Amit a felfázás kezelésére szolgáló gyógyszerekről tudni kell

0
11664

A felfázás, vagy más néven hólyaghurut, a húgyhólyag nyálkahártyájának a gyulladása.

A nő és a férfi anatómiája ismeretében könnyen megérthető az, hogy miért gyakoribb a felfázás és a húgyúti infekció a nőknél, mint a férfiaknál. A rövidebb női húgycső, valamint nyílásának a végbélnyíláshoz való relatív közelsége ahhoz vezet, hogy a kórokozók könnyen bejuthatnak a húgycsőbe, és továbbterjedhetnek a húgyúti rendszerben.

 

A hólyaghurut és egyéb húgyúti fertőzések fő okozói az Escherichia coli, illetve az Enterococcus baktériumok. A húgyúti fertőzések és gyulladások tipikus tünetei közé sorolható az állandó, sürgető vizelési inger, amit csak kis mennyiségű, szúró, nyilalló fájdalommal járó vizeletürítés követ. Kismedencei fájdalom, hőhullámok, izzadás, gyengeségérzet mellett egyes esetekben láz is kialakulhat. A vizelet szemmel láthatóan zavarossá, opálossá válik, esetleg vér is megjelenhet benne.

 

Milyen gyógyszeres kezelési lehetőségek vannak?

Mivel a hólyaghurut és egyéb húgyúti fertőzések hátterében leggyakrabban baktériumok állnak, általában antibiotikumterápiát ír elő az orvos.

 

  • Fluorokinolon típusú antibiotikumok

A húgyúti fertőzések kezelésében az elsőként választott terápiás szerek közé a csak receptre kapható fluorokinolon típusú antibiotikumok tartoznak, így például az ofloxacin, norfloxacin vagy ciprofloxacin hatóanyagú készítmények. Általában filmtablettaként kerülnek forgalomba a fluorokinolon antibiotikumok, és a leggyakoribb adagolási sémának megfelelően – napi 2×1 tabletta – csomagolásuk 10 tablettát tartalmaz. A terápiát öt napon keresztül kell folytatni.

A fluorokinolonok szedése esetén számos dologra kell ügyelnie a betegnek. A tablettákat tiszta vízzel ajánlott bevenni, a tejjel vagy tejtermékekkel történő gyógyszerbevétel kerülendő, ugyanis a tejtermékek képesek a hatóanyag jelentős részét megkötni, így az a bélcsatornából nem tud felszívódni, és nem tudja a terápiás hatását sem kifejteni. Legalább két órának el kell telnie a fluorokinolonok bevétele és a tejtermékek fogyasztása között.

Hasonlóképpen, egyidejűleg nem szabad multivitamin- és nyomelemkészítményekkel sem bevenni a tablettákat (az előbb javasolt kétórás eltérés ebben az esetben is célravezető), mert az antibiotikum a készítmények vas- és kalciumtartalmával reakcióba lép, és egyik hatóanyag sem lesz képes felszívódni, hasznosulni.

A fluorokinolon hatóanyagok fényérzékenyítő jellege miatt a gyógyszerszedés teljes időtartama alatt kerülni kell a szoláriumozást, a napozást, napon tartózkodást. Az ultraibolya fény és a fluorokinolon hatóanyagok együttes jelenléte ugyanis az arra érzékeny egyénekben viszonylag gyakran bőrégésszerű tünetekhez, bőrkipirosodáshoz, felhólyagzódáshoz vezethet. Szabadtéren történő kinn tartózkodásnál megfelelő fényvédelem (kalap, napszemüveg, testet takaró ruházat) és fényvédő készítmények alkalmazása javasolt.

A fluorokinolon típusú antibiotikumok a kismamák esetén kerülendők, mivel állatkísérletek a szedés következtében fellépő magzati porckárosodás veszélyére utalnak. Terhes nőknél a kezelőorvos dönt a terápiáról, gyakran penicillinszármazékokra (pl. amoxicillin) vagy cefalosporin típusú antibiotikumokra esik a választás. Az antibiotikumszedés alapvető szabályait felfázás esetén is be kell tartani! Az orvos által javasolt időtartamon keresztül (pl. öt napon vagy egy héten át) az antibiotikumot rendszeresen be kell szedni. A kezelést, az állapot jelentős javulása esetén sem szabad idő előtt abbahagyni, mert a korán abbahagyott terápia antibiotikumrezisztencia kialakulásához, a húgyúti betegség fellángolásához vezethet.

 

  • Foszfomicint tartalmazó készítmény

Létezik baktériumölő hatású, foszfomicint tartalmazó, csak orvos által írt receptre kiadható készítmény is, amiből az esti lefekvést megelőzően elfogyasztott egyetlen tasak vízben feloldott por elegendő a gyógyuláshoz.

 

Ezt általában a komplikációmentes, nem visszatérő hólyaghurutos esetekben használják; előnye, hogy nem szükséges a napokon keresztül történő, rendszeres gyógyszerszedés a gyógyulásig. Indokolt esetben – néhány nap elteltével – az orvos a terápia megismétlését írhatja elő. Húgyúti fertőzések megelőzésére, antibiotikumterápia melletti kiegészítő kezelésre használható a kellemes ízű amerikai vörös áfonya vagy más néven tőzegáfonya. (Nem keverendő össze a fekete áfonyával, amit kiemelkedően magas antioxidáns-tartalma miatt a szem látásélességének a javítására alkalmaznak.)

Népgyógyászati tapasztalatok és klinikai vizsgálatok is rámutatnak arra, hogy a vörös áfonya nyers vagy szárított bogyója, az abból készített préslé, vagy annak szárított pora egyaránt használható a Fiatal nő fehérneműben háton fekszik az ágyon.húgyúti fertőzések fő okozója, az Escherichia coli baktérium ellen. A vörös áfonya hatóanyagai képesek meggátolni a baktérium húgyhólyagban, húgycsövön történő megtelepedését. Az Amerikai Egyesült Államokban különösen népszerű a vörös áfonya húgyúti védelmezőként történő használata.

 

Gyógynövények

 

Hólyaghurut kezelésére vízhajtó, húgyúti fertőtlenítő hatású gyógynövények is használhatók. Recept nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárban a cickafarkfüvet, csalánlevelet, mezei zsurlót, nyírfalevelet tartalmazó alkoholos kivonatok. Hatékonya medveszőlőlevél is, amiből húgyúti antibiotikus, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású tea készíthető. A gyógyszertárban vásárolható medveszőlőlevél, illetve medveszőlőlevelet is tartalmazó teakeverék.

 

 

Felfázás esetén fontos a folydékpótlás!

 

Felfázás során kiemelt figyelmet kell fordítani a bőséges folyadékfogyasztásra, ami a veséket és a húgyhólyagot is „átmossa”. Bár a vizeletürítés hólyaghurut esetén kellemetlen és fájdalmas, semmiképpen nem szabad a vizeletet visszatartani, vagy az esetleges vizeletürítést megelőzendő kevesebb folyadékot inni!

A felsorolt gyógynövények, gyógyteák az antibiotikumterápia mellett alkalmazhatók, annak hatását elősegítik. Ülőfürdő céljára kamillavirágzat a legalkalmasabb; a még elviselhetően meleg vízre szórt kamillavirágzat gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően elősegíti a gyógyulást. Felfázás vagy annak gyanúja esetén javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy a bakteriális fertőzés súlyosabbra fordulása megelőzhető legyen.

 

dr. Budai Lívia PhD
gyógyszerész
dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész