Az úszás az ember egyik legősibb mozgásformája. A futáshoz hasonlóan, nagyszerű módja fizikumunk általános megdolgoztatásának, és a teljes lelki kikapcsolódásnak. De vajon tényleg igaz, hogy 0-99 éves korig mindenkinek jót tesz?

Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni, tudják milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől.

Mit élünk át úszás közben? Hogyan hat a szervezetre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretne minderről többet megtudni, érdemes velünk tartani.

Az élmény

Bizonytalanul lépegetünk a medence szélén. A hűvös víz elsőre nem tűnik túl csábítónak… Néhány gimnasztikai gyakorlatot végzünk, csak úgy ráhangolódásképpen, no meg abban reménykedve, hogy így majd erőt és bátorságot merítünk a csobbanáshoz.  Különösen hideg napokon egyáltalán nem fűlik az ember foga a hidegbe merülésre…Az úszás 0-tól 99 éves korig mindenkinek ajánlott.

Segítségül, jól jön, ha felidézünk lelki szemeink előtt egy nyári csobbanást valami gyönyörű vízparton, a szikrázó napsütésben, a lágyan hullámzó hűsítő tengerbe. Egy, kettő, hááárom, csobb! Beugrottunk. Most már nincs idő tétovázni, emlékek vagy vágyak tengerében lubickolni. A hatás magával ragad, és tettre hiv. Vár a tényleges lubickolás a vízben!

Gyorsan tempózni is kezdünk, tudva, hogy a fizikai aktivitással gyorsan bemelegedik a testünk és elmúlik a kellemetlen fázós érzés. Először még feszülten végezzük a kar és lábmozdulatokat, elkülönülünk a hullámzó, hömpölygő víztömegtől. De amint az új közeg, magába fogad, hatni kezd ránk, nemcsak hőmérsékletével, hanem erejével is. Kezdjük felvenni a ritmust, átadni magunkat a kellemes ringató mozgásnak és a megfelelő irányba terelgetve magunkat szó szerint felfekszünk a hullámokra, had vigyenek.

Amint megszokjuk az új közeget – a hőfokot, a felhajtóerőt és a zúgó hangot is, egyre könnyebben tudunk haladni a vízben. Mozgásunk harmonikussá válik, légzésünk ütemessé. Már a szemünket is ki merjük nyitni a víz alatt. Bár, itt most kicsit más még a tájékozódás is. És mennyire más a munka, amit úszás közben végezni kell!

Az izmaink szinte egytől-egyig dolgoznak. A kar és lábmunka oly intenzív, hogy már szinte azonnal érzzük a tagjaidban a bizsergést. Levegőt sem vehetünk akármikor… ezt is meg kell ám szokni. Hiába a terheléssel járó zihálás, ezen úrrá kell lenni, hiszen a következő levegővételt muszáj a következő mozdulathoz igazítani. Ha ez a szinkron felborul, az úszás kétségbeesett kapálózássá válhat. Kell egy kis idő, míg az új közegben az új helyváltoztatás természetessé válik. De amint átesel a holtponton, egyszerre élvezni kezded a súlytalan haladást.  Milyen jó delfin módjára siklani a víz alatt, néha kibukkanva egy gyors levegővételre, aztán tovasuhanni könnyedén! Később pedig milyen jó a parton felfrissülten megpihenni!

Úszás mindenkinek

Az úszás élettanilag az egyik legkiválóbb aerob mozgásforma. Pozitív élettani hatásai miatt, szinte minden korosztály számára ajánlott. Technikája ráadásul viszonylag könnyen elsajátítható.

Az úszás hatása

 • Megmozgatja a test összes izmát, és javítja az általános teherbíró képességet.
 • Az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít, így a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve.
 • Kedvezően befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését is. Ennek köszönhetően javul a szervezet oxigén ellátása.
 • Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. A súlytalan izommunka rendben tartja a gerinc stabil állását is.
 • A víz felhajtóereje következtében beállt súlycsökkenés tehermentesíti a mozgatórendszert. Úszás közben az ízületek terhelése szinte elhanyagolható, így olyan mozgások is végezhetők fájdalommentesen, amelynek a szárazföldön történő végrehajtása fájdalmat okozna. Nem véletlen, hogy a gyógytorna és gyógytestnevelés kiemelt eszköze.
 • Mindezen túl, a súlytalan lebegés lelki békénk stabilizálódásához is hozzájárul. Kedvező hatással van az idegrendszerre, stressz oldó, hozzásegíthet a fölösleges energiánk levezetéséhez.

További előnyei:

 • technikáját bármelyik életkorban könnyen elsajátíthatjuk,
  jótékony hatását mind a fiatalok és az idősebbek is élvezhetik,
  nemcsak a túlsúlyosak számára ad lehetőséget a kímélő edzésre, hanem akár a várandósoknak is,
  a sportsérülések elszenvedésének esélye is igen alacsony.

Veszélyei:

 • a klóros víz, főként az érzékeny bőrűeknek ártalmas lehet
 • a medence tisztasága kritikus kérdés, különösen, ha valaki hajlamos a fertőzésekre

Mire figyeljünk úszáskor?

 • Figyeljünk oda a helyes technikájára. Kezdőként érdemes szakember segítségét kérni az alapok elsajátításáig.
 • Ha még nem vagyunk biztos úszók, inkább csak olyan vízben gyakoroljunk, ahol még leér a lábunk.
 • Sose ugorjunk a vízbe felhevült testtel vagy kiadós étkezés után.
 • Vigyázzunk a természetes vizeknél! Ezekben a víz mélység, a hőmérséklet és az áramlások kiszámíthatatlanok.
 • A víz, amelyben úszunk, ne legyen se túl meleg, se túl hideg! Az optimális hőmérséklet 26-27 fok.
 • Nem ajánlott az úszás: bőrbetegség (pl. ekcéma), bőr illetve nemi fertőzés gyanúja esetén, valamint asztmás betegek számára.

Úszhatnak-e a várandós kismsmák is?

Vagy jobb, ha egy időre elfelejtik ezt a mozgásformát?

A választ cikkünk következő részéből tudhatják meg: Úszni várandósan is lehet?

 

Csoba Ildikó
testnevelő
www.tuttifitti.hu