Ismét Országos Elsősegély-ismereti Verseny

0
1695

Az első három forduló az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Elindult a regisztráció.

Szívmegállás, ütőeres vérzés, klinikai halál…

 

Amennyiben járókelőként egy embertársunknál észrevesszük a bajt, azonnal értesítjük a mentőket – ám elfeledkezünk arról, hogy sok esetben a helyszíni segítségnyújtás elmulasztása után már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó.

Éves szinten közel 20 ezer magyar, azaz körülbelül 25 percenként egy fő hal meg hirtelen szívhalálban. Pedig bizonyított tény, hogy hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás esetén a sérült életben maradási esélye az első néhány percben elvégzett ellátástól függ.

 

Annak elősegítése érdekében, hogy éles helyzetekben merjünk és tudjunk is szakszerű segítséget nyújtani, az Országos Mentőszolgálat és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány immár tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. A versenyre három kategóriában, 5-6., 7-8. és 9-12. évfolyam lehet nevezni az iskolaiversenyek.hu oldalon.

A felnőtt lakosság túlnyomó része a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson kívül jellemzően nem találkozik sem elméleti, sem gyakorlati elsősegély nyújtási ismeretekkel. Nem meglepő, ám aggodalomra okot adó tehát az a vonatkozó statisztika, mely szerint a hazai lakosság kevesebb, mint 1%-a rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet éles helyzetekben, akár életmentés esetén alkalmazni mer és szakszerűen alkalmazni is tud. Különböző kutatások támasztják alá, hogy oly sok más területhez hasonlóan az elsősegélynyújtásnál is döntő fontosságú lehet, hogy minél fiatalabb korban készség szinten elsajátítsák az alapvető ismereteket.

Az Országos Mentőszolgálatnál hiszik, hogy az elméleti és gyakorlati tudnivalókkal való korai megismerkedés által a segítségnyújtás szinte természetes lehet a későbbi éles helyzetekben. Ezért indították útjára nyolc évvel ezelőtt az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, ahol az általános és középiskolai tanulók az izgalmas vetélkedés által játékos formában sajátíthatják el az elsősegélynyújtáshoz és életmentéshez szükséges ismereteket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Vöröskereszt, az Oxyológiai Társaság, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és az elsosegely.hu szakmai támogatásával megvalósuló verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Az élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek és egészségvédelem témája köré szerveződő online kérdések és feladatok helyes feldolgozása után a májusi döntőben szituációs feladatok várnak a legjobban teljesítő csapatokra.

 

Bővebb információ: iskolaiversenyek.hu