Kérdésekre a szexről – a szakember válaszol

0
433
Fotó: iStock

„Kevésbé kívánom a szexet, mint a férjem, és a párkapcsolatom romlik emiatt. Hogyan lehet javítani ezen a helyzeten?”

„A férjem minden másnap akar szerelmeskedni velem, míg nekem elég lenne egyszer-kétszer hetente. Ez feszültséget okoz a párkapcsolatunkban. Mi tegyünk az összhang érdekében, mert egyébként jól megvagyunk.” Matild, 52 éves

Amit tudnia kell

Az eltérő szexuális vágy kérdése szinte minden párnál felmerül. Valójában rendkívül ritkán fordul elő egy hosszabb ideje, pl. évtizedek óta tartó párkapcsolatban (mint amilyen valószínűleg az ön esete is), hogy a két fél egyszerre kívánná a szexet.  Általában nagyon kicsi az esélye annak, hogy amikor az egyik partner javasolja a szerelmeskedést, a másik rendszeresen egyetért vele… Különbözőek vagyunk, így a kölcsönös alkalmazkodás elengedhetetlen a boldog szexuális élet tekintetében is. Ideális esetben mindkét félnek meg kell tennie a tőle telhetőt annak érdekében, hogy alkalmazkodjék a másikhoz, és ne a párját ösztönözze arra, hogy tegyen az ő, és ne a saját kedve szerint.

A férj szempontjából nézve a problémát

Tanácsom, hogy a férje gondolkodjék el azon, miként keltheti fel jobban az ön szexuális vágyát. Ez fontos kívánalom, mert a férfiak gyakran úgy érzik, hogy a szex a feleségük részéről „jár nekik”, vagy az a párjuk részéről is kiapadhatatlan, természetes forrás. Márpedig ez téves felfogás: a libidót táplálni kell, a vágyat nem szabad hagyni lankadni. Ön segíthetné a férjét abban, hogy közösen találják meg mindazt, ami kellemesen izgató, vágykeltő az ön számára, és rávezethetné a megoldásra is.

Amit tehet!

Több lehetőséget is ki lehet használni:

– Tudatosítsa jobban magában, hogy a szexuális igény a szerelem, a közeledés jele is, és nem csak az ösztönökön nyugszik, és pláne nem „egészségügyi kérdés”. Így lehetővé válik, hogy ön ne érezze magát „szexuális tárgynak”, mint ahogyan azt egyes nők hangoztatják.  Amellett ez a tudatos gondolkodás arra is ösztönözheti önt, hogy új módokon nyújtson szerelmet-szexet a férjének. Az újdonság erejével csökkentheti férje pusztán szexuális igényeit.

Fotó: 123rf.com

– Gondoljon arra is, hogy a szexuális kapcsolat nem feltétlenül jelent közösülést. Amikor nem él önben a szexuális vágy, de a férje szeretkezni akar, erotikus játékokkal, simogatással, cirógatással kényeztetheti, kielégítheti a férjét (beleértve még az orgazmus elérését is).

– Ne felejtse el, hogy a libidó nem csupán szexuális késztetés kérdése.  A nemi vágy kialakulhat válaszul a partner szóban, magatartásában megnyilvánuló kezdeményezésére, vagy gyengéd közeledése hatására is.

– Megszervezhet egy szerelmes estét is a közös vágy felkeltésére.  Ez esetben készítsen elő romantikus zenét a lejátszóra, illatosítsa a levegőt egzotikus gyertyákkal – és lehetőleg vegyen fel izgató fehérneműt.  Az előre megtervezett, új „forgatókönyv” szerinti, hosszabb előjátékkal bevezetett szerelmeskedés jobban „feltölti” mindkettőjüket, és a férjénél is többször fog jelentkezni az igény egy kis „szünettartásra” a szexben. 

Jó taácsok mindkettőjüknek

Javaslom a következő módszert: mindkettőjüknek legyen alkalma/joga dönteni a szeretkezés időpontjáról, gyakoriságáról.  Ön például ajánljon egy adott időpontot és gyakoriságot az egyik héten, majd a férjén legyen a sor, hogy döntsön a rákövetkező alkalmakról. A leggyakrabban ez segít jobban megérteni a kölcsönös igényeket, és érezni, hogy tiszteletben tartják egymás óhaját

Végezetül a vágy csökkenését vagy hiányát olyan tényezők is okozhatják, mint egyes  gyógyszerek szedése, hormonzavar, korábbi szexuális zaklatás stb. Ezekben a speciális esetekben gyógyszeres kezelés, illetve annak módosítása,  vagy pszichoterápián való részvétel szükséges.

Forrás: Galenus