Gyógyszerszedés extrém melegben – Milyen veszélyei lehetnek?

0
1308

Extrém hőség hatással van a gyógyszerekre és a szervezetre is. Milyen veszélyekre kell figyelni? Vannak gyógyszerek, amik fényérzékenységet okoznak. A vízhajtókat szedőknek fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a káliumpótlás bizonyos gyógyszerek esetén. És a harminc fok feletti hőmérsékleten a gyógyszerek is megromlanak.

Hirtelen vérnyomáscsökkenés a hőség miatt

A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell alkalmazni. A hőségben fontos sok folyadékot fogyasztani a gyógyszert szedők esetében is. Ki kell emelni a vérnyomáscsökkentő illetve vízhajtót szedő betegeket, mivel ezen gyógyszerkészítményeket alkalmazó betegek esetén a hőség miatt fokozott a hirtelen vérnyomáscsökkenés veszélye. Előfordulnak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek fényérzékenységet okoznak, ezért szedésük mellett a napozás vagy szolárium nem javasolt.

 

 

30 fok felett minden gyógyszer megromlik

 

A hűtést igénylő gyógyszerkészítmények megfelelő tárolása elengedhetetlen a gyógyszerkészítmény hatásosságának megőrzésében. A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell tárolni. Általánosságban elmondható, hogy a hűtést nem igénylő gyógyszereket 25°C, illetve 30°C alatt (a betegtájékoztató utasítása szerint) és fénytől védve kell tárolni a hatóanyag bomlásának megakadályozása érdekében, ezért fontos extrém hőségben megfelelő helyen tárolni a gyógyszerkészítményeket a lakásban.  A hűtőszekrényben (2°C – 8°C) illetve hűvös helyen tárolandó (5°C – 15°C) gyógyszerek esetén fokozattan be kell tartani a tárolásra vonatkozó előírásokat a hőre érzékeny hatóanyagok miatt.


 

Fényérzékenységet is okozhatnak a gyógyszerek

 

A gyógyszerkészítmények betegtájékoztatója illetve alkalmazási előírása minden esetben figyelmeztet a fényérzékenység veszélyére, ha az alkalmazás során ez előfordulhat. Számos belsőleg alkalmazott gyógyszer okozhat fényérzékenységet  például: sulfonamidok, tetraciklinek, thiazidok, griseofulvin, (MSD Orvosi Kézikönyv). Bizonyos hatóanyagok (pl: ketoprofen, dimetindén) külső alkalmazása is fényérzékenységet okozhat.  A betegnek kerülnie kell a napfényt és szabadban védőruházatot (kalapot, hosszú ujjú inget) kell viselnie.

 

 

Gyógyszerrel az izzadás ellen – vízhajtók és a kálium

 

A fokozott izzadás csökkentésére léteznek a gyógyszertárakban magisztrálisan elkészített, un. FoNo-s gyógyszerkészítmények (pl:Solutio antisudorica) illetve egyedi magisztrális előíratok alapján elkészített izzadás elleni készítmények. Tiazidszerű vízhajtók szedése esetén jelentkezhet a folyadék és elektrolit egyensúly (például kálium egyensúly) zavara, ezért hőségben különösen figyelni kell a megfelelő folyadék mennyiség és a kálium pótlására (ha nem szed mellé K-megtakarító diuretikumot). Kálium megtakarító vízhajtók esetén a hőségben fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása.

 

 

 

Testhőrérsékletre is hathatnak egyes gyógyszerek

 

Vannak olyan hatóanyagok a gyógyszerekben, amelyek befolyásolják a testhőmérsékletet. Többek között: a nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkentik a lázat, de nem befolyásolják a normál testhőmérsékletet. Egyes fenotiazinok rontják a hőszabályozást, így alkalmazásuk során a külső hőmérséklettől függően hypo- és hyperthermia egyaránt kialakulhat. A vízháztartás egyensúlyának fenntartása azért is fontos, mert ez is biztosítja a hatóanyag megfelelő eloszlását a szervezetben.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül mutatja be a gyógyszerkészítmények szedésével kapcsolatos információkat az extrém hőmérsékletre való tekintettel, ezért a gyógyszerkészítmények szedése előtt a betegtájékoztató elolvasása elengedhetetlenül fontos a betegek részéről!

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztály
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály