai, terápiás tapasztalatommal is. Megváltoztak a pácienseim kor és probléma szerinti eloszlása.

Társadalmi és kulturális változások

Ilyenkor rögtön a nemi szerepek változására gondolunk, hogy alakult és alakul át a nők helye a munka világában, és a magánéletben is. A „szexuális forradalommal” a szexualitáshoz való viszony is teljesen megváltozott. Ezek szinte már unalomig hallott gondolatok. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ez a változás nemcsak a férfi-nő, nő-szexualitás kontextusában létezik, hanem a fiatal-középkorú nők viszonyában is!

Biológiai változások

A nőknél két nagy biológiai változás van: kamaszkorban, az „ivarérettség”, amikor megjelenik az első vérzés. Ez jelzi a nőiség kezdetét, a termékenységét, másik, a „menopausa”, a klimax, amikor megszűnik ez a vérzés, és megszűnik a termékenység képessége. Amíg a nőiség fő tényezője a szülés volt, nem csoda, ha a menses elmaradásával a nők a nőiség megszűnését is érezték. Míg a szex csak a gyereknemzésre való volt, persze, hogy ilyenkor már lemondtak a szexualitásról is. Az életkor kitolódásával, és a társadalmi változásokkal átalakulóban vannak az egyéni attitűdök is. Eddig igazán csak a nők változás koráról, klimaxáról, azok tüneteiről szóltak a tudományos, ill. ismeretterjesztő cikkek. Inkább negatív kép alakult ki a nőkről, és ők is ennek megfelelően érezték magukat, lemondtak a nőiségükről, szexualitásukról. Sokak számára ezért is okozott meglepetést, hogy az 40-60-as nők körében milyen nagy sikert ért el a fent említett könyv. Ezért is érdemes beszélni nemcsak a kapuzárásról, hanem a kapunyitásról is!

Az érett hölgyek ideje

Itt az ideje, hogy ne csak a fiatal nők szexualitásáról beszéljünk, hanem az érett nőkéről is! Természetesen ez a jelenség, érdeklődés nem minden 50-es nőre jellemző, mint ahogy az sem, hogy minden fiatal nőt érdekel a szex, élvezi a nemi életet!

A terapeuta foteljából nézve

Egyre több negyvenen, ötven túli nő keresett fel azzal a gonddal, hogy nem jó a szexuális élete. Egy idő után jöttem rá, hogy nemcsak egyéni sorsokról van szó, hanem egy új jelenségről!

  • Amikor a nő elkezd magával is foglalkozni

A feleségek, anyák, túl a gyereknevelés napi teendőin, elkezdtek magukkal is foglalkozni. Ez legtöbbször önmaguk jobb megismeréséről, az életük átalakításáról, így a nemi életükről is szólt.

A mellettük élő férfiak ezt meglepetten és érthetetlenül fogadták, hisz sok évig a nők nem hiányolták a szexet. Mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel?

  • Ha a nő aktívabb a féfinál

A változás sikerességének reménye két fontos tényezőtől függ: a pár férfi-nő kapcsolatának minőségétől és férfi motivációjától.

Megismerve a párok életét, gyakran kiderül, hogy a nők sokkal aktívabbak a férjüknél. Ha ez így is marad, a feleségekre még most is az a jellemzőbb, hogy nem keresnek párakapcsolatot, nem „kint” akarnak új élményeket szerezni. Patthelyzet! „Maradjak a kapcsolatomban, és mondjak le egy életen át a nőiségem megélésének ezen formájáról, vagy váljak el?”

Ha a párkapcsolat egyébként is kiürült, hamar kiderül, a nő már nem is a férjével vágyna új élményeket kapni. Így nagyobb az esélye annak, hogy a házasság kerül veszélybe. Más a helyzet azokkal, akik nem párkapcsolatban élnek. Ezt a szépségipar is felfedezte. Náluk tapasztalom a nagyobb változást, a nagyobb aktivitást! Ez nemcsak a vonzerőre való törekvést jelenti, (plasztikai műtétek, kozmetikumok, stb.), hisz ez már régóta megfigyelhető, hanem az ismerkedésben, szexuális tapasztalatszerzésben is.

  • Az a csodálatos internet

Sokat lehet szidni a technikát, a „kütyüket”, az internetet, de az ismerkedést egyértelműen forradalmasította! Ez korántsem a lúzerek, sérültek, ügyetlenek találkahelye, nem a régi „Férjet-feleséget keresek” módszere. Természetesen ebbe is bele kell tanulni, ki kell védeni a buktatókat, tipikus veszélyeket.

  • Ha a nő választ fiatalabb partnert

Egy másik érdekes jelenséget tapasztalok a pácienseim és ismerőseim kapcsán: már nemcsak a férfiak privilégiuma a fiatalabb partner keresése, hanem a nők körében is megfigyelhető ez, és leginkább a szexualitás területén. Nem kevés 30-as férfi tart vonzónak 10-15 évvel idősebb nőt, tudnak egymásnak gyönyört, odafigyelést adni. A társadalmi megítélés azonban még mindig konzervatív, könnyebben fogadják el a férfiaktól az öröm keresését idősebb korban, mint a nők esetében! Más szavakkal, hamarabb ítélnek el egy nőt, mint egy férfit, ha erotikára, szexre is vágyik! Sokak számára ezért maradnak az erotikus regények, soft pornó könyvek, fantáziák…

De, ami tény, tovább élünk, tovább vagyunk fiatalok, (legalább is merjünk), ne csak leéljük az éltünket, hanem éljük is meg!

Bede Zsuzsanna
szexuálpszichológus