A gyermekkori allergiás megbetegedések száma egyre inkább nő, és többféle formában jelenhetnek meg: allergiás nátha (allergiás rhinitis), asztma (asthma bronchiale), ételallergia.

Allergiás nátha

Allergének okozta orrnyálkahártya-gyulladás.

 • Tünetei:
 1. vizes-nyákos orrfolyás,
 2. orrdugulás,
 3. tüsszögés,
 4. viszketés,
 5. szemtünetek.

Leggyakrabban iskoláskorban fordul elő, súlyos esetben alvászavart okozhat, így gátolhatja a napi aktivitást. Asztma kialakulásához is vezethet, ezért annak kivizsgálása is indokolt lehet.


Mindig orvoshoz kell fordulni 12 év alatti gyermekkel!

 • Kezelése:

Enyhe, szezonális esetében 2 év felett az ún. második generációs, szájon át szedhető antihisztaminok vény nélkül is alkalmazhatók, nincs álmosító mellékhatásuk. Az antihisztaminok és a nátrium-kromoglikát helyileg, orrspray-ként vagy szemcseppként is használhatók. A kezelés kiegészíthető az orrüreg fiziológiás sóoldatos öblítésével vagy az orrdugulást csökkentő orrcseppekkel/orrspray-kkel. Utóbbiak 10-14 napnál további használata nem javallt, és óvodáskor alatt gyakran izgatottságot okozhatnak, nem ajánlottak.

Állandósult vagy közepesen súlyos szezonális esetben a vényre kapható szteroid orrsprayk a leghatásosabbak. Megfelelően, napi egyszer dozírozva hosszú távon is biztonságosak, együtt adhatók antihisztaminokkal.

Asztma

Az asztma különböző ingerekre (pl. fizikai terhelés, vírusfertőzés, dohányzás, füst) létrejövő, gyulladás talaján kialakuló, rohamokban jelentkező nehézlégzés.

 • Tünetei:

légzésrövidülés,

 1. kapkodó,
 2. sípoló légzés,
 3. zihálás,
 4. emelkedett légzésszám,
 5. mellkasszorítás,
 6. éjszaka rosszabbodó köhögés.

Minél korábbi életkorban (3 év alatt) jelentkeznek a tünetek, annál gyakoribbak a rohamok, és valószínűbb a légzésfunkció beszűkülése.

 • Kezelése:

A terápia lépcsőzetes, megkülönböztetünk rohamoldó és fenntartó kezelésre alkalmas gyógyszereket.

Az akut tünetek enyhítésére ún. rövid hatású β2-agonistát kell adni: szalbutamolt. Hatása igen gyors, adása ismételhető, és valamennyi életkorban biztonságos.
Tartós, fenntartó kezelésre először kis dózisú inhalációs szteroidok ajánlottak, csökkentik a gyulladást, az akut fellángolások számát. Évekig tartó alkalmazásuk biztonságos gyermekeknél, de kismértékű növekedésbeli elmaradást okozhatnak. A kezelés következő lépcsőiben a dózisuk növelhető, vagy további szerek hozzáadása javasolt a terápiához.
Az inhalátor eszköz megfelelő használata elengedhetetlen, az életkornak megfelelő térfogatnövelők (spacer) segítik a gyógyszerek belégzését.

Ételallergia

Az ételallergia egy adott ételre alakul ki, ismételhető és specifikus immunválaszon alapul. A leggyakoribb allergének a tejfehérjék, tojás, búza, szója, mogyoró, diófélék, hal, kagyló.

 • Tünetei:
 1. csalánkiütés,
 2. hányás,
 3. hasmenés,
 4. légúti tünetek
 5. súlyos esetben anafilaxiás reakció.

Ez az első megjelenő allergiás kórkép, már szoptatás idején kialakulhat.

 • Az ételallergia megelőzése

Megelőzésében fontos a kizárólagos anyatejes táplálás 4-6 hónapos korig, amely után bevezethetők a rizikós ételek, kerülésük nem javasolt. Veszélyeztetett csecsemőknek hipoallergén, hidrolizált tápszer adható. Prevencióként a terhesség és a szoptatás alatt sem kell kerülni az anyának az allergiakeltő táplálékokat. A szójabázisú tápszerek nem előzik meg az allergiás betegségeket.

 • Kezelése:

Kialakult ételallergiánál az adott élelmiszer nem fogyasztható. Viszont nem szükséges, sőt ártalmas is lehet a széleskörűen kizáró diéta, mert tápanyaghiányhoz vezethet.

– Enyhe allergiában antihisztaminokat adhatunk.
– Súlyos esetben, anafilaxia esetén az adrenalin az elsődleges szer. Rizikóban 2 adag autoinjektor adrenalint kell a betegnek magánál hordania, ha ismételt ellátásra szorulna.

Budai Kinga Anna
gyógyszerész

Semmelweis Egyetem, Egyetemi Gyógyszertár, Gyógyszerügyi Szervezési Intézet
Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

 

A cikk eredetileg a bebik.hu-n jelent meg.