Szabadságra startolva

Itt az augusztus, és mást sem hallok, csak hogy mindenki tervezi a külföldi nyaralását. Lassan már azt élem meg, hogy aki nem egy másik országban tölti a szabadságát, az nem ember. Cikkemmel szeretném ezt a nyomást enyhíteni, és pár gondolatot megosztani önökkel.

Amikor a nyár közeledtével a vakációról írtam, hangsúlyoztam, hogy milyen nagy jelentősége van a gyermek számára az iskolai vagy óvodai szünidőnek. A felnőttek sincsenek ezzel másképp. A szabadság értéke nagy.

 

Pszichológiai értelemben bizony a jóllétérzésünkhöz hozzá tartozik a pihenés, másképpen fogalmazva: a szabadság minősége meghatározza, hogy hogyan gondolkodunk magunkról, vagy akár azt is, hogyan állunk neki szeptemberben az őszi hónapoknak.

 

Hihetetlennek tűnik, de a nyaralás megtervezésének élménye sokszor nagyobb örömmel jár, mint a visszaemlékezés vagy maga az esemény átélése. A nyaralás előtt a tervezés és a fantáziálás egy olyan örömforrás, ami pozitív módon képes befolyásolni elégedettségünket. Ez a felvetés olyannyira igaz, hogy az előbb említett fantáziatevékenység tud minket kiszakítani abból a gondolatvilágból, ami nem hagy minket kikapcsolni. Tehát a stressz mértéke csökkenni fog.

A luxus nélküli nyaralás is nyaralás

Mindenki válasszon a személyiségének megfelelő pihenési lehetőséget nyáron, vagy keressen olyan kikapcsolódási lehetőséget, ami képes őt ellazítani. Egy pillanatra álljunk meg:  szeretném, ha mindenki – legalább fejben –  sorra venné azokat a dolgokat, amelyek igazán kikapcsolják.
Csak azt kérem az olvasótól, hogy gondolkodjon! Tegy félre a luxusszállodákkal kapcsolatos fantáziáit, és gyűjtse össze mindazt, amit – ha holnap nem kéne bemennie dolgozni – szívesen tenne. Elárulom, hogy ezt a kis „játékot” én is megcsináltam.  Nekem elsőre az jutott az eszembe, hogy szerveznek a Balaton körül egy biciklistúrát – pár napos, de izgalommal tölt el. A másik, ami beugrott, az a „BKV”-hajó: már több éve terveztek a kutyával egy egynapos kirándulást, de soha nem jött még össze. Mindezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy minden embert más kapcsol ki. A lényeg a monoton éves munka megszakítása. Legyünk önzőek, és csak olyat csináljunk, amit egész évben nem tehettünk meg:  akár azt, hogy minden délután olvasunk és alszunk egyet. A határt mi szabjuk meg.

Tervezés és kivitelezés

Hangsúlyozom a tervezést. Igen, ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne csak benne találjam valamiben magam, hanem megéljem a kontrollt. Ezt részben azzal egészítem ki, hogy meg kell tudnunk élni a kontroll, tervezés ellenére a spontenaitást is. Az aktuális élmények megéléséhez el kell tudnunk mélyülni, át kell élnünk a pillanatot. A nyaralás akkor lesz utólag is sikeres, és akkor éljük meg mindezt pozitívan, ha képesek vagyunk az átélt eseményeket, pillanatokat emlékek formájában elraktározni. Félreértés ne essék, nem azt mondom ezzel, hogy mindent azonnal fényképezni kellene és feltenni a képmegosztókra, közösségi oldalakra. Előtte éljük meg, élvezzük a jelent és utána jöhetnek a közösségi oldalak. Egyszóval tervezzünk, és valósítsuk is meg terveinket.

Irreális célok: távozzatok!

Mindig óva intem azokat, akik irreális célokat fogalmaznak meg. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha azt feltételezzük, hogy egy vagy két hét alatt ki lehet pihenni az éves fáradalmakat. Mégis, szakemberként hiszem, hogy jórészt rajtunk múlik, a mi kezünkben van a lehetőség, hogy a szabadságolás minőségi lesz-e vagy sem. Minőségi az, amit mi magunk annak ítélünk. A nyári szabadság által valóban feltöltődünk, szinte kicserélődünk, amit fenn is lehet tartani az év többi hónapjában is. Ehhez kell a tudatosság. Ha a szabadság után akár csak annyit megtartok, hogy hétvégén, vasárnap kimozdulok a lakásból, már megérte.

 

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus,
pszichoterapeuta
www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com
https://www.facebook.com/makai.gabor.pszichologus