El a kezekkel az arcunktól!

0
285
A fotó illusztráció: pixabay.com

Megszámolta már, hogy hányszor érinti meg az arcát egy óra alatt? Valljuk be, meglehetősen kevesen végzünk ilyen számításokat, pedig érdemes lenne. Egy kutatás szerint ugyanis egy óra alatt átlagosan 16-szor nyúlunk az arcunkhoz. Ezzel pedig jelentősen megnöveljük annak az esélyét, hogy a nyálkahártyákon keresztül fertőzéseket juttassunk a szervezetünkbe.

A koronavírus megjelenése óta másról sem hallunk, mint hogy el a kezekkel az arcunktól! A szakemberek szerint ugyanis a vírusok terjedésének egyik lehetséges módja, hogy a kórokozókat közel visszük a szánkhoz, az orrunkhoz és a szemünkhöz. Erre pedig rengeteg alkalmat biztosítunk. Megdörzsöljük a szemünket, megvakarjuk az orrunkat, támasztjuk az állunkat, megérintjük a szánkat. Egy kutatás eredménye szerint ezt óránként átlagosan 16-szor tesszük meg.

Egy nap alatt legalább 256 alkalmat biztosítunk a kórokozóknak arra, hogy bejussanak a szervezetünkbe.

A kontaktlencsét viselők nagyobb veszélynek vannak kitéve?

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, még ennél is többször érintheti meg az arcát, illetve a szem környékét, ami fokozott fertőzésveszélyt jelent. Főleg abban az esetben, ha valaki a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem ügyel az alapvető higiéniára, és alapos kézmosás nélkül helyezi be vagy távolítja el a kontaktlencsét.

A maszk is lehet baktériumforrás

A maszkviselés egy újabb lehetőséget ad arra, hogy megérintsük az arcunkat. Ráadásul, ha a maszkot nem cseréljük vagy tisztítjuk naponta, az komoly baktériumforrássá válhat. A kór okozók pedig könnyen a szembe juthatnak. Védelmet még a szemüveg sem képes nyújtani. A szemüveget viselők egyébként sincsenek könnyű helyzetben, mert maszkviselés közben folyamatosan párásodik a szem üvegük, emiatt igazgatják a keretet, így még többször érintik meg az arcukat.

Mi lehet a megoldás?

„Járványhelyzetben a kontaktlencse viselése jelenthet kockázatot. Könnyen kórokozók juthatnak a szembe abban az esetben, ha valaki nem ügyel kellőképpen a kéz tisztaságára, amikor a lencse által irritált szemet dörzsöli. A szem üveg a maszkkal együtt hordva kényelmetlen, a párás lencse zavarja a látást, ezért nő annak az esélye, hogy kézmosás nélkül az arcunkhoz nyúljunk. Tartós és végleges megoldást a lézeres szemműtét jelenthet. Amerikában például a járvány kezdete óta 30%-kal nőtt a lézeres szemműtét iránti igény, és további növekedést jósolnak 2027-ig. Akiket anyagilag nem rázott meg a járvány, van félretett pénzük – amit most nem tudnak utazásra, szórakozásra költeni –, a mindennapokban igen zavaró maszk-szemüveg problémát orvosolni tudják egy kilencperces látásjavító kezeléssel” – összegzi dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Forrás: Budai Szemészeti Központ

A cikk a Patika Magazin áprilisi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!