Étrend-kiegészítők és vitaminok helyes bevitele

0
621
Fotó: 123rf.com

Az étrend-kiegészítők az élelmiszerek közé tartozó termékek, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat vagy egyéb más, élettani hatással rendelkező anyagot tartalmaznak. Általában kapszula, tabletta, vagy egyéb, kis mennyiségben adagolható formában találkozhatunk ezekkel a készítményekkel.

Ugyan élelmiszernek tekintjük őket, de fontos tudni, hogy nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, csupán kiegészítője lehet a valamilyen oknál fogva korlátozott vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak.

A felnőttek számára javasolt napi beviteli vitamin/ásványi anyag referencia értékek az alábbi linken is találhatók: OGYÉI

Az NRV érték a felnőttek számára javasolt napi beviteli referencia érték, mellyel az élelmiszerek, étrend-kiegészítők jelölésén is találkozhatunk. Ott százalékos adat jelzi, hogy a készítmény 100 grammja vagy meghatározott adagja az adott vitamin vagy ásványi anyag a napi beviteli referencia értéknek hány százalékát fedezi.

A vitaminok és ásványi anyagok túlzott bevitele azonban kerülendő.

A túlzott bevitel elkerülése érdekében érdemes figyelembe venni az ún. legfelső biztonságos beviteli szintet (UL- upper level). Az UL szint az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett, az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. A jelenlegi tudományos ismeretek alapján nem minden vitamin és ásványi anyag esetén állapítható meg UL érték. Ez esetben olyan útmutató értékeket (Guidace=G) érdemes figyelembe venni, amelyeknél tudományos háttér igazolja az adott mennyiségű kiegészítés (dúsított élelmiszer és étrend-kiegészítő együttesen + gyógyszer) tolerálhatóságát.

Ezen információk táblázatos formában megtalálhatók az OGYÉI weboldalán is (https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok).