Úgy hullik a hajam…

0
526
Fotó: 123rf.com

A hajhullás időben történő megfékezésére fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne csak akkor essünk pánikba, amikor már jelentős a baj…

Az egészséges haj mennyisége tükrözi a szervezet belső egyensúlyi állapotát, de minőségét természetesen számos külső tényező is befolyásolja. Amikor ez az egyensúly bármely okból megbomlik, vagy az időjárás okozta megpróbáltatások, esetleg a helytelen kezelés miatt a haj-fejbőr állapota romlik, annak egyik következménye lehet a hajhullás. 

Fotó: 123rf.com

Ismerjük fel a vészjelzéseket!

Ha naponta kb. 50–80 hajszálat veszítünk, az normálisnak tekinthető. Sürgősen lépéseket kell tennünk azonban, ha ez a mennyiség észrevehetően növekszik. Jól tesszük, ha megfigyeljük, hogy egyre több hajszál gyűlik-e pl. a fürdőkád, zuhanyozó alján tisztálkodás után, vagy a fésűnkben, hajkefénkben. De a figyelmeztető jelek közé tartozik az is, ha azt tapasztaljuk, hogy a hajunk tömöttsége, sűrűsége már nem a régi, amikor csupán kezünkkel végigsimítunk rajta. És a legtöbbször nemcsak azt érezzük, hogy ritkul a hajunk, hanem azt is, hogy hajszálaink vékonyodnak.

Kutassunk az okok után!

A hajhullást számos külső-belső körülmény, hormonális változás befolyásolhatja: terhesség vagy betegség utáni állapot, nagyon szigorú kalóriaszegény diéta (mely különböző hiánybetegségek eredője lehet), erős fáradtság, stressz. De a túl erős menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletta elhagyása, a változókor is ide sorolható ok lehet. A külső tényezők közül kiemelhető az évszakok, az időjárás hirtelen változása, mely az ún. szezonális hajhullást válthatja ki. És ha mi magunk végképp nem tudunk rájönni, mi okozhatja a problémát, forduljunk kezelőorvosunkhoz, bőrgyógyászunkhoz.

Fotó: 123rf.com

Tegyünk a súlyosbító körülmények ellen!

Mindenképp meg kell szüntetnünk, vagy korlátoznunk kell az olyan, sokaknál naponta ismétlődő, erős behatásokat, melyek megviselik a hajat. Pl. a hosszabb hajnál az erős hajhúzással járó fonást, szoros kontyok készítését, feltűzést; de minden esetben kerülendő a nem megfelelő sörtéjű, kemény hajkefe használata, vagy a forró hőmérsékletű eszközzel történő hajformázás, szárítás. Nem tanácsos a mosáskor történő, túl erős dörzsölés sem (szemben a megfelelő mértékű masszírozással), ami agresszívan hat a fejbőrre, akárcsak a durva „borzolás”, mely egyúttal gyengítheti is a hajat és a fejbőrt.  A haj táplálásában, oxigénnel való ellátásában kulcsszerepet játszik – kiterjedt véredényhálózata révén – a fejbőr, melynek védelme elsődleges fontosságú.

Javítsunk táplálkozásunkon!

Nagyobb mennyiségben kell beiktatnunk étrendünkbe a haj táplálása miatt fontos vitaminokat (B1, B2, B3), vasat, proteineket, oligo-elemeket (cinket, szelént, ként) tartalmazó élelmiszereket. Így fogyasszunk több vörös húst, különféle cereáliát, halat, hüvelyeseket, friss gyümölcsöt-zöldséget. Ajánlott, hogy három-négy hónapon át ezeknek a mennyiségét emeljük a normál napi adag fölé, és kúraszerűen, kifejezetten a hajat erősítő táplálékkiegészítőket is szedjünk. 

Forrás: Galenus