A sportorvosok évtizedek óta kezelik homeopátiával a sérült világsztárokat. Azért választják ezt az ágát a gyógyításnak, mert hatékony, bevált, gyors és biztonságos – és mert alkalmazásával kizárt, hogy doppingvétséget követhetnének el. Számos hazai élsportoló is homeopátiával gyógyul.

Homeopátia a külföli élsportban

A sportorvosok közül Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, a német válogatottnál és a Bayern Münchennél 1977 óta dolgozó szakember az elsők között volt, aki homeopátiás szereket alkalmazott a sérülések kezelésénél. Nemcsak a német rekordbajnok klub és a háromszoros vb-győztes futballistáit, mint Robbent vagy Schweinsteigert, hanem a konkurens csapatok játékosait is kezeli. Páciensei közé tartozik így a legnagyobb sztárok közül Christiano Ronaldo, az angol válogatott és a Liverpool ikonja, Steven Gerrard is.

Munkamódszere holisztikus megközelítésen alapul: a pácienssel való beszélgetést követően az izomzat és különösen az izomzatot mozgató idegek feltérképezését követi a diagnózis, majd a személyre szabott kezelés. Müller-Wohlfahrt már a nyolcvanas évek végén összefoglalta tapasztalatait könyvében, mely három kiadást élt meg angolul, és nagyjából ekkor indult a homeopátiás mozgalom a profi sportolókat kezelő orvosok között: mára a német első és másodosztály, a Bundesliga I és II sportorvosai közül 92% alkalmazza.

Jean-Marcel Ferret, a francia futballválogatott sportorvosa volt 1993 és 2004 között és így többek között Zinedine Zidane-t is kezelte homeopátiás szerekkel. Számára a legnagyobb előnye a homeopátiás kezelésnek az azonnali bevethetőség: a traumákat nyugodtan kezelhette homeopátiás szerekkel gyors eredményt elérve már a pályán, anélkül, hogy a gyomor megterhelésétől vagy a mellékhatásoktól kellett volna tartani.

 

Homeopátia a hazai versenyzőknek is

Számos hazai sportoló és sportorvos is használ homeopátiás gyógyszereket. A sportban, kiváltképp az élsportban tevékenykedő sportorvosok sokszor tapasztalják, mennyire korlátozottak a lehetőségeik. A szigorú doppingszabályok miatt gyulladásgátlókon és izomlazítókon kívül alig adhatnak valamit sportolóiknak. A homeopátiás gyógyszerkészítmények egyik előnye, hogy kizárólag természetes eredetű, ellenőrzött minőségű hatóanyagokat tartalmaznak.

Kiss Tamás, olimpiai bronzérmes kenusunk ma már minden egészségügyi problémáját homeopátiás gyógyszerekkel kezeli. „A 2009-ben nálam diagnosztizált bronchitist – esetemben – a hagyományos orvoslás nem tudta megfelelő módon kezelni; ennek a problémának kapcsán ismerkedtem meg a homeopátiával. Ezzel a gyógymóddal sikerült olyan mértékben kezelnünk a tüneteimet és a tüneteket kiváltó okokat, hogy azok már a felkészülésemben és a versenyzésemben sem okoznak problémát. Az alkalmanként felmerülő ízületi fájdalmakat és izomhúzódásokat homeopátiás krémekkel és tablettákkal szoktam kezelni, melyekkel minden korábban próbált szernél gyorsabban és hatékonyabban tudok regenerálódni.

Forrás: Homeopátia info

Patika Magazin