Hogyan figyeljünk egészségünkre az otthoni munkavégzés során?

0
217
Fotó: pixabay.com

Az utóbbi hetek, hónapok változásai, és a koronavírus világszintű elterjedése szinte mindannyiunk életére hatással vannak. Hétköznapi szokásaink és napirendünk alapjaiban alakult át, ami miatt új kihívásokkal kell szembenéznünk. Egy ilyen helyzetben különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fizikai és mentális egészségünk megőrzésére is.

Bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb 6 tanácsot, ami segíthet alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez egészségünk támogatásával.

Milyen hatással van egészségünkre az otthoni munkavégzés?

Az egész napos otthonlét, a korábbi szokások felhagyása, és a jelentős mértékű életmódváltás nem csak fizikai, hanem mentális egészségünkre is jelentős hatással lehet. Ebben a helyzetben különös figyelmet kell szentelnünk az egészséges étkezésre, mozgásra, kikapcsolódásra és pihenésre is, hogy elkerüljük egészségünk romlását.

Vannak olyan területek, mint például az informatika, az online marketing, az oktatás, vagy a pénzügy, amely területen működő cégek szinte zökkenőmentesen tudtak átállni az otthoni munkavégzésre. Azok, akik ilyen területen dolgoznak szerencsésen magtarthatták munkájukat, azonban számos kihívással találkozhattak az új életstílusuk kialakítása során. Egy ilyen mértékű változás mindenkire hatással van, így tudatosan kell figyelnünk arra, hogy kihozzuk a maximumot az adott helyzetből.

Állítsunk fel új napirendet

Sokaknak került veszélybe az állása, anyagi jóléte és megélhetése, ami rendkívüli stresszt, szorongást és bizonytalanságot okozhat. A felborult szokások közepette fontos, hogy új rutint, napirendet állítsunk fel, amihez tartani tudjuk magunkat. Legyen helye a munkának, az étkezéseknek, a kikapcsolódásnak és a pihenésnek is.

Egy tudatosan megtervezett napirend keretet ad bizonytalanság idején, ami segít csökkenteni a stresszt és frusztrációt, kiszámíthatóbbá téve napjainkat. Tervezzük meg mikor kelünk és fekszünk, mettől meddig dolgozunk, mikor eszünk, mikor lesz időnk a házimunkára és otthoni teendőkre, valamint a kikapcsolódásra.

Figyeljünk az egészséges táplálkozásra

A kiegyensúlyozott, tápanyagdús, egészséges étrend alapjaiban járul hozzá szervezetünk optimális működéséhez. A jó minőségű szénhidrátok, rostok, telítetlen zsírok fogyasztása, a kellő fehérje bevitel, valamint a folyadék fogyasztás egyaránt fontos az egyensúly fenntartásához.

Próbáljuk kiküszöbölni ebben az időszakban is a stresszes koplalást vagy túlevést, a nassolást vagy a gyorséttermi ételek halmozását, hiszen ezzel károkat okozhatunk szervezetünkben.

Fogyasszunk minőségi alapanyagokból készített ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt. Figyeljünk az étkezések rendszerességére, és ne térjünk el korábbi szokásainktól. Nagyjából minden nap azonos időben reggelizzünk, ebédeljünk és vacsorázzunk, valamint iktassunk be köztes étkezéseket – ha a szervezetünk igényli a tízórait vagy az uzsonnát.

Fotó: 123rf.com

Maradjunk aktívak

A WHO ajánlása alapján érdemes heti 150 perc alacsony intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású testmozgást végezni. Ez kivitelezhető otthoni körülmények között, sporteszközök nélkül vagy a szabadban is. A testmozgás nem csak a fizikai egészségünket javítja, hozzájárul a mentális jóléthez is, segít csökkenteni a stresszt, ami hozzájárul immunrendszerünk stabilitásához is. A fizikai aktivitás megőrzésében segítenek a hosszabb-rövidek séták is, akárcsak a kertészkedés vagy kutyasétáltatás.

Törekedjünk arra, hogy minden nap csempésszünk az életünkbe egy kis mozgást, akár egy reggeli séta, akár munka közbeni 10 perces átmozgató nyújtás, akár intenzívebb edzés formájában.

Törekedjünk a minőségi alvásra

Az alvás alapjaiban határozza meg napjaink minőségét, így érdemes odafigyelni rá mikor, hogyan és mennyit alszunk. Az alvás nem csak a koncentrációs képességünkre és memóriánkra van hatással, befolyásolja a vérnyomást és a keringési rendszert, az emésztést, valamint az immunrendszert is.

Ami a mennyiséget illeti, minden ember alvásigénye más, átlagosan 7-9 óra között alakul. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha reggel nem kell korán kelnünk és munkába sietnünk, hiszen a túl sok alvás legalább olyan negatív hatással lehet szervezetünkre, mint a túl kevés pihenés.

Immunerősítés felsőfokon

Egy tökéletesen összeállított étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek immunrendszerünk felépítéséhez és aktivitásához szükségesek. A legtöbben azonban csupán étkezésből nem visszük be az összes szükséges vitamint, amire szervezetünknek szüksége van. Ezért fontos különböző étrend-kiegészítők és vitaminkészítmények fogyasztása, amelyek hozzájárulnak egészségünk fenntartásához.

A C-, D- és E-vitamin különösen fontos szerepet játszik, és vannak olyan gyógynövények is, mint például az echinacea (más néven kasvirág), a gyömbér vagy a ginzeng, amelyek hozzájárulnak immunrendszerünk ellenállóképességének fenntartásához. Szedjünk rendszeresen, vagy akár kúraszerűen immumrendszer erősítő készítményeket, vagy multivitaminokat, külön tekintettel az átmeneti vagy vírusos időszakokra.

Fotó: 123rf.com

Töltsünk időt a természetben

Ma már kutatásokkal is bizonyított, hogypozitív hatással van a természet a hangulatunkra, egészségünkre és stressz-szintünkre. Az Exeteri Egyetem orvostudományi karána kutatása szerint már heti 2 óra kertben, parkban, vagy kirándulással töltött idő elegendő ahhoz, hogy feltöltődjünk, relaxáljunk, és ellenállóbbak legyünk a hétköznapok kihívásaival szemben.

Csempésszünk be hétköznapjainkba 10-10 perc sétát egy közeli zöld területen, vagy tervezzünk rövidebb hétvégi kirándulásokat vízparton, hegyen vagy erdőben.

Forrás: Tritonlife Róbert Magánkórház