Az ízek érzékelését több tényező is befolyásolja, ezért ha bármi változást tapasztalunk e téren, akkor átfogó vizsgálatokra lehet szükség a kiváltó okok felderítéséhez.

Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként szájszárazságot okozhatnak, és vannak, akik emellett fémes ízt is éreznek a készítmények szedésének ideje alatt. Az antibiotikumok, antidepresszánsok és vérnyomásgyógyszerek mellett a gombaölő, vizelethajtó, csontritkulás kezelésére szolgáló készítmények, antihisztaminok, szteroidok és nikotintapaszok is okozhatnak ilyen tüneteket. Elképzelhető, hogy a gyógyszer cseréjével megszüntethető a panasz.

Fül-orr-gégészeti betegségek

A náthán, orrduguláson kívül más fül-orr-gégészeti betegségek is szerepet játszhatnak az ízérzés megváltozásában, melyek akár fémes íz érzésével is jelentkezhetnek. Orrmelléküreg-gyulladás, allergia, orrpolip és felső légúti fertőzések kapcsán is felmerülhetnek hasonló panaszok. „Mivel a megváltozott ízérzés gyakran okoz étvágytalanságot, rossz közérzetet, ezért javasolt mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a problémát kezelni lehessen.

Várandósság és vitaminok

Érdekes jelenség, hogy a várandósság alatt a szervezetben zajló hormonális változások ilyen tünetet is okozhatnak. Az illatokra, ízekre való érzékenység a terhesség első harmadában jellemző. A kellemetlen érzést a terhességi vitaminok bizonyos összetevői is fokozhatják, a vas- és kalciumtartalmú készítmények, de egyéb – réz-, cink- és krómtartalmú – táplálékkiegészítők szedése kapcsán is jelentkezhet fémes íz a szájban.

Elhanyagolt szájhigiénia

A rendszertelen vagy elnagyolt fogmosás, a fogselyem használatának mellőzése már önmagában is rossz szájízt eredményez, de emiatt a szájban lévő baktériumok is gyulladásokat okozhatnak az ínyben, a fogak körül.

Fül-orr-gége Központ