Dél-afrikai muskátli köhögés és megfázás esetén

0
532
Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides) egy, nevéből is adódóan, Dél-Afrikában őshonos növény.

A VIII. Magyar Gyógyszer-könyvben a Pelargonii radix, vagyis a dél-afrikai muskátli-gyökér hivatalos, amelyet a modern fitoterápiában a megfázásos betegségek kezelésére alkalmaznak.

Zulu nyelven umcka loabo a neve, aminek jelentése súlyos köhögés. Elnevezése arra utal, hogy a gyökerét már az afrikai bennszülöttek is köhögésük csillapítására alkalmazták. Európában az 1900-as évek elején a tuberkulózis gyógyítására próbálták használni, de eb-ben az indikációban nem hozott eredményt. A gyökér hatásáért felelős tartalomanyagai elsősorban a cserzőanyagok és a kumarinok (umckalin). Mindkét csoport fontos szerepet játszik a gyökér immunstimuláns és az antibakteriális hatásában. Az immunrendszer támogatása elsősorban a makrofágok aktiválásában nyilvánul meg, de ezenkívül a baktériumok és a vírusok gazdasejtekhez való kapcsolódása, tapadása (adhéziója) is csökken. A hatáshoz hozzájárul még az orrnyálkahártya csillósejtjei működésének serkentése, ami a váladék pangását csökkenti, ezáltal kisebb a felülfertőződés esélye.

Embereken végzett, klinikai vizsgálatokban a gyökér kivonatát eredményesen alkalmazták hörghurut, arcüreg- és mandula-gyulladás kezelésére. A növény jelentősen csökkentette a betegség okozta tüneteket, mint a köhögés, torokfájás, nehézlégzés. Hatásosságát néhány vizsgálat során köptető gyógyszerekkel (pl. acetil-cisztein) hasonlították össze, az eredmények alapján ezekkel egyenértékűnek bizonyult.

A dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonat vírusfertőzések okozta akut légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer támogatására, így a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. A belőle készült készítmények napi adagjai körülbelül 300–1500 mg gyökérnek megfelelő, speciális kivonatot (EPs7630) tartalmaznak.

A gyógyszertárakban folyékony (csepp vagy szirup) formában is kapható, amely elsősorban kisgyermekek és idősek számára ideális, ill. tablettaként is megtalálhatjuk.

Maximális hatékonyságot akkor tudunk elérni, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük az alkalmazását, a tünetek enyhülése után pedig még pár napig érdemes a kúrát folytatni, hogy a betegség kiújulását megelőzzük. Jelentős mellékhatások nem ismertek a használatával kapcsolatban.

Terhesség, szoptatás, súlyos máj- és vesekárosodás esetén, ill. 6 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott. Növelheti az egyidejűleg alkalmazott véralvadásgátlók hatását, ezért ilyen típusú gyógyszer használata esetén mindenképpen előzetes orvosi konzultáció szükséges a készítmény alkalmazásának megkezdése előtt.

Fekete Orsolya

gyógyszerészhallgató

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. január