A tavaszi méregtelenítő kúra jótéteményei

0
1045
Fotó: 123rf.com

Szeretnénk megszabadulni a télen felszedett kilóktól, és visszanyerni energiánkat?  Kövessünk 100%-ban természetes étrendet, és amikor csak lehet, tegyünk több „zöldet” a tányérunkra. Könnyen végrehajtható megoldás, miközben finom ételeket fogyasztunk, nem „szenvedünk”. Amellett jól tesszük, ha „tavaszi nagytakarítást” is végzünk a szervezetünkben, azaz időnként méregtelenítünk.

Minden évben, a szép idő beköszöntével, hirtelen ránk tör a vágy a „zöld” után, minden értelemben: sétálni a természetben, csodálni a fák, virágok ébredését, beszívni a friss levegőt, de persze profitálni a primőr zöldségekből is… Míg télen szeretünk bent tartózkodni, a jó meleg szobában, és kiadós étkezéseket előnyben részesíteni. Az eredmény: a mérleg könnyen mutat 1-3 kg pluszt.

Évszakváltáskor tehát ideje felülvizsgálni táplálkozási és életmódbeli szokásainkat, hogy megelőzzük a felesleges kilók felgyülemlését. Egyúttal ajánlott, hogy vágjunk bele egy vagy több méregtelenítő kúrába.

Mit jelent a méregtelenítés?

Tudományos definíciója talán nem is fellelhető. Testünk elárulja, hogy mikor van szüksége méregtelenítésre. Amikor a salakanyagok, melyeket a szervezet nem tud felhasználni, felgyülemlenek (pl. nehéz ételek fogyasztása után, fizikai aktivitás hiánya miatt, stressz hatására, dohányzás következtében vagy antibiotikumok szedésekor), e folyamat során a méregtelenítő kúra hasznosnak bizonyul a salaktalanításért „felelős” szervek működésének támogatására.  

Salakanyagok képződhetnek még az anyagcsere folyamatok mellett pl. zöldségeken-gyümölcsökön növényvédő szer maradványok, élelmiszer-adalékanyagok vagy légszennyezettség miatt is. Fontos, hogy mindenekelőtt maximálisan csökkentsük a méreganyagok forrásait, és azután segítsük elő a kiválasztó szervek – máj, vese, belek – munkáját. Ezáltal könnyedebbnek érezzük magunkat, energiával telítődünk. A méregtelenítő kúrának szentelhetünk hetente egy vagy több napot, vagy akár egy egész hetet, kötöttségeink és igényeink szerint.

Fotó: pixabay.com

Magyarázatok és jó tanácsok hozzá:

Könnyítsünk a máj működésén

Miért?
A máj az első számú szerv, mellyel a méregtelenítés szempontjából foglalkozni kell. Több funkciót tölt be, így többek közt semlegesíti és eltávolítja (pl. májkárosító élelmiszerek, egyes gyógyszerek vagy az alkohol okozta) méreganyagokat; epét termel, mely a zsíremésztés fő elősegítője.

A helytelen táplálkozás túlterheli a májat, és a méreganyagok felhalmozódását vonja maga után, melynek nyomán többek közt fáradtság, nehézkesség/kényelmetlenség érzés, sápadt arcszín, az energikusság hiánya, vagy súlygyarapodás  léphet fel.

Hogyan?
Természetes eredetű és könnyű élelmiszereket fogyasszunk, melyek kevés munkára késztetik a májat. Gondoljunk a keserűanyagokat tartalmazó zöldségekre-gyümölcsökre, gyógynövényekre is, melyek serkentik az epekiválasztást (ilyen pl. a fekete retek, articsóka, grapefruit, endívia…).

Segítsük elő a vesekiválasztást

Miért?
A vesék szűrőként működnek a szervezetben, ami biztosítja a vizeletből a salakanyagok kiválasztását, a szervezet méregtelenítését. Részt vesznek még a vér pH viszonyai szabályozásában, amellett a szervezet elsavasodása ellen is hatnak.

Hogyan?
A savasító hatású élelmiszerek étrendünkből történő kirekesztésével. Ilyenek pl. a vörös húsok, felvágottak, feldolgozott, tartósított, cukrozott élelmiszerek stb. Az italok közül pl. a cukros, szénsavas üdítők, tea, kávé, alkohol, egyes gyümölcslevek szintén savasítanak. Vizet viszont elégséges mennyiségben szükséges inni a megfelelő veseműködés érdekében is. Egy jó referencia: a vizeletnek világosnak kell lennie – ha sötét, az többek közt a kevés folyadékbevitel jele.

Biztosítsuk, hogy étrendünk legalább 50%ban tartalmazzon növényi eredetű táplálékot

Miért?
Csak előnyökkel jár: az ilyen diéta rostdús jellege elősegíti a hosszan tartó teltségérzet mielőbbi kialakulását és a megfelelő béltranzitot. Biztosít még számos ásványi anyagot, ami serkenti a méregtelenítést, és vitamint, mely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Emellett az étrend „zöld” összetevői alacsony kalória bevitellel járnak.

Hogyan?
Általában ajánlott, hogy napi menünk 1/3 részt proteinekből, 1/3 részt keményítő tartalmú élelmiszerekből és 1/3 részt zöldségféléből álljon.  Méregtelenítéskor azonban ez utóbbi aránya legalább 50% legyen, a fentebb említett szervek terhelésének könnyítése érdekében, a szükséges tápanyagtartalom megtartása mellett. Édesség gyanánt csak egyes gyümölcsök engedélyezettek!

Élénkítsük a béltranzitot

Miért?
A bélrendszer hossza kb. 5-7 m, és a rossz bélmozgás, vagy a nem megfelelő bél-máj cirkuláció különféle, komoly zavarokat, funkcionális bélpanaszokat válthat ki. Ezért is fontos a béltranzit élénkítése, illetve normalizálása. Tudnunk kell azt is, hogy egyébként a bél idegi összeköttetésekkel rendelkezik, így a folyamatos tranzit elősegíti a nyugodt lelkiállapotot és a jobb hangulatot.

Hogyan?
Helyezzük a hangsúlyt a víz+rostok (gyümölcsök, zöldségek, keményítő tartalmú ételek) „duóra”. De figyeljünk arra is, hogy egyes rostok irritálhatják a bélrendszert, különösen, ha nem vagyunk fogyasztásukhoz hozzászokva. Az érzékenyebb gyomrú személyeknek ajánlott, hogy pl. a nyers zöldségeket párolva fogyasszák.

„Enyhébb” sütési-főzési módokat alkalmazzunk

Fotó: pixabay.com

Miért?
Nemcsak az élelmiszerek megválasztása fontos, hanem az a mód is, ahogyan elkészítjük őket. A túl magas hőfokon való sütés általában nem ajánlott, melynek során potenciálisan rákkeltő anyagok keletkezhetnek az ételben (pl. egyes, legutóbbi kutatások szerint egy akrilamid nevű műanyag fordulhat elő a sült burgonyában, vagy ún. heterociklikus aromatikus aminok (HAA – húsban, grillezéskor) is keletkezhetnek. A túl sokáig való főzés sem javasolt, mivel a tápanyagok, vitaminok különböző mértékben távoznak az étel-összetevőkből.

Hogyan?
Az esetlegesen keletkező méreganyagok elkerülésére és a tápanyagok megőrzésére tanácsos 90-100 fok alatt sütni-főzni. Dinsztelni, párolni, gőzölni – mind-mind ajánlott elkészítési mód. Ilyenkor hosszabb időt vesz igénybe az ételkészítés, de megéri…

Igyunk minél több folyadékot

Miért?
A kellő mennyiségű folyadék bevitele alapvető fontosságú méregtelenítéskor, hogy megkönnyítsük a salak- és méreganyagok távozását a szervezetből, a vizeleten, székleten vagy akár az izzadságon keresztül. A folyadék emellett az éhséget is csillapítja.

Hogyan?
Salaktalanításkor, a méreganyagok eltávolításához is a víz a legjobb ital. Legalább 3 litert fogyasszunk belőle naponta, kisebb mennyiségekre elosztva Kiegészítésképpen zöldséglevek, egyes természetes gyümölcslevek, májkímélő gyógyteák ajánlottak (minden hozzáadott cukor nélkül).

Forrás: Galenus