Fotó: 123rf.com

Habár a nyírfacukor, vagy más néven xilit, egyre több konyhában megtalálható, a jótékony hatásairól azonban vajmi keveset tudunk. Íme három meglepő tény, amit csak kevesen ismernek!

Diabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, ámde hatása ezzel szemben pont az ellenkezője, ugyanis sokkal lassabb a felszívódási ideje. Ezáltal alacsony és egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintünket, és nem növeli a test inzulinszükségletét, így cukorbetegek is bátran tarthatnak belőle a konyhában. Ráadásul 40%-kal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a kristálycukornak, ezért még a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthető. 

Véd a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás a szánkban található „rossz” baktériumoknak köszönhetően alakul ki, ugyanis azok felveszik és lebontják az általunk elfogyasztott cukrokat. Ekkor ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek gyengítik a fogzománcunkat, ami végül fogszuvasodáshoz vezethet. Ezzel szemben a nyírfacukrot nem képesek lebontani a baktériumok, és így nem indul el a savképzés sem.

Gombás fertőzések ellen

A stressz és a nem megfelelő étkezési szokások mind-mind odavezethetnek, hogy a szervezetünkben természetes módon jelen lévő Candida gombák elszaporodhatnak, ami végső soron egyéb betegségek kialakulásához vezethet. A nyírfacukrot, mint ahogy az előző példánkból is látszik, nem tudják lebontani a különböző baktériumok, így csökkentve a gombás megbetegedések kialakulását a szervezetünkben.