A magyarok fele szerint akár 2-3 hónap is eltelhet a diagnózis felállításától, mire a daganatos beteg kezelését megkezdik, holott adott esetben néhány hetes késedelem is a beteg életébe kerülhet. A 18-59 év közötti lakosság 80%-a úgy véli, a gyógyulást elősegítheti, ha a beteget több orvos is megvizsgálja, abban azonban csak kevesen bíznak, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb specialistákhoz – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. országos kutatásából.

Magyarország listavezető a rákhalálozási statisztikák terén: egy hozzánk hasonló daganatos kockázati értékkel jellemezhető EU-országhoz képest hazánkban tízszer annyian halnak meg rákos betegségek következtében.  A CIG Pannónia Életbiztosító ezért felmérést végzett a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban, amelyből kiderült, a hazai lakosság 49%-át érintette már közvetlenül – személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül – rákos megbetegedés, további 22% pedig tágabb környezetén keresztül találkozott már ilyen betegséggel.

A gyors felismerés és segítség életet menthet

A lakosság nagyobb része (80%) tisztában van azzal, hogy a betegség korai diagnózisa és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket. A különböző daganatos betegségeknél ugyanis a terápiák hatékonysága szempontjából az a legfontosabb, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a rosszindulatú elváltozásokat. Ennek egyik előfeltétele a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, ha pedig már megállapították a rosszindulatú daganatot, fontos, hogy a gyógyításhoz szükséges kezelést, terápiát minél előbb megkezdjék.

Több mint kéthónapos toporgás?

Ennek ellenére a többség meglehetősen pesszimista azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő telhet el a daganatos betegség megkezdéséig. Bár már néhány hetes késedelem is a beteg életébe kerülhet, a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy Magyarországon több mint két hónap szükséges ahhoz, hogy a diagnózis után a szükséges kezelést megkezdjék.

A gyógyulást pozitív irányban befolyásolhatja a kutatás eredményei szerint, ha több orvos is látja a beteg leleteit. A lakosság közel 80%-a úgy véli, a rákos betegségből való gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja. Különösen egyetértettek ezzel az állítással azok, akik valamilyen formában érintettek voltak már daganatos betegségben. Ugyanakkor problémát okozhat, hogy több vizsgálat szükségessége esetén bizonyos esetekben a betegek hosszú várólistákkal szembesülhetnek, mire pedig a megfelelő szakemberhez eljutnának, betegségük előrehaladottsága miatt kisebb esélyük lesz a gyógyulásra.

Gyorsíthatja a diagnózis felállítását és a kezelés megkezdését, ha a saját kezelőorvos – esetleg már a háziorvos – segíteni tud abban, hogy a beteg minél előbb a megfelelő szakorvos(ok)hoz kerüljön. Azonban a megkérdezettek 33%-a úgy véli, hogy az orvosok – vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt – nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb specialistákhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb (36%). Mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: megkérdezettek mindössze 17%-a gondolja, hogy a hazai orvosok segítségével eljuthat a beteg külföldi specialistákhoz.

A kutatás 1200 fős reprezentatív mintán a 18-59 év közötti lakosság körében 2013. április 9-16. között készült a CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából.

CIG Pannónia Életbiztosító