„21 Nő az egészségügyért” üzenete a járványról

0
256
Fotó: pixabay.com

Az egész ország, az egész világ várja a koronavírus védőoltást, amely „megmenti” az emberiséget és segít visszatalálni a „régi életünkhöz”. A sok kérdés mellett biztosan állítjuk, hogy lesz megbízható, a tömegek számára elérhető védőoltás. A gyártók és a hazai egészségügy hosszú távon tervezi a lakosság oltását. Ezzel kapcsolatban is türelmesnek kell lennünk, és szolidárisnak mindazokkal, akik elsőként kaphatják meg az oltást. 

Elfáradtunk. Az embereknek hónapok óta a bezártsággal, a szeretteiktől való elzártsággal kell szembenézni, amit egyre nehezebb elviselni. Pedig most van csak igazán szükség a kitartásra, a fegyelmezettségre, a mások és a magunk iránti felelősségre, bármilyen nehéz is. Büszkék lehetünk a frontvonalban küzdő nővérekre, orvosokra, mentősökre, gyógyszerészekre, szociális munkásokra, akik erejükön felül végzik munkájukat hónapok óta és még ki tudja, hogy meddig.  

A 21-ek eddig is elköteleződtek az egészségről szóló ismeretek népszerűsítése mellett. A COVID-19 sok egyéb mellett arról is szól, hogy a hitek és tévhitek leghatékonyabb ellenszere a tájékozottság. A családban, később az iskolában, majd egy egész életen átívelő tanulás révén nemcsak a tudásunk és a felelősségünk, hanem a befolyásunk is nő.  Megtanuljuk, hogy fizikai és lelki egészségünk törődést igényel.  Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a krónikus betegek közül sokan elhanyagolják az állapotukat, eltűntek   az alapellátásból, holott most különösen fontos lenne, hogy együttműködjenek az orvossal, hogy betartsák az életmódra vonatkozó tanácsokat és a gyógyszeres terápiát.

Fotó: pixabay.com

Az emberiség nagy része összezsúfoltan városokban él, az élővilág elveszíti az eddigi életterét. Az utazások és az állatok vándorlása révén az emberek számos – eddig ismeretlen – vírussal, kórokozóval kerülhetnek kapcsolatba, ami helyi és világjárványok forrása lehet. A COVID-19 átalakította életünket, szokásainkat és más törvények léptek életbe:

  • alapvető higiénét betartjuk
  • rendszeresen kezet mosnunk
  • nem köhögünk a másik ember arcába
  • lázasan, betegen nem megyünk közösségbe
  • elfogadjuk, hogy a maszk használata életeket ment

Megtanuljuk mélységében újraértelmezni a gondoskodást, a szolidaritást. Az idősekre, a betegségükben kiszolgáltatott emberekre persze nemcsak most kell odafigyelnünk, hanem „békeidőben” is. A járvány elgondolkodtat mindannyiunkat. A túlzottan magabiztos és önhitt emberiség most szembesül esendőségével. Ha nem vagyunk hajlandók az önmérsékletre, újabb leckéket kapunk, hogy megértsük: tiszteletben kell tartanunk a természetet, harmóniára kell törekednünk a környezetünkkel.

Most karácsonyra készülünk. Nem tudunk találkozni szeretteinkkel a megszokott módon, képzeletben kell megölelnünk egymást tudván, hogy a szeretet határtalan.

Jó egészséget, békés ünnepeket kívánunk!

Beke Zsuzsa, Béres Klára, Bittner Nóra, Csákó Ibolya, Duha Gabriella, Egervári Ágnes, Füzesi Judit, Higyisán Ilona, Hohmann Judit, Ignácz Andrea, Ilku Lívia, Illés Zsuzsanna, Jakab Zsuzsanna, Kaizer Zsuzsa, Kondorosi Éva, Nagy Anikó, Pozsgay Csilla, Szökő Éva, Zelkó Romána, Zolnay Kriszta és Feller Antal