Mi kell a nőnek?

2004-11-12 14:14:53    

A nők 19 százaléka hetente egyszer élne nemi életet, s azt is leginkább a hétvégén.

"A nők 56 százaléka hetente 2-3 alkalommal vágyik szexuális együttlétre, míg 19 százalékuk hetente egyszer élne nemi életet, és azt is inkább a hétvégén. A férfiasságot a nők 77 százaléka nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri és többségük (63 %) nem köti feltétlenül az aktus meglétéhez az együttlét minőségét, mert véleményük szerint fontos, hogy egyébként örömet szerezzenek egymásnak" - derült ki Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és a Free Association kutatócég legfrissebb, az Origo Internetes portálon végzett on-line felméréséből.

A párkapcsolati krízisek gyakorta lehetnek szexuális eredetűek, és bár a férfiakról köztudott, hogy mennyire nehezen dolgozzák fel a szexuális kudarcot, a nők témához való hozzáállása ma még kevéssé ismert. A Magyarországon legalább félmillió férfit érintő merevedési zavarral már számtalan megvilágításban foglalkoztak, de a legtöbb kutatás figyelmen kívül hagyta a nők érintettségét. Pedig a partnerek nem csupán elszenvedői az olyan szexuális problémáknak, mint például a merevedési zavar, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható. Az Origon végzett kutatás ezúttal a nők szemszögéből vette górcső alá szexuális kapcsolattal szemben támasztott elvárásokat, a kudarchoz való hozzáállást, valamint a férfiasság mércéjét. Az eredmények választ adtak arra is, hogy a nők érzelmileg hogyan viszonyulnak a szexualitáshoz, illetve a párkapcsolatban rájuk háruló szerephez.

"Minőségi" szeretkezés a számok tükrében

A szexuális zavart, azon belül is a merevedési zavart nem azonos módon éli meg a férfi és partnere. A nők véleménye - a téma jellege miatt - sokkalta árnyaltabb. A közel 1000 válasz alapján feldolgozott eredmények szerint a nők mintegy fele (a férfiaknál lényegesen többen) a probléma közös megbeszélését akkor is fontosnak és célravezetőnek tartja, ha még nem tapasztalt ilyen problémát a partnerével. Az életkor emelkedésével párhuzamosan kis mértékben növekszik azoknak az aránya, akik tabunak érzik a merevedési zavart, a férfiakhoz képest azonban ez még mindig alacsonyabb szám. A válaszadók 42 százaléka tapasztalt már merevedési zavart a partnerénél, és a kor előrehaladtával nőtt a probléma előfordulásának gyakorisága. Ennek ellenére a nők inkább pszichés okokra vezetik vissza a merevedési zavart és mindössze 8 százalékuk tulajdonítja szervi eredetűnek a problémát. Ez azért is lényeges, mert a potenciazavar 80 százalékban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek az erektilis diszfunkció korai kezelésével egyidőben diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők.

Magyarországon egyre többen fordulnak szakemberhez, de jelenleg mindössze a férfiak 10 százaléka részesül kezelésben. Sokan szemérmességből, félelemből, vagy tájékozatlanságból olyan tabuként kezelik ezt a kérdést, amelyről azt hiszik, majd megoldódik magától. "Ilyenkor talán nem árt a partner támogatása, megértő hozzáállása, mert egy nő is sokat segíthet az első lépés megtételében. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már kezelhető problémáról van szó és a hazai gyakorlat, az andrológus központok felkészültsége Európa-színvonalú körülményeket biztosít az érintettek számára." - nyilatkozta a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport magyarországi alapítója és elnöke dr. Papp György andrológus professzor. Talán ennek köszönhetően derült ki a kutatásból, hogy korosztályra és merevedési panaszra való tekintet nélkül a nők többsége azonos módon gondolkodik: a szexuális élet zavarairól, annak okairól és a lehetséges, megbízható kezelés módjairól a jelenleginél több közérthető tájékoztatás kellene. Akkor ugyanis a hölgyek az orvosi segítséget sajátos eszközeikkel is támogatnák.

A nők étvágya és elvárásai

Talán a férfiak számára megdöbbentő eredmény, hogy a válaszadók többsége még abban az esetben is elégedett az intim együttlétek minőségével, ha partnerénél merevedési zavar fordul elő. A férfiasságot a válaszadók 77 százaléka nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri, pedig ezt a férfiak biztos másként látják. Figyelemre méltó továbbá, hogy a nők 63 százaléka nem tartja a konkrét aktust elengedhetetlenek a "minőségi" szeretkezéshez, vagyis kielégítő számukra a szeretkezés aktus nélkül. Többségük heti rendszerességgel igényli az együttléteket, a kutatásban részt vevők 56 százaléka jellemzően hetente 2-3 alkalommal vágyik szexuális együttlétre, míg 19 százalékuk hetente egyszer élne nemi életet, és azt is inkább a hétvégén.

Az ideális gyógymód

A nők többsége szerint a férfiasság nem csupán az "állóképességen" múlik. Bizonyos esetekben azonban már a nők is szükségét érzik külső segítség bevonásának. Ebben a helyzetben ideálisnak tartanának egy olyan megoldást, amely hosszú hatástartama miatt diszkrét és tervezési kötöttségektől mentes lehetőséget biztosít a szexuális élet helyreállítására. A válaszadók többsége (63 %) ideális gyógymódként örömmel venne partnerénél egy kötöttségektől mentes, a természetes nemi élet lehetőségét nyújtó terápiát. További elvárás ezzel kapcsolatban, hogy ne a terápia irányítsa a szexuális életüket, ne lehessen észrevenni, hogy a férfi annak segítségével érte el a merevedést. Ennek a módszernek az a lényege, hogy bármikor és gyorsan bekövetkezik a merevedés, méghozzá bizonyos időn belül akár több alkalommal is. A kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább üdvözlendő terápiaként az érintett nők 57 százaléka, a nem érintettek 64 százaléka hosszú hatástartamú, akár 36 órán át hatékony terápiára voksolna. A megkérdezettek 36 százaléka pedig kizárólag e mostani kérdőívből értesült arról, hogy a merevedési zavarra egyáltalában létezik gyógymód. A terápia alappilléreként részükről a megértést, az együttérzést és a türelmet hangsúlyozzák, javasolják.

[forrás: weborvos.hu, 2004.11.09.]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!