Gyógyszerészek a betegekért

0
1748

Dr. Hankó Zoltánt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét kérdeztük a gyógyszertárak által nyújtott szolgáltatások fejlesztéséről.

 

– Elnök Úr! Az elmúlt hónapokban sokszor hallottunk olyan változásokról, amelyek közvetlenül a gyógyszerkiváltó betegeket érintik. A gyógyszerész pl. megnézheti majd az egészségbiztosítás adatbázisában, hogy milyen gyógyszereket váltottunk ki korábban. Hogyan látja ezt a Kamara?

 

Régóta mondjuk, hogy a patika nem gyógyszerbolt, hanem egészségügyi intézmény, a gyógyszerész pedig nem boltos, hanem diplomás egészségügyi szakember. A parlament is doktori címmel ismerte el néhány évvel ezelőtt a gyógyszerészek felkészültségét. Ezért természetesnek tartom, az elvárást, hogy a kollégáim a gyógyszerekkel való szakszerű és gondos tevékenység mellett a gyógyszert szedő betegek legfőbb támaszaivá váljanak. Tájékoztassanak a gyógyszerek hatásáról, védjék meg a betegeket a gyógyszerszedés kockázataitól, és segítsenek nekik abban, hogy be tudják tartani a gyógyszerszedés szabályait. Ezeket a feladatokat a szakzsargonban „gyógyszerbiztonsági ellenőrzésnek” nevezzük és a gyógyszerészi gondozás körébe soroljuk. Ide tartozik pl., hogy az aktuálisan kiváltott gyógyszereket össze tudjuk vetni a korábbiakkal, és ha bármi probléma adódik, még az előtt tudunk segíteni, mielőtt a beteg elhagyta volna a gyógyszertárat.

– Sokan ma is úgy gondolják, hogy az emberek csak azért mennek be a gyógyszertárba, hogy megvásárolják a gyógyszerüket.

Igen, de egyre többen vannak olyanok is, akik a patikában keresnek megoldást az egészségügyi problémájukra. Ehhez segítségre van szükségük. Például a gyógyszertárban szeretnék tisztázni, hogy orvoshoz kell-e menniük, vagy elég lesz a gyógyszerész által javasolt gyógyszer. Ha pedig már voltak orvosnál, azt szeretnék tudni, hogy a felírt gyógyszert hogyan kell szedni, adott esetben  mikor várható a hatás és vezethetnek-e autót. Az egészségnek megnőtt az értéke. Ha a betegeknek van munkahelyük, minél hamarabb meg szeretnének gyógyulni, és a nyugdíjasok is hosszabb távú terveket szőnek, pl. egészségesen szeretnék megélni az unokájuk esküvőjét.

– Miért tartják fontosnak a gyógyszerészek ezt a „gyógyszerbiztonsági ellenőrzést”?

– Azt várjuk, hogy a gyógyszerek használatával járó kockázatok kiszűrhetők lesznek, a betegek tájékozottsága növekedni fog és az együttműködésük is javul. A gyógyszer nagy lehetőség a betegek számára, de hatalmas veszélyeket hordoz, ha rosszul használják.

– Felkészültek-e erre a feladatra a szakemberek a gyógyszertárakban?

– Igen. A gyógyszerészek az orvostudományi egyetemen végeztek és rendszeresen járnak továbbképzésekre. Ezekhez az elvárásokhoz igazodott tavaly a szakgyógyszerészképzés rendje is. Folyamatos a továbbképzésünk, szakkönyvek és folyóiratok segítik az ismeretek naprakészen tartását, és komoly informatikai háttér áll a rendelkezésünkre gyógyszerkiadás közben is.

– Nemcsak gyógyszerészek adhatnak ki gyógyszert…

A gyógyszerészeken kívül csak szakasszisztensek láthatják el a betegeket. Az érettségi után ők is több évig járnak iskolába és komoly patikai gyakorlattal kell rendelkezniük ahhoz, hogy kiállhassanak a tárához (amelyet a köznyelv pultnak nevez). Ezzel együtt azt tartanám igazán jónak, ha a beteggel a gyógyszerész is mindig találkozna. Ez ma nem lehetséges, vannak azonban olyan szituációk, amikor egyetemi végzettségű szakember felkészültsége, kémiai és orvosbiológiai ismeretei szükségesek a döntéshez és a felelősségteljes ellátáshoz. Ezt az egészségpolitikai vezetés is így látja, ezért rendeletben rögzítette, hogy a gyógyszerésznek mikor kell bekapcsolódni a beteg ellátásába.

– Melyek ezek a szituációk?

– Sok ilyen van, de most csak hármat említek. Ha az együtt szedett gyógyszerek között olyan kölcsönhatás lehetséges, amelyik az egyiknek megváltoztatja a hatását. Ha fennáll a veszélye, hogy különböző nevű, de azonos vagy hasonló hatású gyógyszereket együtt szed a beteg, vagy ha komolyabb mellékhatás gyanúja merül fel. Ezek bővebb ismertetésére most kevés a hely. De megígérem, hogy az elkövetkező hónapokban részletesebben foglalkozunk ezekkel a témákkal. A kollégáim pedig beszámolnak majd arról, hogy mit jelentenek ezek a változások, a betegek mit várhatnak a gyógyszerésztől, és mit kell tenniük, hogy a gyógyszerek használata a jelenleginél is biztonságosabb és hatékonyabb legyen.

A magyar Gyógyszerészi Kamara Elnökségének sorozata