Mai recept: Bazsalikompesztós gnocchi


Napjainkban a bazsalikom gyógyító hatását újra kezdik felfedezni az orvosok és a kutatók, legtöbbször légzőszervi betegségek kezelésénél alkalmazzák, enyhíti pl. az asztmarohamot, a hörghurutot, és a megfázást is. Az emésztőrendszeri betegségeknél is alkalmazhatjuk, így pl. serkenti az emésztést, mérsékli a székrekedést és a hányingert.

A bazsalikom fertőtleníti a légutakat, kitisztítja a fejet nátha idején, és enyhíti a migréntis. Megfázás idején antibakteriális és vírusölő hatása miatt gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Hozzávalók 4 főre
60 dkg krumpli (főzni való)
15 dkg liszt
2 db tojássárgája
1 tk só

A pesztóhoz:
3 marék friss bazsalikom
5 gerezd fokhagyma
0.5 tk só
1.5 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán
1 marék fenyőmag

A pesto hozzávalóit robotgépben (vagy mozsárban) keverjük pépesre.

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára, és vízben főzzük meg. Amikor kész van, szűrjük le, és hagyjuk hűlni.

Krumplinyomón nyomjuk át, tegyük egy tálba és keverjük el a sóval, tojássárgájával, liszttel. Keverjünk hozzá 1 ek bazsalikompesztót.  Nyújtsuk hosszú, vékony csíkra és szeljük fel 2 cm-es szeletekre. A szeleteket egy villával nyomjuk le.

Forró vízben főzzük meg a gnocchit, és vegyük ki, amint feljött a víz felszínére. Olívaolajjal keverjük el. Fenyőmaggal, reszelt parmezánnal, és a pesztóval tálaljuk.

Recept és fotó: gallicoop.hu