Gyűrűt az aranyérre! Gyors megoldás a panaszokra

0
511
Fotó: 123rf.com


Az aranyér kezeléséhez több terápia is létezik. Kezdetben elegendő lehet a rostban dús táplálkozás és a bő folyadékfogyasztás mellett speciális krémek, kenőcsök használata, ám ha ezek kevésnek bizonyulnak, komolyabb, műtéti beavatkozásokra van szükség. Viszont még a műtét előtt léteznek különböző terápiák az aranyeres csomók kezelésére- ilyen például az aranyérgyűrűzés. Hogy mit kell tudni az eljárásról, arról dr. Baranyai Lászlót, a Trombózis és Hematológiai Központ sebészét kérdeztük.

Vérfoltok a wc  papíron

A végbél záróizma mellett a végbél zárásában igen fontos az izom felett és alatt lévő vénás párnák szerepe. Az aranyér ezeknek a hám alatti párnáknak a tágulata. Ennek során az itt lévő érpárnát tartó kötőszövet, valamint a véna fala meggyengül, és kialakul a külső vagy a belső aranyeres csomó. Oka a veleszületett hajlamon túl lehet kötőszöveti gyengeség, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, terhesség, tartós székrekedés is. Népbetegségnek számít, hiszen a felnőtt lakosok akár 40%-át is érintheti, sőt a fiatalabbak közt is előfordulhat.

A probléma fő tünetei közé a vérzés, idegentest érzés, fájdalom, viszketés tartozik. Amennyiben ezeket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz! Egyrészt a súlyosabb betegségek kizárása és az esetleges szövődmények miatt, másrészt azért, mert, ha halogatja az aranyér kezelését, úgy lehet, hogy már csak műtéti beavatkozás segíthet a problémán.

Kezelésében nagy szerepet játszik a megfelelő életmód, rendszeres mozgás és a rostban dús táplálkozás, továbbá a tüneteket csökkenthetik speciális kenőcsök, szájon át szedhető gyógyszerek is. Speciális esetekben alkalmazzuk az aranyerek gyűrűs leszorítását – mondja a szakember.

Gumigyűrű az aranyeres csomók ellen

A belső aranyerekre jellemző, hogy vérzésre hajlamosak és a vérzést általában nem kíséri fájdalom. Az egyik leggyakrabban alkalmazott nem sebészi eljárás a gumigyűrű felhelyezése, az un. Barron ligatúra. A beavatkozás lényege, hogy elszorítják gumigyűrű segítségével a fájdalomra nem érzékeny aranyeres csomót, egészen a tapadási résznél, így megszűnik benne a vérkeringés, majd egy héten belül egyszerűen lelökődik a csomó a gyűrűvel együtt.

Kiknek ajánlják?

  • Visszatérő aranyeres vérzésnél
  • Konzervatív kezelési próbálkozások (életmód, diéta, gyógyszerek) eredménytelenségénél
  • 2-3. stádiumú belső aranyér ellátásra

Dr. Baranyai László, a Trombózis és Hematológiai központ sebésze elmondta, az eljárás jó oldala, hogy a gumigyűrű felhelyezése gyors és fájdalommentes, mivel azon a részen nincsenek érzőidegek, valamint többször is megismételhető később kialakuló, panaszt okozó ereken. Mivel ambuláns beavatkozásról van szó, nincs szükség kórházi körülményekre, a beteg a művelet után hazamehet. A szakértő azonban hozzátette, hogy a gyűrűzés után kb. 2 évente kontroll javasolt!

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ