- A szervezet jódbevitele a jódozott só mellett növelhető a tengeri halak, algák (sushi), jóddal dúsított élelmiszerek rendszeres fogyasztásával. Hashimoto betegség esetén meggondolandó a túlzott jódbevitel kerülése, mert autoimmun pajzsmirigygyulladásban a túlzott jódbevitel az állapot romlását eredményezheti. (1) Ilyen esetben érdemes lehet a különféle sófajtákat vegyesen, egymást felváltva használni, például jódozatlan asztali sót, és tengeri sót kombinálva.
- A tengeri halakat nem csupán jódtartalmuk, de magas ómega-3-zsírsavtartalmuk miatt is érdemes beépíteni az étrendbe, magasabb zsírtartalmú halak, pl. a lazac, vagy a makréla heti egy-kétszeri fogyasztásával.
- A szelén messze legmagasabb mértékben a brazil dióban található meg, rendszeres, mértéktartó fogyasztása ezért üdvözlendő.
- Vas-, és cinkbevitelünk jó szinten tartható a vörös húsok, és a máj rendszeres fogyasztásával, ezen kívül érdemes tojást, tejtermékeket is beépíteni az étrendbe, figyelembe véve a napi ajánlásokat, amit Magyarországon az OKOSTÁNYÉR® fogalmaz meg.
Vannak-e kerülendő élelmiszerforrások?
A pajzsmirigy egészségének helyreállítása érdekében bizonyos élelmiszerek fogyasztása kerülendő vagy korlátozandó, és lényeges, milyen konyhatechnológiai műveletet alkalmazunk.
- A keresztesvirágú növényeket – közöttük találjuk a karfiolt, brokkolit, káposztát, kelkáposztát, karalábét, retket, rukkolát – goitrogén, azaz göbképző növényeknek nevezzük. Nyers állapotukban ezek a goitrogének (glükozinolátokat tartalmaznak) gátolják a jód felvételét a pajzsmirigyben, de nagyon fontos megjegyezni, hogy főzés, párolás hatására ezek a glükozinolát vegyületek nagyrészt lebomlanak. Így a keresztesvirágúak mértékletes, hőkezelt formában történő fogyasztása nem káros a pajzsmirigy egészségére. (2)
- A szója goitrogén tartalmán felül, a benne található izoflavonok által szintén befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok felszívódását, és gátolhatja a peroxidáz enzimet (TPO), amely a hormonképzéshez szükséges, így túlzott fogyasztása kerülendő lehet pajzsmirigybetegségekben. Azonban ebben az esetben sem szükséges a zéró tolerancia. Az FDA (Food and Drug Administration – Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) napi 300 g tofu, vagy 800 ml szójaitallal megegyező mértékben, napi 25 gramm szójafehérjében állapította meg a javasolt napi bevitel mértékét. (3)
Felhasznált irodalom
- Antonelli A, Ferrari S M, Corrado A, Di Domenicantonio A, Fallahi P. Autoimmune thyroid disorders. Autoimmunity Reviews.2015;2:174-180, doi: 10.1016/j.autrev.2014.10.016
- Galanty A, Grudzińska M, Paździora W, Służały P, Paśko P. Do Brassica Vegetables Affect Thyroid Function? A Comprehensive Systematic Review. Int J Mol Sci. 2024;7. doi: 10.3390/ijms25073988.
- Health claims: Soy protein and risk of coronary heart disease (CHD). Code of Federal Regulations. 2025. [Internet], elérhető: https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-B/part-101/subpart-E/section-101.82
Forrás: MDOSZ