A dohányzás különösen ártalmas a terhesség alatt, legyen az aktív vagy passzív

0
430

A dohányzás ártalmas – ezt már a gyerekek is tudják. Különösen igaz ez a terhesség alatt, amikor a cigizés nemcsak az anyára, de a fejlődő magzatra nézve is káros hatású.

A passzív dohányzás is ártalmas a magzatra is, nem csak a füstölés.

Talán nem meglepő, hogy a magzat akkor is károsodhat, ha az édesanya egyetlen szál cigarettára sem gyújt rá várandóssága hónapjai alatt, ugyanakkor belélegzi azt a füstöt, amit a környezetében dolgozók a levegőbe juttatnak. A Washingtoni Egyetem kutatói 171 hét és tizenöt év közötti gyermeket vizsgáltak meg, elsősorban fiúkat. Valamennyi gyermek viselkedési zavarokkal küzdött és figyelemzavar-hiperaktivitás (ADHD) szindrómás volt. A gyermekek édesanyjai, összesen 133 anya, három csoportba lettek osztva. Az egyik csoportba azok a nők kerültek, akik a terhességük alatt passzív dohányzásnak voltak kitéve. A második csoportba azokat az anyákat sorolták, akik a terhességük alatt maguk dohányoztak.

A harmadik csoportban lévő anyák sem aktívan, sem passzívan nem dohányoztak a várandósságuk hónapjaiban. A vizsgálat során megállapították, hogy azok a gyerekek, akik az anyaméhben akár aktív, akár passzív dohányzásnak voltak kitéve, több és súlyosabb ADHD-tünetet mutattak, mint a füstmentes gyerektársaik.

A viselkedészavaros gyermekeknél abban a tekintetben nem mutatkozott különbség, hogy az édesanya maga dohányzott a terhessége alatt, vagy „csak” mások füstölésének volt kitéve, mindkettő egyformán ártalmasnak bizonyult.

A kutatók úgy gondolják, hogy a dohányfüstben lévő nikotin az agy jutalmazóközpontjára hatva, a dopamin ingerületátvivő anyag közrejátszásával lehet felelős

a megszületendő gyermekek későbbi viselkedészavaráért, illetve figyelemzavar-hiperaktivitás tüneteiért.

A viselkedészavar és az ADHD csak néhány betegség azok közül, amelyek a dohányzó kismamák gyermekeiben súlyosabb formában alakulnak ki, mint a sem aktívan, sem passzívan nem dohányzó nők gyermekeinél. A kisma-máknak szigorúan kerülniük kell mind

az aktív, mind a passzív dohányzást, ebben a jelenlegi törvényi szabályozás is segítségükre van. Otthon, a családban is tekintettel kell lenni a várandós nőkre, a közelükben kerülni kell a dohányzást!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!