Diétával az érszűkület ellen

0
7107

Ha már kialakult az érbetegség, és szeretnénk mi magunk tenni valamit a probléma megoldása érdekében, akkor szerencsére ilyenkor is van még lehetőség, ahogyan azt dr. Kósa Éva érszűkület specialista elmondta nekünk.

Valóban visszafordítható az érszűkület?

A kialakult érszűkület esetén lehetőség van a folyamat további romlásának megakadályozására, kihasználva azt a tényt, hogy a megfelelő ételek fogyasztásával akár vérzsírcsökkentő gyógyszerek hatásával megegyező hatás is elérhető. A döntés a diéta és gyógyszer vagy mindkettő alkalmazása között biztonságban továbbra is az orvos kezében van.

A mediterrán étrend csodákra képes

„Vizsgálatban igazoltan a mediterrán étrend alig 3 hónap alatt 15%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.

A tradicionális mediterrán diéta gazdag olyan zsírokban (ún. egyszeresen telítetlen zsírok), amelyek védő hatásúak a szívre, ilyenek például az olívaolajban található oleinsav, alfa- linoleinsav vagy az ómega-3 zsírsavak, amelyek főleg a lenmagban és a dióban találhatók.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrásai az extra szűz olíva olaj, a szőlőmag és az avokádó. A szójatartalmú ételek is védelmet nyújtanak az érelmeszesedéssel szemben, azonban vannak olyan ételek, amiket kerülni kell, mert elősegítik az érbetegségek kialakulását.”

Miket kell kerülni a táplálkozásban?

Dr. Kósa Éva érszűkület specialista azt is elmondja, hogy melyek azok az ételek melyek rendszeres fogyasztása ronthatja az erek állapot.

„Vizsgálatok igazolták, hogy a telített zsírsavak és az ún. transz zsírsavak emelik az ún. rossz koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét, míg az ómega-6 zsírsavak az érelmeszesedés egyik alapfolyamatát, a gyulladás kialakulását segítik elő, ezáltal növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az ajánlások szerint korlátozzuk a telített zsírsavak fogyasztását, míg az ún. transz-zsírsavak bevitele ne legyen több, mint napi 1 gramm. Az elfogyasztott koleszterin mennyisége ne haladja meg a napi 300 mg-ot. Magas a transz-zsírtartalmú ételek például a kekszek, nápolyik, chipsek illetve az instant termékek. A transz-zsírsavak mesterségesen előállított vegyületek.

A telített zsírok legfőbb forrásai az állati eredetű zsírok. Igazoltan, mind a fehér mind a vörös húsok túlzott fogyasztása növeli a szívkoszorúér betegségek előfordulásának gyakoriságát.

Használjunk kevés sót az ételek elkészítése során, és korlátozzuk a hozzáadott cukrot tartalmazó italok és ételek fogyasztását.„

Kell az elhatározás is

Az étrendváltoztatás önmagában is segíthet, de ha nincs meg a kellő elhatározás és ismeret, akkor a diéta valamilyen elérhetetlen, tőlünk távol álló idegennek is tűnhet.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy az átállás igazán akkor működik, ha kialakul a változtatás szándéka, illetve az gyakorlati tettekké alakul át, akár apró kezdeti változtatások formájában. A legtöbb esetben igényli az életmód, és sokszor nemcsak a táplálkozási szokások megváltoztatását is. A megfelelő táplálkozás jótékony szerepe a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a már kialakult betegség romlásának csökkentésében már egyértelműen bizonyított.”

Forrás: Trombózisközpont