Fotó: pixabay.com

2019. december 21-től 27-ig

Kos

Eddig vártál a megfelelő alkalomra, amely, úgy néz ki, most eljött. Mindent csinálj ugyanúgy, ahogy eltervezted, hisz régóta megvan már az elméleti rész, ezt kell csupán csak átültetned a gyakorlatba. Elérkezett a kívánságok teljesedésének az időszaka. A gyerekekkel, unokákkal töltött órákat is nagyon élvezed. Fontosnak érzed magad, nem csak tárgyilagosan ajándékozol, de sok tapasztalatot és bölcsességet osztogatsz, amiből aztán valamennyi megmarad bennük. A Szaturnusz most is segítségedre lehet, megtanulsz jobban élni, örülni az apróságoknak. Képessé válsz teremteni, tanulni a régmúlt hibáiból.

Gyengeséged: önfejűséged és akaratosságod gyengítheti pozíciódat. Hozzon lelkednek békét a karácsony!

Hagyomány: Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyj egy kis kenyeret az asztalterítőn, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben! Éjfélkor azért még egyetek egy almát, ami jó egészséget hoz majd! Vagy éppen diót is törhettek a szokás szerint, és akinek a diója egészséges, az a következő évben nem lesz beteg, viszont a rossz dió gyengélkedésre, betegségre figyelmeztet.

Bika

Teremts szorosabb kapcsolatot azokkal, akikről úgy gondolod, hogy odavissza szükségetek van egymásra! Pihenj többet, de ne ülj mindig benn a házban! Kénytelen leszel az elejétől újrakezdeni valamit, amit nem fejeztél be, vagy amit nem úgy csináltál meg, ahogy kellett. Te vagy az a személy, akiben az emberek a legjobb hallgatóságot látják, akit mindenféle tanáccsal és problémával megtalálnak, abban reménykedve, hogy támaszt nyújtasz nekik, bármiről legyen is szó. Láthatatlan erők visznek közelebb a vágyott céljaidhoz, de csak akkor jutsz fel csúcsra, ha önmagad elvárásainak felelsz meg. Ha van kapcsolatod, a bomlást épp időben visszájára tudod fordítani. Párkeresőként valaki régóta izgatja a fantáziádat, ám még hiába próbálkozol, a beteljesülés még odébb lesz.

Gyengeséged: már előre a félelmeidet, kételyeidet táplálod.

Hiedelem: A csehek azt hiszik, szenteste csodák történnek és éjszaka megtudhatják, mit hoz a jövő. Nem kapcsolják fel a lámpákat, míg az első csillag fel nem jön. Az ünnepi asztal lábait összekötik egy kötéllel, hogy megvédjék a házat a betörőktől, sőt, az asztal alá egy tál fokhagyma is kerül, ami erőt ad. Az asztalra egy csupor mézet és páros számú terítéket tesznek, a páratlan szám ugyanis szerencsétlenséget hoz, a méz pedig elriasztja a gonoszt.

Ikrek

Olyan jelek érkeznek, amelyek megsúgják, merre kell menned és mit kell csinálnod. Kidolgoztad magad, most az erőgyűjtés időszaka következik. Mindegy, hogy otthon, a kis saját dolgaid között találod meg lelked békéjét, vagy elutazol valahova. Fő, hogy legyél boldog! Kényeztesd magad úgy, mint eddig soha! Tapasztald meg a test és szellem összhangját, tárd ki a szíved, fogadj be új impulzusokat! Oszd meg a tudásodat másokkal, váljon belőled például nagyszerű csapattag! Ismerkedj idegenekkel, az új emberi kapcsolatok szerelmet, üzleti lehetőségeket és pénzt hoznak neked!

Gyengeséged: ne akarj minden pillanatban a helyzet magaslatán állni, mert lentről sokkal többet látsz!

Hagyomány: A magyar néphitben számos halálra, szerelemre, időjárásra, termékenységre vonatkozó jóslat alakult ki. Például rossz ómen, karácsony és újév között mosni, mert akinek a ruhája a padláson szárad, hamarosan meghal. Az sem jó, ha a kimosott ruhát rúdon szárítják, mert a jószágok közül elpusztul egy szarvasmarha. Az a lány, aki egy kakast hall kukorékolni, hamarosan meg fog házasodni. Viszont szingli marad, aki egy tyúk kotkodácsolását hallja.

Rák

A karácsony új impulzusokat, élményeket hoz, más fényben látod a világot. A sütik és a gyertya illata átjárja lelkedet, gyermekkori emlékek törnek elő. Örülsz a csendnek is, de azt sem bánod, ha pezseg körülötted minden. Ha egy új szerelem van kialakulóban, szenvedélyes, romantikus és meglepetésekkel teli időszak elé nézel. A vonzalom napról napra mélyül köztetek, s megbonthatatlan köteléketek sokáig kitarthat. Szingliként csakis előre nézz, ne a múltból remélj megváltást! 

Gyengeséged: akkor is valamin rágódsz, töprengsz, amikor már nem kéne. Felismerés után lépj tovább, ne pazarold feleslegesen az energiáidat!

Hagyomány: Egész biztosan férjhez akarsz menni? Darálj mákot. Szenteste mákot darálsz és a következő évben terved megvalósul! Ha mosás, akkor a ruhaszárításhoz kapcsolódó babona sem maradhat említés nélkül. E szerint tilos a kimosott ruhát olyan napokon kiakasztani, amikor a boszorkányok nagyon tevékenyek, így például a boszorkányok napján (április 30.), nagyhéten, pünkösdkor, karácsony szentestéjén és vízkereszt tizenkét napja alatt, mert azok szerencsétlenséget szőnek a ruhába.

Oroszlán

Nagyon jókat tudsz beszélgetni hasonszőrű emberekkel, a lelki hasonlóság összeköt titeket. A titkaidat azonban ne tárd fel mások előtt, mert nem mindenkinek erénye a hallgatás! Fortuna kegyeltjének érezheted magad, mert rengeteg feladatod mellett is fog időd jutni passzióidra, esetleg ismerkedésre. Az állatok jelenléte különösen nyugtató lesz, így megtörténhet, hogy hirtelen rászánod magad egy házi kedvenc örökbefogadására, akivel csodás pillanatokban lesz részed.

Gyengeséged: ne akarj mindenáron olyanon segíteni, aki nem akarja, hogy segítsenek rajta!

Hagyomány: Szenteste az ünnepi asztalnál tálalj fel lencselevest, mákos gubát, mákos és diós bejglit, így biztosíthatod a gazdag jövőt. A magvak, valamint a szalma és a széna is a bőséget szimbolizálják – ha az asztalra nem szeretnél rakni belőlük, akkor tegyél az asztal alá! Figyelj a terítőre, legyen rajta valami piros, mert az az öröm, a boldogság színe!

Szűz

Próbáld rendszerbe foglalni minden feladatod és azokat szépen, egymás után elvégezni. Elég időd van még, felesleges tehát kapkodnod! Te leszel a múzsája egy hozzád közel álló embernek, vagy olyasvalakinek, akit nemrég ismertél meg. Vonzerőd felerősödik, elméd szomjazza minél több tudás befogadását. Minden nap a tökéletességet tűzöd ki célul, a maximalizmusod látványos, megpróbálod ellesni mások trükkjeit, hogy még kiválóbban tegyél eleget kötelezettségeidnek. Kicsire nem adsz, de becsületedre legyen mondva, elismered azt, ha más jobban tud valamit nálad.

Gyengeséged: ha valakit megszeretsz, nagyon befolyásolhatóvá válsz.

Hagyomány: December 24-én a nők kitakarították és kisöpörték az egész házat. Mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. A fenyőfát is ezen a napon kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk a gonosz szellemek figyelmét. Viszont az ajtó fölé akasztott friss fagyöngy minden ártó szellemet és szándékot elűz.

Mérleg

Szíved szakad meg azokért, akik magányosan, szegényen élnek. Nagy csodát azonban te sem tehetsz, Maximum meghallgatsz pár olyan ismerősödet, akikről tudod, most rossz nekik. Meleg étellel, vagy ruhával több utcán fagyoskodón tudsz segíteni. Mégis csodálatos időszak ez önmegfigyelésre, illetve az életben való elmélyülésre. Megtalálod azokat az embereket, helyeket ahol, és akikkel jól érzed magad. Úgy változik meg az életed, ahogy mindig is remélted. Kinyitod a szíved kapuját, sok mindenre nyitott leszel, vidámság, lendület jellemez, így csak jó jöhet!

Gyengeséged: szereted, ha kényeztetnek, ám ekkor könnyen naivvá válsz.

Hagyomány: Karácsonykor az asztalra úgynevezett gazdasági és házi eszközök is kerültek, mint amilyen a gabona, magvak, széna, szalma. Az asztal leszedése után egyes vidékeken a magvakat a baromfiknak adták, hogy jól tojjanak, vagy szépen gyarapodjanak.

Skorpió

A Neptun bolygó élénkíti a képzeletedet, amivel együtt jár az is, hogy megérzéseid hibátlanul működnek. Szerelmi életed bonyolult, nem lesz könnyű kötelezettségek nélküli kapcsolatot fenntartani. Egy-két igényedről le kell mondanod, bizonyos helyzetekben pedig nem jó ötlet követelőzni. Sokáig hittél a véletlenek létezésében, de most másban kell bíznod. Ez a valami Te magad vagy! Amit például megtervezel, azt munka árán el is éred. Ahhoz, hogy új ajtót nyithass ki, be kell zárnod a régieket, amik még nyitva vannak. Le kell zárnod és magad mögött kell hagynod azt, ami visszahúz és hátráltat.

Gyengeséged: az emberi veszteségeket nem, vagy nehezen tudod kezelni.

Hagyomány: Karácsonykor söprögetni nem ildomos, és a szemetet sem tanácsos kivinni a házból, egyedül az ünnepi asztalról érdemes összesöpörni a morzsát, melyet ha csak az ünnepek után dobsz ki, a hiedelem szerint, megóvod a családot a betegségektől.

Nyilas

A Plútó lendületesen protezsál előre, segít abban, hogy minden akadályon átjuss. Biztosítja az érvényesüléshez szükséges elszántságot. Nyilasként igazi kegyeltje leszel Fortunának, olyan ügyekkel összefüggésben fordul a kocka, ahol régóta kerested a megoldást. A gyarapodás, karriered felfutóban, semmi nem foghat vissza. Amennyiben szerelmi életed hullámzik, keresd meg annak okát! Mennyire törődsz pároddal, mennyire hallgatod meg őt, egyáltalán érdekel, mi van vele. Vagy elköveted ugyanazokat a hibákat, amiket már másokkal elkövettél. Ha nem, az is jelzés értékű. A sors közbeszól hamarosan, változtat rajta.

Gyengeséged: túlságosan rossz hatással van rád az egyedüllét.

Hagyomány: Karácsony napján szokás volt házról-házra járni családostul, ilyenkor a harag is megszűnt, mert bocsánatot kértek és megbocsátottak egymásnak az emberek. A szeretet ünnepét a család békességben töltötte együtt.

Bak 

Izgalmas találkozásban lehet részed, amely a jövődre nézve kiemelkedő fontosságú lehet. Mostanság ösztönösen megpróbálod a lehetőségeket a magad javára fordítani. Az égiek segítenek abban, hogy kapcsolataidat rendezni tudd. Félre kell tenni a sérelmeket, mindegy, hogy ki kezdte azt és milyen indíttatásból. Legyen ez az időszak a megbocsátásé, a lenyugvásé és a beszélgetéseké! Munkában alapos tervezés, kreatív ötletek, bátor vállalások mutatkoznak. Szerelemben kizárólag te tudhatod, mire vágysz! Önnön magad adhatsz választ arra, mikor és hogyan fogod tudni elérni a céljaidat. Hallgass a belső hangodra, mert az sosem csap be!

Gyengeséged: ne birtokolj, hagyd a szabad áramlást, jöjjön, aminek jönnie kell és menjen, ami idejét múlta!

Hagyomány: A megújuló természetet jelképezi. Rozmaring-, nyárfa és kökényágakat kötöttek össze és lefelé a mestergerendára vagy a szobasarokba függesztették fel. Dióval, piros almával, mézeskaláccsal díszítették. Vízkeresztig hagyták a szobában.

Vízöntő

A héten rengeteg dolgot kell még elintézned. Mindig beleesel abba a hibába, hogy erődön felül akarsz teljesíteni. De neked az adja a legnagyobb örömöt, ha mások elismerik milyen ügyes vagy. Előtérbe kerülnek a családi dolgok, szülők, élők és elhunytak. Mindegy, hogy miről beszélgettek, tegyétek azt szeretettel! Ne bántsatok meg senkit, legalább ilyenkor! Szerelemben élj! Ne holnap, vagy azután, hanem most! Elégedettséged és boldogságod gátja csakis te magad vagy! Néha valami visszahúz múltadból, de szíved mélyén te is tudod, már semmi nem lehet a régi. Tudatosítsd ezt magadban! Ha kell egyszer, ötször, tízszer. Rombold le korlátaidat, és mozdulj ki a megszokottból!

Gyengeséged: ha igazságtalanul bántanak, képes vagy belebetegedni. Ne tedd!

Hagyomány: Az eladósorban lévő lányoknak olyan gyertya fénye mellett kellett öltözködni az éjjeli misére, amelyik már égett egy lakodalmon. A gonosz szellemeket, boszorkányokat különböző zajkeltő eszközökkel űzték el ezen az éjszakán.

Halak

Gondolj magadra, vágyaidra, merj álmodni! Mivel most nagyobb akaraterővel, bátorsággal rendelkezel, nagymértékben javulhat a tisztánlátásod, önértékelésed. Az újítás iránti vágy folyamatosan tettekre sarkall, meg akarod változtatni a mindennapokat, magad mögött hagyni az egyhangúságot, és újraéleszteni szerelmi életedet. Minden adva van, jó a terv, de tudnod kell, hogy mindenben csak magadra számíthatsz. Ahogy közeledik a karácsony úgy lesz egyre kevesebb időd és módod magaddal foglalkozni. Családod, gyerekeid folyamatosan új ötletekkel állnak elő, miközben előtted még feladatok tornyosulnak.

Gyengeséged: naivitásod abban rejlik, hogy kihasználhatják romantikusabb, érzelgősebb énedet. Sokan tudják, hogy úgysem tudsz nemet mondani.

Hagyomány: Mágikus erejűnek tartották a karácsonyi abroszt, később pl. kenyérdagasztásnál az összegyúrt tésztát letakarták, hogy a termés bő legyen, és a kenyér is megkeljen. A karácsonyi abroszt advent csendjében hímezték az asszonyok. Az asztal alatt a megszületett kisded szalmája fénylett, így a házakat a betlehemi istállóhoz hasonlatossá tették. Ezt a szénát, vagy szalmát karácsony után az állatok alá helyezték, vagy megetették velük, hogy szaporák, egészségesek legyenek.

Melitta
Telefon: +36-20/922-52-92
E-mail: melitta@ahol.com
Honlap: www.gil.hu/melitta/melitta.html
WebTv: www.melittatv.hu