A földimogyoró jótéteményei

0
601
Fotó: 123rf.com

A földimogyoró egészséges táplálék – mértékkel fogyasztva. Igaz ugyan, hogy pirított, ízesített ropogtatnivalóként vagy aperitifek mellé felszolgálva „rossz hírnévre” tett szert, mivel sokan túl zsírosnak vagy sósnak tartják. Amennyiben olyan módon készítik el… Ezzel szemben nyers, natúr állapotban, önálló snack, tízórai, uzsonna gyanánt érdemes fogyasztani, mert számos jótéteménnyel rendelkezik.

Melyek az „ütőkártyái”?

A szójához hasonlóan a földimogyoró a magas protein tartalmú növények közé tartozik, mivel 26%-ot  tartalmaz belőle. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott húspótlóként. Az ázsiai és az afrikai konyha egyik gyakori alkotóeleme, társítva cereálékkal (pl. rizzsel), ami lehetővé teszi, hogy minden esszenciális aminosav egyszerre megtalálható legyen az ételben. Emiatt a földimogyoró használata az európai konyhában is terjed, bár még különlegességnek számít. Igaz, hogy ez a ropogtatnivaló nagyon gazdag lipidekben (50%), de azok egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyek nem károsítják az érfalat, és nem növelik a koleszterinszintet. Többek közt tartalmaz még a földimogyoró, kisebb mértékben, egy rezveratrol nevű antioxidáns vegyületet, továbbá vitaminokat, ásványi anyagokat; bővelkedik rostokban. Egyes összetevői segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. 

Más olajos magvakkal azonos értékű?

Bár a földimogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik, mégis, magas tápanyag tartalma miatt az olajos magvak (mandula, dió, mogyoró, pisztácia…) csoportjába soroljuk. Ebből a szempontból azonos értékűnek tekinthető más olajos magvakkal, és említett jó tulajdonságai miatt a dietetikus szakemberek is ajánlják mértékletes, napi fogyasztását.  Amellett, hogy az olajos magvak közül leginkább bővelkedik fehérjében, ára is jóval kedvezőbb a többinél. Mindamellett ügyelni kell arra, hogy a leggyakoribb, táplálékallergiát kiváltó élelmiszer.

Fotó: pixabay.com

Hogyan válasszunk?

Tápértékének megtartása és a fogyás elősegítése érdekében (hiszen laktató) a legjobban tesszük, ha sótlan, nyers vagy alig pörkölt földimogyorót választunk. A magas hőmérséklet ugyanis megváltoztatja protein tartalmát, és oxidálja a legérzékenyebb zsírsavakat. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a boltokban kapható földimogyoró túlnyomó része pörkölt és sózott, ezért kitartóan keressük a sótlan nyers változatot. Azonfelül, amikor a földimogyoró még a héjában van, jól konzerválható, és íze is jobban megőrizhető.

Mennyit fogyasszunk belőle?

Hasonlóan a vele „rokon” olajos magvak ajánlott mennyiségéhez, földimogyoróból is legfeljebb 30 gr-ot fogyasszunk naponta. Felfedezhetjük a 100%-ban őrölt földimogyorót tartalmazó pasztát is (a gyakran sós-cukros) mogyoróvaj helyett. Amellett egy natúr földimogyorós-gyümölcsös uzsonna egészséges megoldás lehet délutánonként. De (darált) natúr földimogyoróból készíthetünk salátát is pl. paradicsommal, uborkával, grapefruittal vagy sárgarépával összekeverve, korianderrel fűszerezve.

Forrás: Galenus