4 jó tanács a helyes cipőválasztáshoz – a láb egészsége védelmében

0
42
Fotó: pixabay.com

Még ha nagyon kedveljük is a szép cipőket, és „szenvedni” is hajlandók vagyunk egy-egy divatos darabért, kiválasztásuk során lábunk egészségére kell elsősorban figyelemmel lennünk. Tegyük ezt a  lábfejünket, teljes lábunkat, olykor egész testünket érintő, gyakran a rossz cipőktől származó, váratlan fájdalmak, deformációk, kellemetlenségek elkerülése érdekében. És a választás természetesen a cipőboltban kezdődik… Jó tanácsok ahhoz, hogy ne hibázzunk a próbáláskor, vásárláskor és később a cipő viselésekor sem.

Lehetőleg próbáljunk a nap vége felé

amikor a legvalószínűbb, hogy a lábunk kisebb-nagyobb mértékben duzzadt. Ne higgyünk a cipőboltban az eladónak, ha felpróbáláskor próbál meggyőzni minket arról, hogy szerinte a cipő majd később „bejáratódik”a lábunkon. Ha az első próba során nem érezzük teljesen kényelmesnek, ne vegyük meg a lábbelit. Különösen figyeljünk arra, hogy túl bő se legyen, mert akkor nem tartja eléggé a lábat. De a túl szűk sem ajánlott, mert ha a cipő csak egy kicsit is szorít, akadályozhatja a vérkeringést, összenyomhatja, vagy dörzsölheti a lábujjakat. Tanácsos azt a jó tanácsot is megfogadnunk, hogy hagyjunk 1 cm-es távolságot a cipő orra és a lábujjak között, és tartsuk tiszteletben lábunk felépítését.

2. Ügyeljünk a sarok magasságára

Hiába csinosabb a lábunk benne, tudomásul kell vennünk, hogy a tűsarkú cipő káros a láb egészségére nézve. Kb. 6 cm feletti sarok esetében jelentős nyomás nehezedik a lábujjakra. Amellett az egyensúly bizonytalanná válik, és nő a bokarándulás,  térdfájás, derékfájdalom, a lábujjak deformálódása, a bütyök, a tyúkszem kialakulásának a veszélye. Ezért nagyon ajánlott, hogy a magas sarkú cipőt csak olyan alkalmakra tartogassuk, amikor egyáltalán nem kell gyalogolnunk.  De a másik véglet sem jó, mert a túl lapos cipőben járás az íngyulladást és a sarok fájdalmát idézheti elő. Az ideális megoldás a 3-4 cm-es sarok. 

3. Ne hordjunk szinte mindennap edzőcipőt

Mert a sportcipők, edzőcipők nem olyan ártalmatlanok, mint amilyeneknek látszanak…Hiszen, ha mindennap hordjuk őket, a lábboltozat megereszkedik. és a láb kiszélesedhet. Amellett a lábunk könnyen „befulladhat” az ilyen zárt cipőkben, ami kedvez a lábgombának. Az edzőcipőt tehát arra használjuk, amire készült: sportolásra, edzéskor, különféle testmozgáshoz. És vásárláskor fokozottan vegyük figyelembe a funkciójukat, milyen célra szánták őket. Így pl. a teniszcipő merevebb oldalt az átlagosnál, hogy stabilan tartsa a bokát, és elkerülhető legyen a rándulás.

Fotó: pixabay.com

4. Gondoljunk a részletekre is

Jó minőségű, puha bőrből készült cipőt válasszunk, ha pedig zoknit hordunk hozzá, az mindig pamutból készüljön. Az ajánlott cipőtalp félmerev, a cipő kérge szintén elég kemény legyen. Ha belülről végigsimítjuk, ellenőrizzük, hogy nincs-e olyan varrás a belső részén, amely irritálhatja a lábat. Fűzős helyett részesítsük előnyben a tépőzárasat, mert azáltal a cipő jobban tud idomulni a lábhoz. És kerüljük, hogy egyik napról a másikra ugyanazt a cipőt hordjuk, a rendszeres szellőzés végett.

Egyre hatékonyabb talpbetétek

Mire szolgálnak a jó vagy az ortopéd talpbetétek? Hogy javítsák a lábon azt, amit a természet „rosszul végzett el” (pl. lúdtalpunk van), vagy mi rontottuk el rossz szokásaink révén (nem megfelelő cipő hordásával, rosszul megválasztott sporttevékenységgel stb.). Amellett a jó talpbetét enyhíti a lábhoz közvetlenül kapcsolódó fájdalmat, de az egész testre is kihat. 

Az utóbbi években a talpbetétek készítéséhez használt anyagok egyre lágyabbak, rugalmasabbak és ellenállóbbak lettek (pl. rezgéscsillapító, antibakteriális habosított alapanyagból készültek; nagyon elterjedt pl. az etilén–vinil-acetát EVA), és a technológia is jelentősen fejlődött (előtérbe került többek közt a hőformázás). De bármilyen legyen is az anyag, a technológia, a méretre készített talpbetét a legjobb: tökéletesen alkalmazkodik a páciens lábához, és a deformációk ellensúlyozására. a leghatékonyabb.

A gyógyszertárakban kapható talpbetétek is segíthetnek, de semmi nem pótolja a méretre készített darabokat számos tekintetben, de leginkább abból a szempontból, hogy jobban elosztja a talpra gyakorolt ​​nyomást. Az egyedi talpbetéteket egyes cégek korszerű 3D szoftverek segítségével tervezik meg, a láb anatómiai tulajdonságainak megfelelően, vagy pl. az egyik olasz egyetemen kifejlesztett algoritmus segítségével. De bármelyik, korszerű anyagból és eljárással készült talpbetétet is vásároljuk meg, érdemes évente, vagy minden második évben ellenőriztetni, hogy az továbbra is jól illeszkedik-e a lábhoz, és korrigáltatni, szükség esetén kicserélni.

Forrás: Galenus