A nyár a könnyedség, a lazítás évszaka – ezt a könnyedséget megvalósíthatjuk nyári szépségápolási programunkban is. A melegben sokkal kevesebb sminket viselünk, lazább frizurát hordunk, és kicsit többet foglalkozunk a testápolással.

A forró nyári napokon azonban sok veszély is leselkedik bőrünkre: a leégés, a légkondicionáló dehidratáló hatása, a tengerparti sós levegő, a klóros fürdővizek – mind-mind egy kihívás a szép bőr számára. 

1.     Nagyon fontos, hogy a napsugaras napok közeledtével az arctípusunknak megfelelő könnyebb hidratáló arckrémet használjunk, amelyben természetesen fényvédő faktor is van.

 

2.     Rendszeresen végezzünk arc- és testradírozást, hogy a bőrön helyenként kialakuló apró egyenetlenségeket – pl. a könyök és a térd, amely könnyen kérgesedik, vagy a kar hátulsó része, amelyet időnként kis piros göbök tesznek érdessé – eltávolítsuk.

 • A radírozó szereket nedves vagy száraz bőrön egyaránt használhatjuk. A nedves bőrön könnyen és gyorsan alkalmazhatjuk.
 • A száraz bőrön az elért eredmény jobb, viszont a művelet ilyenkor több időt és türelmet igényel. A bőr azonnal simább, puhább és finomabb tapintású lesz.
 • A testradírozást fejezzük be frissítő zuhanyozással, s mielőtt kiszállunk a zuhany alól, permetezzünk a lábfejtől a vádliig tartó szakaszra hideg vizet! Ez az egyszerű de hatékony módszer felgyorsítja a vérkeringést és rendkívül hatékony a „nehéz lábak” ellen.

3.     Nyáron használjunk csillogó testápolót, s varázsoljunk bőrünkre – főleg a vállra és a szépen ápolt lábakra – aranyló ragyogást.

 

4.     A szép, vonzó láb érdekében gondosan ápoljuk sarkainkat, dörzsköves radírozás után – esténként – kenjük be glikolsavas krémmel és húzzunk rá pamutzoknit. A rendszeres pedikűr a nyári időszakban még fontosabb, hiszen lábainknak most még „hódítani” is kell!

5.     A nyári sminkünknek is sokkal könnyedebbnek kell lenni, hiszen a hőségben az alapozó szinte lefolyik a bőrről.

 • Ezért a legjobb választás az olajmentes alapozó, vagy a színezett hidratálókrém használata, melyet azután vékony bronzosító púderréteggel rögzíthetünk.
 • A zsíros, fénylő arcbőr esetében a mattosító hidratáló és alapozó jelentheti a megoldást, amely eltünteti a fényességet és magába szívja a felesleges zsírt.
 • Ha arcunk a T-vonalban zsíros, naponta többször nyomkodjunk rá zsírfelszívó papírkendőt, amely azonnal beszívja a fénylő réteget.

6.     A szemkörnyék védelmére 15 faktoros ajakírt vagy napvédő stiftet használjunk. Vízálló spirállal emeljük ki tekintetünket, amely ellenáll az izzadság, a medence vízének.

 

7.     Ajkunkat is ápoljuk az ajakírral, s ezt követően finom, áttetsző színű szájfényt vagy ajakrúzst használjunk.

8.     A hajunkat ebben a szezonban valószínű jóval többször mossuk, ezért a legcélszerűbb lágy, hidratáló sampont és balzsamot használni és időnként a napon szárítani.

 • A fokozott erejű nap és fürdőzés azonban kiszáríthatja, ezért nyáron rendszeresen használjunk hajvégápolókat és a haj szerkezetét erősítő pakolásokat. (Akár házilag elkészítve olívaolajból és tojássárgájából kikeverve, fél órán keresztül a hajon hagyva, s utána alaposan lemosva.)
 • Ugyanakkor erős naphatásnak ne tegyük ki hajunkat, tengerparti nyaralásnál könnyű fejfedő használata nélkülözhetetlen, és az is megszívlelendő, hogy a nyaralás előtt közvetlenül ne festessünk, illetve daueroltassunk, ne tegyük ki hajunkat fokozott megterhelésnek.

Apró praktikák a nyári napokra:

 1. Nem kell lemondanunk a pánt nélküli ruhákról, ha fehér maradt a bőrünk a bikini pántjai helyén. Enyhén nedves sminkszivacsot mártsunk alapozóba és simítsuk át a fehér csíkokat, dolgozzuk el és fedjük vékony púderréteggel.
 2. Ha önbarnítót használunk a napsütötte szín kialakításához, az önbarnító felvitele után azonnal mossunk kezet. De ha tenyerünk foltos marad, dörzsöljük bele egy fél citrom levét, majd krémezzük be.
 3. Napozás alkalmával ne használjunk parfümöt, ezek a készítmények ugyanis foltot hagynak maguk után bizonyos fényérzékenységet okozó illóolajok és növényi összetevők miatt.
 4. Ne viseljünk a napon ékszert, ha egyébként érzékenyek vagyunk az aranyra, ezüstre, krómra, nikkelre.
Kis úti szépségápolási csomag

 • Kis üveg tiszta víz – jól jön minden szituációban, felfrissít és a bőrnek is jót tesz.
 • Kéztörlő kendő (amivel nyakunkat, dekoltázsunkat is felfrissíthetjük).
 • Szájfény-ajakír az ajkak puhaságának megőrzéséért.
 • Arcpermet: tiszta víz egy kis levendula illóolajjal, mellyel hidratálhatjuk bőrünket az úton, hűt és felfrissít.
 • Termékminta nagyságú arckrém és hajlakk, melyek segítségével egy perc alatt visszanyerhetjük vonzó külsőnket.
 • Végül szájdezodor, vagy mentolos rágó a friss leheletért.

 

 

Z.A.

(ni)