Szója, a hús alternatívája 

0
2021
Fotó: 123rf.com

A növényi alapú táplálkozást előnyben részesítőknek, a diétázóknak, vagy a fogyni vágyóknak a hús értékes alternatívája lehet a szója. Hiszen biológiai értéke közel azonos a húséval, és alacsony a kalóriatartalma is. Könnyű elkészíteni, feltéve, ha ismerjük annak megfelelő módozatait. A vegetáriánusok számára mindenképp az egyik legfontosabb fehérjeforrás.

Miért ajánlható húspótlóként?

A szója gazdag fehérjében (átlagosan 50%, szárazanyagra számítva) éppúgy, mint rostokban (15%). 50gr szója fehérjetartalma megközelíti a húsét, de telített zsírok és koleszterin nélkül. A fehérjén és roston kívül többféle aminosav -, vas, kalcium, cink, foszfor, magnézium-, B1-, B2-vitamin és folsav is található benne. Ideális választás mindazoknak, akik csökkenteni kívánják húsfogyasztásukat, vagy teljesen kiiktatnák a húst az étrendjükből. Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt a szója így nemcsak a vegetáriánusoknak, hanem a fogyni vágyóknak, diétázóknak is ajánlott fehérjeforrás.

Hogyan készül?  

A zsírtalanított, őrölt szójababot vízzel keverve félfolyékony masszává alakítják, komplex ipari hőkezelés alá vetik, formázzák, majd a gyártási folyamat végén késztermékké alakítják. Ezen szójatermékek közé tartozik többek közt a darált texturált szója: szójakocka, szójaszelet, szójagranulátum

A különféle szójatermékeket az Egyesült Államokban fedezték fel a 60-as években. A szója hamarosan a vegetáriánusok kedvelt táplálékává vált, de idővel az egészséges étrendet kedvelők is egyre gyakrabban kipróbálták. Napjainkban – nagyobb választékban – főként bio- és vegán üzletekben kaphatók ezek a termékek, de árusítják a nagyobb élelmiszer-áruházak is.

Fotó: pixabay.com

Milyen ételeknél ajánlott a felhasználása? 

A texturált szójafehérje megfelelő előkészítéssel (pl. átmosással, főzéssel, fűszerezéssel) számos, a húst helyettesítő étel-összetevőként használható. A texturált szójatermékek formája határozza meg, mi készíthető belőlük: a granulátumból pl. főzhetünk darált húst igénylő ételeket, a szójakockából pedig ragut, pörköltet, brassói aprópecsenyét stb.

Elkészítési javaslat

A kisebb-nagyobb „szójarögök” száraz szivacskákhoz hasonlítanak, különösebben érzékelhető íz nélkül. De ha áztattuk és főztük őket, még a húsevőket is megtéveszthetik!

Egy vegán szakács jó tanácsai: főzzük a szójagranulátum-darabokat 10 percig erős húslevesben (a legkisebb daraboknál elég pár perc), csepegtessük le, és a vízfelesleget még nyomkodjuk is ki belőle. Ezután adjuk hozzá az elkészítendő ételhez, hús helyett Személyenként számítsunk 25-50gr szóját, figyelembe véve, hogy a vízben a darabok háromszorosára dagadnak.

Hátránya

A texturált szójafehéjre a többi készítményhez képest iparilag erősen feldolgozott élelmiszernek számít. Így nagyban eltér eredeti formájától, a szójababtól. 

Forrás: Galenus