Igyekszünk megőrizni egészségünket; mindannyian tudjuk, hogy saját magunk is sokat tudunk tenni ezért. Tudja-e kedves Olvasó, hogy életmódunk 43%-ban határozza meg egészségi állapotunkat?

Érdemes odafigyelni arra, hogyan táplálkozunk, mennyi mozgást tudunk beiktatni az életünkbe stb., hiszen elég jelentős mértékben segíthetünk saját magunkon. Ez azt is jelenti egyben, hogy ugyanilyen mértékben felelősek is vagyunk azért, ami a szervezetünkben történik! Egészségi állapotunk megőrzése lehetőség és felelősség is egyszerre!
A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy a szervezetben valamilyen zavar keletkezik és ezzel az életünk egy csapásra megváltozik. Egészségügyi szakemberhez kell fordulnunk annak tisztázása érdekében, hogy pontosan mi a diagnózis és milyen terápiára van szükségünk. Erre rá kell venni magunkat, ami nem könnyű. El kell tudnunk dönteni, hogy pontosan kihez forduljunk és persze nagyon gyakran elmegyünk egy gyógyszertárba és megpróbáljuk saját magunkat kúrálni valamilyen termékkel a széles választékból, amit a reklámokban látunk vagy olvasunk.

Forduljon bizalommal gyógyszerészéhez

Javaslom, hogy kérje a gyógyszerész segítségét ebben a döntési szakaszban! Kérje a gyógyszertárban a gyógyszerészt (mindenkinek a köpenyén látható a végzettsége), hogy beszéljék meg röviden milyen rendellenességeket tapasztal és ő fog tudni segíteni abban, hogy ténylegesen elég-e egy terméket (étrend-kiegészítőt vagy gyógyszert) megvásárolni vagy indokolt-e orvoshoz fordulni. Ne feledje, hogy minél hamarabb kér szakszerű segítséget, annál nagyobb esélyt ad önmagának arra, hogy visszaállítsa szervezete normál működését!

 

Vegye ki a saját részét a gyógyulásból!

Mindannyiunk célja ilyenkor, hogy minél hamarabb visszatérhessünk a „rendes kerékvágásba” vagy – ha azt írja elő az orvos/azt javasolja a gyógyszerész – sikeresen működjünk együtt a terápiával adott esetben élethosszig. Ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy amit megbeszéltünk az orvossal/gyógyszerésszel, azt tartsuk is be!

Tudom jól, hogy ez nem is olyan egyszerű, főleg ha hosszú ideig tart a kezelés vagy hosszú ideig kell szedni egyes gyógyszereket. Mindnyájan így vagyunk ezzel! Ugyanúgy, mint ahogy nehéz egy diétát betartani vagy reggel korábban felkelni, hogy ússzunk, fussunk vagy sétáljunk egyet; de akár az is, hogy betartsuk azt a fogadalmat, hogy gyalog megyünk fel a 3. emeletre a lift helyett. A betegség elején megijedünk, úgy érezzük, hogy bármit megtennénk, hogy „visszacsináljuk a dolgokat” és egészségesek legyünk újra. Aztán belefáradunk és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy kimarad egy-egy gyógyszeradag (mert hétvége van, mert elutaztunk és elfelejtettük, mert már nem olyan fontos, mert úgy érezzük jobban vagyunk stb.), nem megyünk vissza az orvoshoz/gyógyszerészhez pedig megbeszéltük, hogy visszavár; nem tartjuk a diétát és kinyomjuk reggel az ébresztőórát ami mozgásra késztetne. Azaz nem teljesítjük a saját részünket a gyógyulásból.

 

Az orvos, a gyógyszerész, a gyógytornász, a dietetikus stb. minden tőle telhetőt megtehet a MI egészségünk érdekében, de NÉLKÜLÜNK ez nem lesz sikeres.

 

Nézzen magába, mi hiányzik ahhoz, hogy együttműködjön az egészségügyi szakemberrel és betartsa a gyógyszerszedési és egyéb – a terápiához tartozó – tanácsokat? Ossza meg aggályait és adjon ezzel esélyt a szakembernek, hogy figyelembe véve az ön szempontjait közösen tudjanak dönteni a legmegfelelőbb kezelésről.

  • Jellemző önre, hogy feledékeny? Jelezze és ajánl önnek a gyógyszerész gyógyszeradagolókat és tájékoztatja önt egyéb lehetőségekről, ami segíthet betartani a gyógyszerszedési rendet.
  • Túl gyakori az adagolás? A munkája olyan, hogy nem tudja megoldani a gyógyszeralkalmazást? Adja tudtára kezelőjének és keresni fognak olyan készítményt, amelyből elég napi egyszer bevenni és nem kell 3-4 alkalommal.
  • Magasak a családi költségek, nem teheti meg, hogy kiváltja az összes gyógyszert? A gyógyszertárban kap tájékoztatást azokról a termékekről, amelyekben ugyanaz a hatóanyag van csak alacsonyabb árfekvésben.
  • Nehézséget okoz eljutni az orvoshoz/gyógyszertárba? Jelezze a gyógyszertárban és fognak segítséget ajánlani ehhez önnek vagy családtagjának.
  • Fél a mellékhatásoktól, de nem meri megkérdezni? Használja a gyógyszerész szaktudását és beszélje meg vele ezt is, ne hagyja abba emiatt a terápiát!

 

Kedves Olvasó! A terápia sikere (a gyógyulás) az ön kezében is van! Keresse gyógyszerészét, akivel meg tudja beszélni, hogyan lehet minél személyre szabottabb és betartható a kezelés!

 

Dr. Csóka Ildikó PhD
intézetvezető egyetemi docens