Hargittai István: Út Stockholmba Tudósok és Nobel-díjak

0
353

Bolti
ár: 3900 Ft
Kedvezményes Internetes ár: 3510 Ft

Kiadó: Galenus Lap- és Könyvkiadó Kft.
Oldalak: 384
Formátum: 150×233 mm
Kiadás éve: 2004
ISBN: 963-86336-6-2

A könyv a tudományról és a tudósokról szól, és arról a díjról, amely már több mint száz éve jelentős elismerés, és amelynek odaítélése (vagy a kihagyás belőle) még ma is szenzációt kelt: a Nobel-díjról.
A Nobel-díj a világ legnagyobb tekintélyű kitüntetése, amelyet minden év végén 5 kategóriában osztanak ki (valamint ugyanekkor osztják ki a Nobel emlékére alapított közgazdasági díjat is). A jelen könyv a három tudományos díjjal foglalkozik (fizika, kémia, fiziológia vagy orvostudomány). Röviden áttekinti a díj létrejöttének történetét, a világban és az egyes országokban elfoglalt helyzetét. Foglalkozik azzal, hogy mi tekinthető tudományos felfedezésnek és mi kell ahhoz, hogy létrejöjjön. Részletesen tárgyalja azoknak az életpályáknak a jellegzetességeit, amely a Nobel-díjasokat jellemezte.
Bemutatja azt is, hogy mi történik a Nobel-díjasokkal a díj elnyerése után. Utolsó fejezetében a könyv olyan nagy tudósokkal foglalkozik, akik bár megérdemelték volna, valamilyen oknál fogva sohasem nyerték el a Nobel-díjat. A könyv legfőbb erénye az, hogy mintegy 70 Nobel-díjas tudóssal és ugyanennyi nem Nobel-díjas, de szintén híres és jelentős kutatóval folytatott beszélgetésekre épül. Így szinte első kézből ismerhetjük meg életpályáik tanulságait. Ugyanakkor az ismeretterjesztés fontos eszköze is ez a könyv, mert sok különböző tudományterület izgalmas felfedezéseiről is szó esik. A könyv a szerző egy nemrég Cambridge-ben tartott előadásának alapján született, amelynek az volt a címe, hogy „Hogyan nyerjük el a Nobel-díjat?”. A kérdésre nem lehet pontosan válaszolni, de a kutató professzor-író könyve felidéz néhány döntő pillanatot a Nobel-díjas tudósoknak a díjhoz vezető útjáról, magát a (korunk néhány Nobel-díja mögött rejlő) tudományt is megvilágításba helyezi. Mindannyiunk számára hasznos lenne, ha a tudományról és keletkezéséről többet tudnánk, hiszen napjainkban oly sok mindennek ez az alapja.

Megrendelő lap