Kimutatható lesz a szívroham kockázata?

0
716

Új képalkotó eljárás mutathatja ki a szívroham kockázatát, a módszer első tesztjei ígéretesek – derült ki brit orvosok kutatásaiból.

Az új szűrés azonosítja a szívkoszorúerek falán képződő veszélyes lerakódásokat. A zsíros lerakódásból rög keletkezhet, amely elállja a vér útját. A kutatók nyomjelző izotópot használtak, amely a szívről és ereiről készült nagy felbontású felvételeken megmutatta az aktív és veszélyes lerakódásokat – idézte a BBC hírszolgálata a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmányt.

 

Egyértelműen mutatja a veszélyzónákat

Az Edinburghi Egyetem tudósai ezzel a rákos daganatok diagnózisára már alkalmazott, új technológiával – amelyhez CT-vel kombinált PET-berendezést (pozitronemissziós tomográfia) használtak – a szívről és ereiről kaptak részletes képet, amelyen világosan feltűnnek a veszélyzónák.

A kutatás

A módszer első tesztjeit negyven olyan beteggel végezték, akik szívrohamon estek át. Közülük 37 páciens felvételén világosan látszott az érelzáródást okozó lerakódás. Most sikerült először veszélyzónákat azonosító, beavatkozással nem járó eljárást kidolgozni, ám további kutatásokra van szükség, amelyek nem a szívroham után, hanem előtte jelzik a fenyegetést.

 

Marc Dweck kardiológus elmondta, gyanítja, hogy a kimutatott lerakódások nem mindegyike okoz betegséget, ám az eljárással azonosítani lehet, mely pácienseknél kell gyorsan beavatkozni. A kezelés történhet gyógyszerekkel – sztatinokkal vagy aszpirinnel -, drasztikus életmódváltással vagy katéter beültetésével, amely nyitva tartja a verőeret.

A kutatók olyan pácienseket fognak az új eljárással megvizsgálni, akiknél a szívbetegség kockázata jelentős, műtét előtt állók is lesznek köztük. Ha az új technológia az ő esetükben is sikeresnek bizonyul, az hatalmas előrelépést jelent – vélte Dweck.

 

Szívroham – a nyugati világ legnagyobb gyilkosa

Hozzátette: a szívroham a nyugati világ „legnagyobb gyilkosa”, és nincs előzetes jele, maga az infarktus figyelmezteti először az embert a szívbetegségére. Ha az orvosok képesek lesznek kezelni és stabilizálni a lerakódásokat, talán megelőzhetik a szívrohamot és haláleseteket – hangsúlyozta a kutató.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-24852984)

MTI