Betegség, amit nagy hallgatás övez: az aranyér

0
1634

Nem csoda, hogy kevés szó esik róla tárasáságban, hisz ki dicsekedne szívesen e kellemetlen, és kellemetlen helyen elhelyezkedő betegséggel? Pedig muszáj vele foglalkozni, mert rendkívül gyakori, sok kínt okozó kórról van szó.

Mit vizsgál a proktológus?

Van egy orvosi szakág, és ennek a specialitásnak a művelői – a proktológiáról és a proktológusokról van szó –, aminek és akiknek egy átlagos ember a nevét sem érti, nem ismeri, holott majd mindenkinek szükséges – vagy legalábbis kellene találkoznia velük.

E tudományág a proktológia, művelői pedig a proktológusok. A proktosz ógörögül végbelet jelent, a proktológus meg a végbél bőr-, daganatos, fertőző stb. betegségeinek – legyakrabban mégiscsak az aranyér nevű igen kellemetlen kór szakértője.

Röviden visszatértve az etimológiára: hiába magyar szó az aranyér,  még mindig nem tudjuk pontosan honnan származik. Az egyik magyarázat a középkorba nyúlik vissza vannak. Eszerint az aranyér spontán megrepedésével a fájdalom megszűnik – így ez a vérzés a betegnek valóban „aranyat ér”. Mások szerint az elnevezés abból származtatható, hogy mikor a páciensnek magától megrepedt az aranyere és vérezni kezdett, a betegnek az akkoriban divatos érvágásért már nem kellett aranyban fizetnie a felcsernek…

Így alakul ki

„Szobatisztaságunk”, akaratlagos székelésünk, vagy éppen székletvisszatartásunk elengedhetetlen kelléke egy a végbelet belülről hermetikusan záró „tömítőgyűrű”, a tulajdonképpeni aranyerek rendszere. Ez három rugalmas kis párnácskából, vérrel telt szivacskából áll. Kóros körülmények között ezek a párnácskák megnagyobbodnak, megnyúlnak, sőt, el is „vándorolhatnak”. Ilyenkor székelés után megjelennek a végbélnyílásban. Azaz az aranyérből – aranyérbetegség lesz.

Mi az oka az aranyérbetegségnek?

E kóros elfajulásnak rengeteg oka lehet: megerőltető fizikai munka, cipelés, bizonyos sportok (pl. nehéz atlétika), de szerepet játszhat bennük terhesség és idült székrekedés. Bizonyos kismedencei daganatok, de még a hosszas vécén ücsörgés is visszér-pangást, így következményes aranyérbetegséget okozhat.

A vastagbél mozgásának fokozásához elengedhetetlenek a rostdús ételek fogyasztása. Hiányukban lelassul a széklet előrehaladása, több víz szívódik fel belőle, és a salaknayag keményebb lesz. Mindennek következtében kialakulhat az aranyér.

Kellemetlen panaszokat okoz

Aranyérben a legfőbb tünet és panasz a különböző mértékű vérzés, valamint a fájdalom. Viszketés, nedvedzés, váladékozás is felléphet. Teltségérzést okozhat – mintha sohasem sikerülne teljesen kiüríteni a székletet. És persze gyakran észlelhetőek a végbélnyílásban megjelenő kis dudorok, értágulatok is.

Gyógyítása

Gyógyításában a klasszikus műtéteket (szerencsére) kiszorítják az ambuláns eljárások. A kisebb csomókba gyulladást előidéző anyagokat fecskendeznek, vagy infravörös sugarakkal kezelik, melyek hatására azok összeesnek, elsimulnak. A nagyobbak tövükre speciális eszközzel egy leszorító gumigyűrűt visznek fel, „meggyűrűzik”, máskor egyszerűen kivágják. A meggyűrűzött és így elhalt aranyér kb. egy hét alatt leesik ,és a széklettel együtt észrevétlenül kisodródik. Az eljárás gyakorlatilag fájdalmatlan.

Azt is fontos tudni, hogy a végbélrák tünetei igen hasonlítanak az aranyeres panaszokhoz. Ezért minden végbél betegségnél minél előbb szakemberhez kell fordulni.

Dr. Nemes János