Stroke – miért fontos a nyaki erek ultrahang vizsgálata?

0
405
Fotó: gettyimages.com

Stroke után, illetve annak rizikója esetén igen fontos az alapos kivizsgálás, a nyaki erek állapotának felmérése, hiszen az kulcsfontosságú a megfelelő terápia kiválasztásához és a prevencióhoz. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, miért fontos ekkor a nyaki erek ultrahang vizsgálata.

A stroke (szélütés) az agy működészavarát okozó akut érkatasztrófa. Előfordul, hogy egy ér sérülése miatt vér önti el a környező agyállományt vagy az agyhártyát. A stroke hátterében azonban gyakrabban érelmeszesedés vagy vérrög okozta érszűkület, érelzáródás áll.

A tünetek attól függenek, hogy az agy melyik és mekkora területe érintett. A panaszok így lehetnek: kettős látás, látótérkiesés, szédülés, erős fejfájás, beszédzavar, hirtelen kezdődő zsibbadás, féloldali végtaggyengeség vagy bénulás, sőt életvesztés is.

A stroke megjelenése előtt gyakran átmeneti, pár percig tartó tüneteket észlel a beteg. Ez az átmeneti agyi keringészavar – TIA – a stroke előszobája. A betegség hátterében gyakran elhízás, magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, pitvarfibrilláció áll. Gyakran megfigyelhető családi halmozódás. Minél több kockázati tényező van jelen, annál nagyobb a stroke valószínűsége.

A stroke főbb rizikó faktorai:

  • a családban előfordult stroke, infarktus, érszűkület,
  • elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • magas koleszterin vagy triglicerid szint
  •  cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • dohányzás
  • egyes szívbetegségek

Ezért fontos a nyaki ér ultrahang

A nyaki artériák ultrahang vizsgálatával megállapítható, hogy fennáll-e a stroke egyik leggyakoribb kiváltó oka, a nyaki erek jelentős szűkülete vagy elzáródása. A vizsgálattal az erek fala pontosan megítélhető: látszik, hogyha az érfal megvastagszik a rétegei között lerakódott zsír miatt, megmérhetjük az érfalra rakódott zsíros vagy meszes plakkot, melynek vizsgáljuk a szerkezetét és a kontúrját. Ez azért fontos, mert az egyenetlen szélű, zsíros plakk embólia forrás lehet: a plakk felszínéről leszakadó embolus az agy kisebb artériáját elzárhatja. Mindemellett pontosan megítélhetjük a plakk által okozott szűkület mértékét, és jól látható, hogyha egy ér elzáródott- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa. 

A valós idejű, szürke skálát alkalmazó, részletgazdag 2D ultrahang mellett a színes Doppler, valamint az áramlási sebesség mérésére alkalmas pulzus Doppler metódus van a segítségünkre a diagnózis felállításában. A vizsgálat az egészségre nem ártalmas, korlátlanul ismételhető, az eredmény dokumentálható. Ezért a veszélyeztetettek szűrésére, a betegek állapotának nyomon követésére kiválóan alkalmas.

Ha a nyaki ér ultrahang során talált plakk embologén – vagyis egyenetlen, kivájt szélű – vagy ha az érszűkület jelentős, akkor érsebészeti terápia (tágítás vagy műtét) jön szóba. Természetesen az érsebészeti beavatkozást követően vagy a stroke után a kontroll vizsgálatok is ultrahanggal történnek.

Forrás: Ultrahangközpont